Ters tepti... Almanya'da vicdani retçilerin sayısı artıyor

Ters tepti... Almanya'da vicdani retçilerin sayısı artıyor
Vicdani ret için yapılan başvuruların sayısı gözle görülür bir şekilde arttı. Almanya'nın en büyük savaş karşıtı örgütü bu artışı, pek çok insanın yeni bir “zorunlu hizmet”ten duyduğu endişeyle açıklıyor.

Almanya'da vicdani ret başvurusunda bulunanların sayısı giderek artıyor. Redaktionsnetzwerk Deutschland'a (RND) konuşan bir sözcü, başvuruları karara bağlayan Federal Aile İşleri ve Sivil Toplum Fonksiyonları Dairesi'nin (BAFzA) bu yılın Haziran ayı sonuna kadar vicdani reddin tanınması için 1.363 başvuru aldığını söyledi. Geçen yılın tamamında bu sayı 2.241, 2023'te 1.079 ve 2022'de 951 idi.

Açık bir işaret

Alman Barış Toplumu - Askerlik Hizmeti Karşıtları Birliği'nin (DFGVK) siyasi direktörü Michael Schulze von Glaßer RND'ye şunları söyledi:

“Vicdani retçilerin sayısındaki artış, birçok insanın yeni bir zorunlu hizmete ilişkin haklı endişesini gösteriyor. Bu, zorunlu askerlik hizmetinin yeniden yürürlüğe girmesine karşı açık bir işarettir.”

Askerlik tartışmaları

Savunma Bakanı Boris Pistorius, daha fazla genci Bundeswehr'e çekmek amacıyla gönüllü ve cazip hizmete odaklanan yeni bir askerlik hizmeti için bir yasa tasarısı sunmuştu. Ancak CDU/CSU'dan zorunlu askerlik hizmetinin yeniden başlatılması yönünde çağrılar geliyor. Zorunlu askerlik hizmeti 2011 yılında askıya alınmıştı ancak halen Alman anayasasında yer alıyor. Zorunlu askerlik hizmetinin askıya alınmasından bağımsız olarak, Federal Ofis'in de vurguladığı üzere, Anayasa'nın 4. Maddesinin 3. Fıkrası uyarınca vicdani nedenlerle silahla askerlik hizmetini reddetme hakkı devam ediyor.

ARTI49