AB'den çocuk oyuncaklarıyla ilgili yeni karar: Ebeveynlerin bilmesi gerekenler...

AB'den çocuk oyuncaklarıyla ilgili yeni karar: Ebeveynlerin bilmesi gerekenler...

Çocuk oyuncakları gelecekte çok daha güvenli hale gelecek. AB Parlamentosu mevcut kuralların sıkılaştırılması lehinde oy kullandı.

Alman Çevre ve Doğa Koruma Federasyonu (BUND) aylar önce çocuk oyuncaklarının güvenliği konusunda bir uzman raporu hazırladı. Bu oyuncaklardan bazıları, izin sınırlarını açıkça aşan yüksek konsantrasyonlarda toksik madde içeriyordu.

"OYUNCAKLAR DAHA GÜVENLİ HALE GELMELİ"

Parlamentoya göre, birçok çocuk oyuncağı çocuklar için zararlı olabilecek kimyasallar da içeriyor. Ancak bu durum yakında sona erecek. Şimdiye kadar sadece kanserojen, DNA'ya zararlı ya da doğurganlığı etkileyebilecek maddeler yasaklı kabul ediliyordu. AB Parlamentosu şimdi bu düzenlemelerin güncelliğini yitirip yitirmediğini ve gelecekte sıkılaştırılması gerekip gerekmediğini oyladı ve net bir sonuç elde etti.

Parlamenterlerin çoğunluğu hormonal, sinirsel ya da bağışıklık sistemini etkileyebilecek kimyasalların yasaklanması yönünde oy kullandı. Solunum yollarına zarar verebilecek maddeler de yasaklanacak. Oyuncakları üreten, ithal eden ya da AB'de satan şirketlerin kendileri daha katı kurallara uymakla sorumlu olacak. Dijital ürün pasaportunda kullanılan malzeme ve kimyasallar da belirtilecek.

Tüketiciyi Koruma Bakanı Steffi Lemke, AB Parlamentosu'nun kararını destekledi: "Çocukların özel korunma hakkı vardır. Bu nedenle ilerleyen müzakerelerde online pazar yeri sağlayıcılarının daha da sorumlu tutulmasını sağlamak için kampanya yürüteceğim." Üreticilerin halihazırda bir güvenlik değerlendirmesi yapmaları gerekmesine rağmen, tehlikeli oyuncaklar tüketicilerin ve dolayısıyla çocukların eline geçmeye devam ediyor.

Hatta 2022 yılında oyuncaklar, tehlikeli ürünlerle ilgili uyarılar listesinde en ön sırada yer aldı. BUND Genel Müdürü Antje von Broock "Sağlığa zararlı büyük miktarlarda kimyasal içeren oyuncaklar var. Ne yazık ki, internet ticareti henüz sabit ticaretle karşılaştırılabilir bir şekilde kontrol edilmiyor. Bu da zararlı maddelerin çocuklarımızın vücuduna girebileceği anlamına geliyor," diyor. Yeni düzenlemelerin ne zaman yürürlüğe gireceği henüz belli değil. Ancak olumlu oy, nihai biçim üzerindeki görüşmelerin başlayabileceği anlamına geliyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT