Teneffüste Türkçeye ceza tartışmaları: Belediye Başkanı Keller de dahil oldu
Almanya’da teneffüste Türkçeye ceza tartışmalarına Blumberg Belediye Başkanı Markus Keller de dahil oldu. Keller Facebook’ta valiliğin açıklamasını paylaştı. Okul idaresi ise ayrımcı muamele iddialarını reddetti.
Federal Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletine bağlı Villingen Schwenningen yakınlarında bulunan Blumberg İlkokulu’nda, arkadaşları ile okul bahçesinde Türkçe konuşan 9 yaşındaki öğrenciye öğretmeni tarafından verilen cezanın yankıları sürüyor.
Tartışmalara şimdi de Blumberg Belediye Başkanı Markus Keller sosyal medyadan dahil oldu. Facebook hesabında valiliğin konuya ilişkin açıklamasını paylaşan Keller “Sormadan karar vermeyin. Valiliğin açıklamasını okuyun” dedi.
Başkan Keller “Herkes olayın arka planına, durumun tamamına bakmadan, okulun tarafını sorgulamadan yargıda bulunuyor. Bu şehirde birçok kültürden insan iyi bir şekilde birlikte yaşıyor. Siz de bir fikriniz olsun istiyorsanız buyrun valiliğin konuyla ilgili açıklamasını okuyun” paylaşımında bulundu.
“ALMANCA” KURALINI ÖĞRENCİLER KOYDU
Durum değerlendirmesi yapılan valiliğin açıklamasında özetle şöyle dendi:
“Freiburg Valiliğindeki müfettişlik Donaueschingen Eğitim Dairesi’ni Blumberg ilkokulundaki süreç hakkında bilgilendirdi. Blumberg İlkokulu’ndaki göçmen kökenli öğrencilerin oranı yüzde 43'tür. Okulda 16 farklı kültürden gelen öğrenciler ders görüyor. Bu nokta göz önünde bulundurularak, öğrenciler ve öğretmenler arasındaki iletişimi sağlamak ve eğitim ve öğretimin uygulanabilmesi adına bir dil konuşulması önemlidir. Bu nedenle derslerde de "Okulda neden Almanca konuşuyoruz?" konusu düzenli olarak işlenir. "Hepimiz Alman dilini konuşuyoruz" kuralı sınıf kurallarının önemli bir parçasını oluşturuyor. Bu kuralı her yıl öğrenciler birlikte koyar ve veli toplantılarında da bu kural tanıtılır. Bu bağlamda kuralın ihlali durumunda "Okulda neden Almanca konuşuyoruz?" konulu bir kompozisyon yazılması kararlaştırıldı. Bu durum birinci sınıftan itibaren böyledir.
ARKADAŞLARI ŞİKÂYET ETTİ
8 Temmuz'daki olayda da öğretmen bu doğrultuda hareket etti. O hafta okul bahçesindeki tırmanma duvarında çeşitli defalar öğrenciler arasında anlaşmazlık yaşandı. Tırmanma duvarındaki iki öğrenci kendi aralarında tekrar tekrar Türkçe konuşunca diğer çocuklar öğretmene giderek aralarında Türkçe konuştuklarını belirtip şikayet ettiler. Öğretmen de kurallara işaret ederken öğrencilere sonuçlarını hatırlatmış.
Ertesi gün öğretmen, kız öğrencilerden birinin annesinin telefon etmesi üzerine cezadan vazgeçtiğini, kompozisyonu yazmasına gerek olmadığını bildirdi. Bununla birlikte, öğrenci, ailesinin bilgisi olmadan ödevi öğretmene teslim etti.
OKULUN GÖRÜŞME İSTEĞİNİ VELİ REDDETTİ
Konunun açıklığa kavuşturulması için okulun tekliflerine ise öğrencinin velisi yanaşmadı. Bunun yerine aile bir avukat tuttu. Okul yönetimi ve müfettişlik velinin konuşma teklifini geri çevirmesinden dolayı ve ortaya çıkan yanlış anlaşılmalar nedeniyle üzüntü duyuyor. Donaueschingen Eğitim Dairesi aile ile iletişimi pedagojik açıdan yoğunlaştırmak ve geliştirmek için okulla birlikte çalışacaktır.
Buna karşılık okul idaresi ayrımcı muamele suçlamalarını ise reddetmektedir.”
Almanya’da okul bahçesinde ve teneffüslerde Almanca dışında bir dil konuşulması uzun yıllardan bu yana tartışma konusu. Berlin’de 2006 yılında yaşanan bir olayda bir okul da Almancayı şart koşmuştu.
Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Armin Laschet de çocukların okulda sadece Almanca konuşmasını talep etmişti.
+49 – BLUMBERG