Türkçeye ceza yargıda: Türk hukukçu velilere “Sesinizi çıkarın!” dedi

Türkçeye ceza yargıda: Türk hukukçu velilere “Sesinizi çıkarın!” dedi

Almanya’da ilkokul öğrencisinin teneffüste Türkçe konuştuğu için cezalandırılması yargıya taşınıyor. Ailenin avukatı Yalçın Tekinoğlu Almanya’daki anne ve babalara seslenerek “İlk kuşaklar çok ezildi. Siz susmayın. Haksızlığa karşı sesinizi çıkarın” dedi.

Federal Almanya’da ilk kez teneffüste ve okul bahçesinde anadilde yasağa karşı hukuki bir süreç başlatıldığına işaret eden avukat Yalçın Tekinoğlu “Bu emsal bir dava” diye konuştu. 

Türk hukukçu, okul bahçesinde veya ders haricinde çocukların kendi aralarında Türkçe konuşmasının yasaklanamayacağını belirterek, “Ceza verilebilmesi için önceden belirlenmiş bir yasağın olması gerekir. Bu, hukuka aykırı” dedi.

Türk hukukçu Yalçın Tekinoğlu sürece ilişkin +49’un sorularını yanıtladı:

İNGİLİZCE KONUŞSALAR ALKIŞLARLARDI

-Freiburg Valiliği bir açıklama yaptı. Açıklamada okul içinde Almanca konuşma kuralından söz ediyor. Bu yasal bir uygulama mı?

YALÇIN TEKİNOĞLU – Derste ve ders  dışında konuşulan dili ayırt etmek gerekir. Ders esnasında ya da öğretmenlerle görüşürken elbette Almanca kuralı geçerlidir. Ancak bu olay iki arkadaş arasında bahçede geçiyor. Özel bir alanda Türkçe de konuşurum fantezi dili de konuşurum. Kimse karışamaz. Bir anne çocuğunu okula getirdiğinde de anadilini konuşabilir. Bu yasaklanamaz. İngilizce, Fransız, İspanyolca, Çince gibi prestijli diller konuşsa öğretmen ceza vermez olsa olsa alkışlar. Ne zaman bir çocuk Türkçe ya da diğer dilleri konuşsa kötü bir durum ortaya çıkıyor. Konuyla ilgili 5 Ağustos’a dek valilikten yanıt bekliyoruz. Ayrıca çocuk ayrımcılığa uğradığı için tazminat hakkı da doğabilir. Valiliğe henüz sunmadık ancak elimde iki yeminli ifade var. Biri müvekkilimin diğeri de teneffüste Türkçe konuştuğu diğer çocuğun ailesinin ifadesi.  Olaydan sonra okul özür dilemiş. Yanlış anlama olduğunu bildirmiş. Peki sonra nasıl oluyor da “Almanca kuralı var” diyorlar ve  cezayı savunuyorlar. 

unnamed-2.jpg

Ailenin avukatı Yalçın Tekinoğlu Almanya’daki anne ve babalara seslendi: İlk kuşaklar çok ezildi. Siz susmayın. Haksızlığa karşı sesinizi çıkarın.” 

 

ÖĞRETMEN CEZAYI SAVUNDU

-Valiliğin açıklamasına göre öğretmen, kız öğrencilerden birinin annesinin telefon etmesi üzerine cezadan vazgeçtiğini, kompozisyonu yazmasına gerek olmadığını bildirmiş.  Bununla birlikte, öğrenci, ailesinin bilgisi olmadan ödevi öğretmene teslim etmiş. Bu durumda konuyu aile neden yargıya taşıyor?

YALÇIN TEKİNOĞLU - Ailenin söylediğine göre annesi ertesi gün öğretmenden görüşme talebinde bulunmuş. Korona dolayısıyla telefonla olabileceğini söylemiş. Anne bir kez daha görüşmek istemiş. Daha sonra telefon görüşmesinde öğretmen cezayı savunmuş. Gerçekte ceza vermekten vazgeçme durumu söz konusu değil. Bunun üzerine anne hakkını arayacağını ve avukata gideceğini bildirmiş. Bunun üzerine okul yönetimi aileyi arayıp ikna etmeye çalışıyor.

VALİLİĞİN AÇIKLAMASI EKSİK VE YANLIŞTIR

-Valilik konuyla ilgili bir açıklama yaptı ve konunun açıklığa kavuşturulması için okulun tekliflerine öğrenci velisinin yanaşmadığını bildirdi. Bunun yerine ailenin bir avukat tuttuğunu açıkladı. Bu ne derece gerçeği yansıtıyor?

YALÇIN TEKİNOĞLU – Valiliğin açıklamasında sanki aile okulun görüşmesini kabul etmeyip avukata gittiği belirtiliyor. Oysa görüşmelerle ilgili yazışmalar mevcut. Valiliğin açıklaması eksik ve yanlıştır. Okulda böyle bir kural olduğu söyleniyor. Veliler okul toplantılarına katıldıklarını ve toplantılarda  “Bize bu kural bildirilmedi” diyorlar. 

Okuldan itirazımızı kabul etmediklerine dair yanıt geldi. Okul kabul etseydi konu kapanacaktı. Ancak bu durumda valiliğe itirazı bildirmek zorundalar. Şimdi valilikten yanıt bekliyoruz. Eğitim Bakanlığı’na konuyu nasıl değerlendirdiklerini sormak üzere başvuracağız. Eyalet hükümeti  2017 yılında aşırı sağcı AfD’nin bir soru önergesine  “Almanya’da okullarda başka bir dil konuşulmasına yasak getirilemez” şeklinde yanıt verdi. Dolayısyla okul bu konuda yasak getiremez. Bu yasağı getirebilmek için yasa çıkarılması gerekir. 

BU BİR İLK

-Almanya’da okul bahçesinde ve teneffüslerde Almanca dışında bir dil konuşulması uzun yıllardan bu yana tartışma konusu. Blumberg ilkokulu yargıya yansıya ilk vaka diyebilir miyiz?

YALÇIN TEKİNOĞLU – Bildiğim kadarıyla evet ilk defa. 2021 yılında Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde benzer olay yaşandığında eyaletteki veli birlikleri  eğitim bakanlığına bir yazı sunarak okullarda Almanca mecburiyetini sorunca sağ popülist AfD’nin zamanında sorduğu soruya benzer cevap almış. 

AİLE YÜZDE YÜZ HAKLI

- Türk veliler okullarda anadille ilgili kısıtlama ya da cezalara karşı geçmişten bu yana gereken adımları atabiliyorlar mı?

YALÇIN TEKİNOĞLU – Öncelikle şunu söylemek isterim: Bu aile tebrik edilecek bir aile. Hakkını arıyor. Elimizdeki delillere göre aile yüzde yüz haklı durumda Okul istediği mazereti ileri sürse de durum bu. Hatta cezayı veren öğretmen görevinden dahi olabilir. Şimdilik şikâyette bulunmadık. Valiliğin vereceği karara göre hareket edeceğiz. Aileyi haksız duruma düşürelim diye yola çıkarlarsa aile şikâyet  etmekten çekinmeyecektir. Şimdi bile bu emsal bir dava. Teneffüste değil yaşamın diğer alanlarındaki kısıtlamaların da önünü açacak bir dava. 

Burada verilen ceza 9 yaşındaki küçük bir çocuğa verilmiş bunu unutmamak gerekir. Çocuğun ceza ödevine yazdığı şeyler çok üzücü. Öğretmen çocuğun bu yazısını okuduktan sonra pedagojik yaklaşım göstermesi ve sorunu çözmesi gerekirdi. Anne ve babalar mağduriyet yaşandığında sessiz kalmasınlar. Önceki kuşaklar haksızlığa uğradığında sustu. Ama son kuşaklar haksızlığa karşı dik durabilmeli.

BELEDİYE BAŞKANI HERKESİN BAŞKANI OLMALI

- Almanya’da teneffüste Türkçeye ceza  tartışmalarına Blumberg Belediye Başkanı Markus Keller de dahil oldu. “Sormadan karar vermeyin. Valiliğin açıklamasını okuyun” dedi. Keller’in açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

YALÇIN TEKİNOĞLU – Başkan Keller keşke önce konuyu iyice araştırıp sonra tartışmalara dahil olsaydı. Keller belli grupların değil herkesin belediye başkanı. Olayı detaylı araştırmadan böyle bir açıklama yapmaması gerekir. Belediye Başkanının görevi toplumu ayrıştırmak değil birleştirmek olmalı. 

Öte yandan olayı inceleyen valilik  okulda 16 kültürden gelen öğrencilerin ders gördüğünü, göçmen kökenli öğrenci oranının da yüzde 43 olduğu açıkladı. 

+49 – HEİDELBERG

FOTO: Element5 Digital on Unsplash