Uzmanlar uyardı, uykusuzluk çekenlerde kronik hastalık riski artıyor

Uzmanlar uyardı, uykusuzluk çekenlerde kronik hastalık riski artıyor

ABD'de yapılan yeni bir araştırmaya göre, kötü uyku çekmek sadece ruh halini kötü etkilemiyor. Çalışmaya göre uykusuzluk ve kötü uyku alışkanlıkları, kronik hastalık riskini oldukça artırıyor. Uzmanlar uyku düzeninin iyileşmesi için şunları öneriyor...

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yeni bir araştırma, kötü uyku alışkanlıklarının sadece ruh halimizi değil, aynı zamanda kronik hastalıklar için de bir risk faktörü olduğunu ortaya koyuyor.

Pennsylvania Eyalet Üniversitesi Uyku, Stres ve Sağlık Laboratuvarı’ndan bilim insanı Soomi Lee’nin yürüttüğü çalışma, “Amerika Birleşik Devletleri’nde Orta Yaş” araştırmasından elde edilen 3 bin 700 katılımcının verilerini analiz etti.

DAHA YÜKSEK RİSK TAŞIYORLAR

Araştırmacılar katılımcıların uyku sağlığı ve kronik hastalıkların sayısı ve türü üzerine yoğunlaştı. Dört farklı uyku düzeni tanımlayan Lee ve ekibi, uyku bozukluğu çekenlerin ve gündüz şekerleme yapanların, iyi uyuyanlara veya hafta sonu uykusunu yakalayanlara göre daha yüksek kronik hastalık riski taşıdığını buldu.

Uykusuzluk çekenlerde kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, depresyon ve kırılganlık riski %72 ile %188 oranında artarken, şekerleme yapanlarda diyabet, kanser ve kırılganlık riski bir miktar artış gösterdi.

Araştırma uyku düzeninin yaşla ilgili olmadığını, ancak yaşlı yetişkinlerin ve emeklilerin daha sık şekerleme yaptığını, daha az eğitimli ve işsiz kişilerin ise uyku sorunları yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞTİRMEK ZOR

Lee, "Bu sonuçlar uyku alışkanlıklarımızı değiştirmenin çok zor olduğunu gösterebilir çünkü uyku sağlığı genel yaşam tarzımızın bir parçasıdır" dedi. "Bununla birlikte, insanların hala uykularının ne kadar önemli olduğunun ve sağlıklı davranışları nasıl benimseyeceklerinin farkında olmadıklarını da gösterebilir." diye ekledi. Uzmanlar, insanların uykularını iyileştirmek için yapabilecekleri bir dizi şey olduğunu belirtiyor.

İşte uykunuzu iyileştirmek için 6 öneri:

1.Gün içinde yeterince egzersiz yapın. Bu şekilde sadece zihinsel olarak değil, aynı zamanda fiziksel olarak da yorulursunuz ve uykuya dalınması kolaylaşır.

2.Kilonuza dikkat edin. Aşırı kiloluysanız horlamaya ve uyku apnesine daha yatkın olursunuz. Gün içinde ortaya çıkan yorgunluk spor için enerjinizi alır. Ayrıca daha aç olursunuz. Her ikisi de fazla kilolarınız için hızlandırıcı görevi görür.

3.Sabit saatlerde yatın. İnsanlar alışkanlıkların yaratıklarıdır, bu nedenle tutarlı bir yatma saati belirlemeniz tavsiye edilir. Bazen gece 11'de bazen de sabah 2'de yatıyorsanız, uykuya dalmanızı gereksiz yere zorlaştırıyorsunuz demektir.

4.Uyumadan önce cep telefonu ve medya tüketiminizi azaltın. Uzmanlar, en sevdiğiniz dizinin son bölümü ya da son beğeni arasında en az bir saatlik bir süre olmasını önermektedir. Bu ekranların yaydığı sözde mavi frekanslar suçludur. Bizi uyanık tutar ve uyku hormonu melatonin salgılamamıza engel olurlar.

5.Alkolü sadece ölçülü için. Bir kadeh şarap veya bira uykuya dalmayı kolaylaştırabilir, ancak iki kadeh çok önemli derin uyku evrelerine girmenizi engelleyecektir. Aynı şey kafein için de geçerlidir: İnsanların yüzde 90'ı akşam çok geç saatlerde kahve içtiklerinde uykuları üzerinde olumsuz etkiler hissetmektedir.

6.Yatmadan hemen önce egzersiz yapmaktan kaçının. Egzersiz vücudun ısısını yükseltir ve dinlendirici ve derin bir uyku için vücudun soğuması ve sakinleşmesi gerekir. Bu nedenle pencereleri açmak veya en azından yatak odasındaki ısıtmayı kısmak da tavsiye edilir.

ARTI49

HABERE YORUM KAT