Okulda Türkçeye ceza: Öğrenciler tedirgin

Okulda Türkçeye ceza: Öğrenciler tedirgin

Donaueschingen Eğitim Müdürlüğü ve Freiburg valiliği bölgesinde bulunan bir ilkokulda öğrencinin teneffüste Türkçe konuştuğu için cezalandırılmasının yankıları sürüyor. BTOABD Başkanı Kemal Ülker öğretmenin anayasaya aykırı davrandığını söyledi. 

 Federal Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletine bağlı Villingen Schwenningen yakınlarında bulunan bir okulda, arkadaşları ile okul bahçesinde Türkçe konuşan 9 yaşındaki öğrenciye öğretmeni tarafından verilen cezaya tepkiler gelmeye devam ediyor. 

ÖĞRENCİSİNİ KORUMASI GEREKİRKEN CEZALANDIRDI

Baden Türk Okul Aile Birlikleri Dernekleri Federasyonu (BTOABD) Başkanı Kemal Ülker “Öğrencisini koruması gereken öğretmenin tutumu anasaya aykırı bir davranıştır” dedi.  Öğretmeninin üçüncü sınıfa giden öğrencisinden ceza olarak bir ders kağıdının yarısına kadar okulda niye Almanca konuşması gerektiğiniyazmasını istediğini anımsatan BTOABD Başkanı Ülker, olayın ayrıntılı şekilde araştırılmasını istedi. 

Baden Türk Okul Aile Birlikleri Dernekleri Federasyonu (BTOABD) Başkanı Kemal Ülker

Konuya ilişkin bir basın açıklaması yayınlayan BTOABD yöneticilerinin tepki ve talepleri şöyle: 

“Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletine bağlı Heidelberg kenti yakınlarında bulunan bir okulda, arkadaşları ile okul bahçesinde Türkçe konuşan 9 yaşındaki öğrenciye öğretmeni tarafından ceza verildi. Öğretmeni üçüncü sınıfa giden öğrencisinden ceza olarak bir ders kağıdının yarısına kadar okulda niye Almanca konuşması gerektiği yazmasını istedi. 

“BÜYÜK ÜZÜNTÜ İLE TAKİP EDİYORUZ”

Baden Türk Okul Aile Birlikleri Dernekleri Federasyonu Baden bölgesinde bulunan yaklaşık 15 bin öğrenciyi ve bu öğrencilerin velilerini temsil etmektedir. Donaueschingen Eğitim müdürlüğü ve Freiburg valiliği bölgesinde bulunan bir ilkokulda gerçekleşen olayı velilerimiz ve Federasyonumuz çok büyük bir üzüntü ile takip etmektedir. 

Federasyon Başkanı Kemal Ülker konu ile ilgili açıklamasında ‘Öğrencilerimizin ders saati dışında okul bahçesinde kendi aralarında Türkçe anadili kullanarak konuşmalarından dolayı cezalandırılmaları inanılmaz bir durumdur. Bu ilkokul öğrencisi çocuklarımız çok küçükler ve koruma altında olmaları gerekirken bir öğretmenin anasaya aykırı bir davranışı ile yasak olmayan bir durumdan dolayı korkutulmakta ve öğrencilerimiz tedirgin edilmektedir’ dedi. 

“ÇOCUKLARIMIZIN AŞAĞILANMAMASI İÇİN”

Baden bölgesindeki velilerimizden oluşan Federasyonumuz özellikle ilkokulda çokdillilik yaşanması taraftarıdır. Tabii ki yabancı kökenli öğrenciler de Almancaya hâkim olmalıdırlar. Bunun yanı sıra anadillerini ve okullarda öğretilen diğer yabancı dilleri de öğrenip kullanmalıdırlar. 

Anadillerini veya bir yabancı dili okul bahçesinde konuştuklarından dolayı böyle bir olayın tekrar yaşanmaması ve çocuklarımızın aşağılanmaması ve korkutulmaması için bu olayın ayrıntılı şekilde araştırılıp değerlendirilmesi gerekmektedir. 

Bölgemizde bulunan 75 dernek ve bu derneklerdeki görev alan velilerimizi ve onların çocuklarını temsil eden bölge çatı kuruluşu olarak çokdilliliğe verilecek teşvikin sonucunda ileride daha yetkin ve daha özgüvenli gençler ve yetişkinler kazanacağımızı tekrar hatırlatmak isteriz.”

ÖĞRETMENİ BAKANLIĞA ŞİKAYET EDECEKLER

Öte yandan söz konusu öğrencinin velilerinin öğretmen ile konuşup yaptığının doğru olmadığını belirtmeleri de öğretmenin konu ile ilgili fikrini değiştirmedi. Aile bunun üzerine hukuki yola başvurdu.  Ailenin Avukatı Yalçın Tekinoğlu, “Okul bahçesinde veya ders haricinde çocukların kendi aralarında Türkçe konuşması yasaklanamaz. Ceza verilebilmesi için önceden belirlenmiş bir yasağın olması gerekir. Bu hukuka aykırı” ifadelerini kullandı. 

Diğer bir öğrencinin de ceza aldığına değinen Tekinoğlu, “Diğer öğrencinin ailesi bu konuda şikayetçi olmadı. Öğrenci aynı şekilde ceza ödevini öğretmenine vermek zorunda kaldı” dedi. Öğretmeni bakanlığa şikayet edeceklerini söyleyen Tekinoğlu, tazminat haklarının olup olmadığını da araştıracaklarını söyledi.

+49 – VİLLİNGEN SCHWENNİNGEN

FOTO: PATRICK PLEUL/DPA

HABERE YORUM KAT
1 Yorum