Türkiye ve Almanya listenin başında: İthalata bağımlılık artıyor

Türkiye ve Almanya listenin başında: İthalata bağımlılık artıyor

Hava koşulları ve zeytinliklerin yetersizliğinin bir sonucu olan zeytin üretimindeki düşüş, Avrupa'da zeytinyağı krizine neden oluyor.

Almanya'da son dönemlerde artan zeytinyağı fiyatları, tüketicilerin cebini olumsuz yönde etkiliyor. Fiyat artışlarının birden fazla nedeni var ancak en önemli neden yeşil zeytin üretimindeki düşüş.

YARIDAN FAZLA DÜŞÜŞ

Dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi olan İspanya'da ortalama 1,5 milyon tonu bulan üretim oranları, 2022/2023 hasadında yarıdan fazla bir düşüş yaşayarak 650 bin tonlara düştü. Dünya genelinde üretimin neredeyse yarısının sahibi olan İspanya'da çiftçiler, "düşüşün olumsuz hava koşulları nedeniyle meydana geldiğini" belirtirken, yeşil zeytin üreten diğer ülkelerde de benzer sorunlar yaşanıyor.

Üretimdeki azalma fiyatlarda ciddi bir artışa neden olurken, İspanya'nın ihracat yaptığı ülkeler de durumdan negatif yönde etkileniyor.

YETERLİ ZEYTİNLİK YOK

Uzmanlar bir diğer sorunun ise "tarım ülkelerinde yeteri kadar zeytinlik dikimi gerçekleşmemesi" olduğunu ifade ediyor. Zeytin üretimine yeteri kadar önem vermeyen ülkeler, zeytinyağı konusunda ithalata bağımlı hale geliyor.

Yeterli zeytinliğe sahip olmayan ülkelerin başında Türkiye, Yunanistan ve Almanya geliyor. İtalya, ise ithalata bağımlılığı ortadan kaldırmak için bir milyondan fazla zeytinlik dikmeyi planlıyor.

ALMANYA'DA TÜKETİCİ ORANLARI AZALDI

Krizin bir sonucu olarak Almanya'da fiyatlar Ekim 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 54'lük bir artış gösterdi. Alman vatandaşları için el yakan fiyatlar, zeytinyağı tüketimine talebi de azaltıyor.

Zeytinyağı ve ayçiçek yağı fiyatları arasındaki açının genişlemesi yurttaşların tercihlerine de etki ediyor. Almanya'da tüketiciler ağırlıklı olarak ayçiçek yağını tercih ediyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT
4 Yorum