Trafik ışığı hükümetinde bütçe anlaşmazlığı: Savunma bütçesi, yardımlar, borç freni...

Trafik ışığı hükümetinde bütçe anlaşmazlığı: Savunma bütçesi, yardımlar, borç freni...

Trafik ışığı hükümetinide bütçe konusundaki anlaşmazlık her geçen gün artıyor.

Almanya'da SPD savunma için, Yeşiller de yoksul çocuklar için daha fazla para istiyor. Maliye Bakanı Lindner borç frenine yeniden uymak istiyor, ancak ne sübvansiyonları azaltmak ne de vergileri artırmak istiyor. Bir sonraki federal bütçe için uzlaşma arayışı zorlaşıyor

FDP'li Lindner, SPD ve Yeşiller'in bazı kesimlerindeki şüphelere rağmen kesinlikle borç frenine uymak istiyor. Temel Yasaya göre, federal hükümet normalde gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 0,35'ine kadar borç alabilir. Diğer tüm giderler, başta vergiler olmak üzere gelirden karşılanmalıdır.

Nakit durumunu iyileştirmek için sübvansiyonların azaltılmasından servet vergisinin yeniden getirilmesine kadar çeşitli öneriler var. Ancak Lindner, vergi artışlarını kategorik olarak reddediyor ve herhangi bir vergi avantajını ortadan kaldırmak istemiyor.

Federal hükümetin çeşitli özel fonlarından gelen paranın tam olarak nasıl harcanacağı belli değil. Bundeswehr özel fonundan daha fazla fon alınırsa, savunma bütçesini artırmak veya yalnızca daha küçük bir bütçeyi artırmak mümkün olmayabilir. İklim ve Dönüşüm Fonu'nda (KTF) hala para var ve enerji kriziyle mücadele etmek için yeniden faaliyete geçirilen Ekonomik İstikrar Fonu'nun (WSF) muhtemelen başlangıçta düşünülenden daha az fona ihtiyacı olacak.

"Fosilleşmiş" baskılar

Bütçeleme ile ilgili bir sorun, birçok harcamaların neredeyse değiştirilememesinden kaynaklanıyor, Federal Sayıştay geçtiğimiz günlerde bunu "fosilleşme" olarak eleştirdi. Şu anda, hesaplamalarına göre, bütçenin sadece yüzde on'u "tahsis edilebilir" Geri kalanı, sosyal yardımlar veya personel maliyetleri gibi yasal talepler veya faiz ödemeleri gibi sözleşmeden doğan yükümlülükler söz konusu olduğu için "aslında bütçe hazırlama sürecindeki değişikliklerde yer almıyor.

Şimdiye kadar federal bütçedeki en büyük bireysel kalem, son zamanlarda toplamı 100 milyar euroyu aşan yasal emeklilik sigortası sistemine yapılan sübvansiyon olmuştur. Karşılaştırma için: Plana göre, federal hükümetin cari yıldaki toplam harcaması 476 milyar euro.

Dilekler
Son haftalarda yaşanan anlaşmazlığın da gösterdiği gibi, koalisyon ortaklarının Lindner'ın bütçesinden beklentileri çelişkili. Maliye Bakanı liderliğindeki FDP, daha fazla vergi indirimi ve planlanan hisse emekli maaşı için ek para için bastırıyor. Ukrayna savaşının arka planına karşı, SPD savunma bütçesine daha fazla ihtiyaç duyulduğunu bildiriyor.

Yeşiller ise temel çocuk güvenliğini merkezi bir proje olarak ilan ettiler. Aile Bakanı Lisa Paus, on bir ila on iki milyar euroluk ek yıllık maliyet olacağını varsayıyor.

Nasıl devam ediyor
Lindner, Mart ayı ortasında bütçe kilit noktalarının olağan kabulünü iptal etti. Bir sonraki önemli Tarih, Mayıs ayında beklenen Devlet gelirleri hakkında yeni bilgiler getiren Bahar vergi tahmini. Ayrıntılı bir bütçe taslağı daha sonra kabine tarafından Haziran ayında onaylanacak. Ondan sonra sıra Federal Meclis'te. 2024 bütçesi nihayet yıl sonundan kısa bir süre önce onaylanacak.

HABERE YORUM KAT