Türkiye'de "yasak" Almanya'da "serbest"... Mahkemeden ders gibi karar!

Türkiye'de "yasak" Almanya'da "serbest"... Mahkemeden ders gibi karar!

Hessen Bölge İş Mahkemesi, ders niteliğinde karara imza attı: Deutsche Bahn'ın, grev kararına karşı yaptığı acil temyiz başvurusu reddedildi! Greve onay veren mahkemenin kararı, akıllara Türkiye'de sıklıkla Resmi Gazete ile "yasaklanan" grevleri getirdi.

Frankfurt am Main'daki Hessen Bölge İş Mahkemesi, Deutsche Bahn'ın tren sürücüleri sendikası GDL tarafından planlanan greve karşı yaptığı acil temyiz başvurusunu ikinci aşamada reddetti. Yani mahkeme, sendikayı ve grevi haklı buldu. Grevin ilk etapta Cuma gününe kadar sürmesi planlanıyor. Karara karşı temyiz hakkı bulunmuyor.

"MAHKEMENİN KARARINI KABUL ETMEK ZORUNDAYIZ!"

Bölge iş mahkemesinin kararı açıklanmadan önce, yük taşımacılığında tren sürücülerinin grevi bu akşam saat 6'da başladı. Deutsche Bahn grev nedeniyle trafikte meydana gelen kısıtlamalardan üzüntü duyduğunu belirtti. DB işverenler birliği AGV MOVE'un Genel Müdürü Florian Weh, yaptığı açıklamada, "Özellikle yolcular için farklı bir sonuç isterdik, ancak mahkemenin kararını kabul etmek zorundayız" dedi.

GDL Yönetim Kurulu Başkanı Claus Weselsky ise kararı memnuniyetle karşıladı. Weselsky, yaptığı açıklamada "Anayasal olarak korunan haklarımızı kullanmaya devam edebileceğimiz için çok memnunuz" dedi.

AKILLARA TÜRKİYE GELDİ

Söz konusu mahkeme kararı akıllara Türkiye'deki grevleri getirdi.

Tükiye'de yapılmak istenen grevler, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğü" için Resmi Gazete'deki kararıyla sık sık erteleniyor.

Örneğin, Birleşik Metal-İş Sendikası, Kocaeli'de bulunan Schneider Enerji fabrikasında geçen sene Ocak ayında "grev" ilan etmişti. Söz konusu grev, Erdoğan'ın kararıyla ertelenmişti.

Yine, İzmir Banliyö Taşımacılığı Sistemi Ticaret AŞ'ye (İZBAN) bağlı iş yerlerinde Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası tarafından uygulanmakta olan grevin "şehir içi toplu taşıma hizmetlerini bozucu nitelikte görüldüğünden" ertelenmesine karar verilmişti.

AK Parti döneminde ertelenen grevler şu şekilde:

– 2003: Petlas AŞ (Petrol İş)
– 2003: Şişecam (Kristal İş)
– 2004: Şişecam (Kristal İş)
– 2004: Prielli, Good Year, Brisa (Lastik İş)
– 2005: Erdemir Madencilik (T. Maden İş)
– 2014: Şişecam (Kristal İş)
– 2014: Çayırhan ve Çöllolar Kömür İşl. (T. Maden İş)
– 2015: MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi (Birleşik Metal İş)
– 2017: Asil Çelik (Birleşik Metal İş)
– 2017: Emis Grup (Birleşik Metal İş)
– 2017: Akbank (Banksis)
– 2017: Şişecam (Kristal İş)
– 2017: Meraf İlaç (Petrol İş)
– 2018: MESS Grup (Birleşik Metal İş, Türk Metal, Çelik İş)
– 2018: Soda Kroman-Şişecam (Kristal İş)
– 2019: İzban (Demiryol İş)
– 2020: Soda Sanayi AŞ (Petrol İş)
– 2022: Bekaert (Birleşik Metal İş)
– 2022: Bekaert (Öz Çelik İş)
– 2023: Schneider Enerji (Birleşik Metal İş)

ARTI49

HABERE YORUM KAT