Türkiye'ye para gönderimi neden ücretsiz?

Türkiye'ye para gönderimi neden ücretsiz?

Son dönemde Türkiye’ye ücretsiz para transferi uygulaması başlatan TransferGo’nun Türkiye Ülke Müdürü Senem Öztürk, bunu neden ve nasıl yaptıkları konusunda bilgi verdi.

İSTANBUL - Son dönemde dijital teknolojilerin de gelişmesiyle beraber piyasada daha önce kurulan şirketlerden farklı olarak, müşterilerine çok daha uygun fiyatlarla hizmet sunan bir çok yeni firma ismi duyulmaya başladı. 

Bunlardan en son hayatımıza giren ise, Türkiye'ye ücretsiz para transferi sunan ve tamamen dijital bir servis veren uluslararası para transferi şirketi TransferGo. 

Artı49'un da geçtiğimiz aylarda Türkiye pazarına girdiğini duyurduğu şirketin Türkiye Ülke Müdürü Senem Öztürk'le görüşerek, TransferGo'nun nasıl ücretsiz para transferi gerçekleştirebildiğini sorduk. O da bize önce şirketin kuruluş hikayesinden bahsetti ve daha sonra da para transferi sisteminin detaylarını aktardı. 

Şirketin kurucuları İngiltere'de eğitimlerini aldıktan sonra, orda kalıp, ticaret hayatına atılıyorlar. Litvanya'dan ithal ettikleri ürünlerin İngiltere pazarında satışını yaparlarken, yurtdışındaki tedarikçilerine de bankalar üzerinden ödemelerini yapıyorlar.  Yaptıkları iş, bankalar üzerinden yapılan uluslararası para transferlerinden kesilen yüklü masraf ve komisyon gibi ek kesintiler nedeniyle oldukça maliyetli bir operasyona dönüşüyor, ve bu sırada akıllarına yeni bir iş modeli geliyor.  Litvanyalı olarak ülkelerinden uzakta yaşayan ve kendileri gibi ülkeleriyle ticari ve bireysel olarak para alışverişinde bulunan diğer göçmenlerin de ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak bankacılık sistemine alternatif bir sistem geliştiriyorlar. Bu sayede de eski iş oluyor, fintech diye bilinen, en basit şekilde finans hizmetlerinin yeni teknolojiler üzerinden yürümesi olarak tanımlayabileceğimiz bir sektörde yepyeni bir şirket doğuyor.  Şirketin iş modeli Local-In Local-Out olarak adlandırılıyor. Bu su demek oluyor: Siz Almanya'dan Türkiye'ye para transferi yapmak istediğinizde, aslında sizin paranız ülke değiştirmiyor, siz göndermek istediğiniz tutarı, TransferGo'nun Almanya bankasındaki hesabına gönderiyorsunuz, TransferGo da ödemenizi aldıktan sonra, Türkiye bankasında bulunan kendi hesabından, Türkiye'de paranın yatmasını istediğiniz hesap numarasına ödemeyi geçiyor. Yani aracı bir kuruluş yardımıyla, aslında ülkeler arası transferden doğan maliyetler ortadan kalkmış oluyor, ve yurtiçi transfer gibi bir işlem gerçekleştiriliyor. Bu nedenle de modelin ismi Local-In Local-Out oluyor. TransferGo 2012 yılından itibaren 47 ülkede bulunan çeşitli bankalarda bu şekilde transfer hesapları açarak para transferi ağını genişletiyor. 2018 yılında da Avrupa'dan Türkiye pazarına olan para transferlerini başlatıyor ve toplamda 800 bin müşteriye ulaşıyor.

Netflix, Spotify gibi dijital müşterilerin en aşina olduğu diğer dijital servislerde de görebileceğiniz gibi, Ücretsiz servisin yanında, daha iyi bir hizmete dayalı olarak Ücretli servis seçenekleri de bulunuyor. Ücretsiz servis 3-4 iş gününde parayı Türkiye'ye ulaştırırken, Ücretli servisler daha hızlı hizmet veriyorlar. Örneğin 2.99 Euro ödeyerek yarım saat içerisinde Almanya'dan Türkiye'ye para göndermek mümkün oluyor. Veya 0.99 Euro ödeyerek ertesi gün hesaba geçsin diyebiliyorsunuz. Üstelik bu komisyonlar, gönderilmek istenen para tutarına göre değişkenlik göstermiyor. Yani 500 Euro veya 2000 Euro göndermenize bağlı olarak değişmediği için, müşteriler de genelde hızlı servisi tercih ediyorlar ve bu küçük meblağları ödemekten kaçınmıyorlar.

Genelde soru işareti olan, bu tür şirketler nereden para kazanıyor sorusunun cevabı olarak ilk sırada, diğer modellere göre daha az maliyetli bir iş modeli olması ve ikinci sırada da, şirketin sadece ücretsiz değil ücretli servisler de sunması ve bu servislerin müşteriler tarafından ücretsiz servise göre daha çok tercih edilmesi geliyor. 

image.png

HABERE YORUM KAT