Yayıncı Mustafa Bozdurgut’a göre “Türkçe medya için tehlike çanları çalıyor”

Yayıncı Mustafa Bozdurgut’a göre “Türkçe medya için tehlike çanları çalıyor”

Türklerin göç hikâyesinde Türkçe gazeteler insanlarımıza neredeyse baştan bu yana eşlik etti. En köklülerinden biri olan Yeni Posta’nın yayıncısı Mustafa Bozdurgut Türkçe medyanın devamının tehlikede olduğunu belirtti.

Gazetecilik hayatına Türkiye’de üniversite yıllarında Uğur Mumcu’nun da  kadroda yer aldığı Yeni Ortam gazetesinde başlayan Mustafa Bozdurgut, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Baden-Württemberg’in Youtube kanalında yayınlanan Çağdaş Söyleşi programının konuğu oldu.

Türk işgücü göçünün başlamasından kısa bir süre sonra Almanya’da Türkçe yayınların okurla buluştuğunu ve 60 yıllık yolculuğun önemli bir bölümünde vatandaşlarımıza eşlik ettiğini kaydeden gazeteci Bozdurgut “Ancak üzülerek belirtiyorum ki, bu önümüzdeki 60 yıl için de böyle mi olacak? İşte onu söyleyemeyiz” dedi.

NE ANKARA NE BERLİN DESTEK VERİYOR

Aynı zamanda Avrupa Türk Gazeteciler Birliği (ATGB) üyesi de olan deneyimli gazeteci Mustafa Bozdurgut “Türkçe gazeteleri kaybedersen Türkçe kaybeder. Sürebildiği, olabildiği kadar Türkçe yaşatılmalı. Buna ne yazık ki ne Ankara ne de Berlin gereken desteği vermiyor. Gelecekte Türkçe kağıt gazetelerin eriyeceğini düşünüyorum, müzelik duruma gelebilir. Haber portallarının ise ise uzun yıllar yaşayacağını düşünüyorum. Yine de bizim gibi bu işe gönül vermiş insanlar her zaman var olacak gibi düşünüyoruz. Yeni kuşak farklı bir yapıya sahip. Bu tür zahmetleri çekecek çok sayıda gencimiz olduğunu ne yazık ki düşünmüyorum. Bu nedenle Türkçenin ve Türke medyanın yaşayabilmesi için şimdi top gençlerde. Tercih ve karar onlarda.”

MEKÂNIN GERÇEK SAHİPLERİ AVRUPALI TÜRKLER

Güney Almanya bölgesinde 30 yıldan bu yana Yeni Posta gazetesiyle bölgeden, Almanya’dan, Türkiye’den ve Avrupa’dan haberleri insanlarımıza aktaran Mustafa Bozdurgut  Almanya’daki Türkçe medyanın, yerel gazeteler sayesinde  İstanbul merkezli gazetelerin elinden çıkıp gerçek sahiplerinin yani Avrupalı Türklerin eline geçtiğine işaret etti.

Almanya’da Yeni Posta’yı okurla buluşturdukları ilk yıllarda sayfalara fotoğrafları elleriyle yapıştırdıklarını zaman biraz geçince  son teknoloji ürünü olarak aldıkları bilgisayarın kapasitesinin ise sadece 50 MB olduğunu kaydeden gazeteci Bozdurgut tek tuşla gazete sayfalarının tasarlandığı günlere geldiğimize de işaret etti.

 

HER ŞEY APP’LER ÜZERİNDEN YÜRÜYOR

Gazeteci ve yayıncı Mustafa Bozdurgut özetle şunları söyledi:

“Almanya’da 1997 yılında haber portalımızı kurduk. Ancak o zamanlar kimsede bilgisayar ve akıllı telefon yoktu doğru dürüst ve kimse bizi takip edemiyordu. Sonra yavaş yavaş herkesin evine bilgisayar girmeye başladı. Bugün Yeni Posta haber portalı Avrupalı Türk okurun tercih ettiği haber portallarının arasında yer alıyor. Teknolojiye ayak uydurmak üzere ise şimdi haber portalımız yeni baştan inşa ediliyor. Bu nedenle kısa bir ara vermek durumunda kaldık. Hatta ‘App’ (mobil uygulama) üreten fabrika da kurduk, ama anlaşılan çok erken bir adımdı. O dönemde başarılı olamadık. Bugün ise tüm dünya ‘App’ler üzeirnden dönüyor.

GAZETECİLİK PARA İÇİN YAPILAN BİR İŞ DEĞİL

Gazetecilikten para kazanma konusuna gelince. Şu bir gerçek ki, meslek olarak gazeteciliği seçenler hem Türkiye’de hem Almanya’da sıkıntı çekmiştir. Gazetecilik para kazanmak için yapılan bir iş değil.

Türkçe gazeteler anadilimizin yaşaması için çok önemli bir fonksiyon görüyor. Amerika’ya göç eden Almanların orada işyerlerini yakıyorlar. İngilizceyi dayatıyorlar.

AMERİKA’YA GÖÇ EDEN ALMANLAR GİBİYİZ

Almanlar orada küçük Almanya kuruyor ve gazete çıkarıyor. Amerika’da 19’uncu yüzyılın sonuna gelindiğinde 500 Alman gazetesi okurla buluşuyordu. Ancak zamanla Amerika Alman kültürünü yutmaya başaldı. Amerika’daki Alman okulları talebe bulamaz hale geldi. Bu örneğe baktığımzda bizim de benzer ölçülerde bu süreci yaşayacağımızı sanıyorum.

ÇOCUKLARLA TÜRKÇE İLETİŞİM KURAMIYORUZ

Çoğumuz çocuklarla Türkçe diyalo kurmakta zorlanmaya başladık. Amerika’daki süreç 100 yıl sonra benzeri şeylere evrilebilir.

Türkiye’deki kamplaşmadan buradaki Türkçe yayınlar da etkileniyor. Buradaki insanların mutsuz olduğunu düşünüyorum. Avrupa’daki 5,5 milyon insanımızı ne yaşadıkları ülkeler ne de geldikleri ülke gerçek anlamda sahipleniyor.”

Ulm merkelzi Yeni Posta gazetesi www.yeniposta.de haber portalı üzerinden de okurlarına ulaşmaya devam ediyor.

+49 – ULM

HABERE YORUM KAT