Tehlikeli dosya: Alman vekil Gökay Akbulut, Sivas katliamını gündeme getirdi

Tehlikeli dosya: Alman vekil Gökay Akbulut, Sivas katliamını gündeme getirdi

Sol Parti Meclis Grubu Göç ve Entegrasyon Politikaları Sözcüsü Gökay Akbulut, Almanya’da yaşayan Sivas katliamı failleri ile ilgili yeni bir soru önergesi hazırladı. Akbulut, hem failleri hem de Etem Ceylan’ı sordu.

Federal Almanya’da yaşayan Sivas katliamı faillerine ilişkin kafaları karıştıran sorular bir türlü tamamıyla açıklığa kavuşmadı. Sol Parti Hukuk ve Tüketiciyi Koruma Komisyonu üyesi de olan milletvekili Gökay Akbulut, bir soru önergesi hazırladı ve şu sorulara dikkat çekti: 

“Söz konusu failler, Sivas’ta düzenlenen bir Alevi festivaline katılanlara karşı gerçekleştirilen pogroma benzeyen bir kundaklamada 33 kişinin öldürülmesinin sorumluluğunu taşımaktadır. Alman hükümeti, bu failler hakkında geçen sene sunmuş̧ olduğumuz soru önergesinde (19/8761 No’lu Federal Meclis Matbuatı) yer alan birçok soruyu yanıtlayamamıştı. Bu durum, Alevi toplumu içerisinde anlayışla karşılanmazken aynı zamanda tedirginliğe de yol açtı. Arada geçen zaman içerisinde biz bu boş cevaplar ile yetinmedik ve Almanya ’da yasamakta olan Sivas katliamı failleri ile ilgili yeni bir soru önergesi hazırladık. Bunun hazırlığında kamuoyu için yeni olan bilgilere ulaştık. Alman hükümetinden bunları teyit etmelerini bekliyoruz.” 

Sol Parti İçişleri Komisyonu yedek üyesi görevini de yürüten vekil Akbulut, fail Etem Ceylan ile ilgili önemli bilgilere ulaştıklarını belirterek “Eğer bu bilgiler doğruysa, bu bir skandaldır“ diye konuştu. 

Sol Parti Federal Meclis milletvekili Gökay Akbulut’un konuya ilişkin basın açıklaması özetle şöyle:

ETEM CEYLAN SINIR DIŞI EDİLDİYSE KİM KORUYOR?

“Sigmaringen İdare Mahkemesi’nin aldığı ve elimizde bulunan 28.09.2006 tarihli kararı uyarınca, fail Etem Ceylan’ın da (13.02.1971 doğumlu) Türkiye’ye sınır dışı edilmesi gerekiyordu. Bu karara karşı temyiz yolunun açılması yönündeki başvuru, 12.12.2006 tarihli ve A 12 S 12 No’lu karar ile reddedilmişti. Ancak Etem Ceylan’ın (13.02.1971 doğumlu) bugün hâlâ Türkiye’de kaçak olduğu belirtilmektedir. Etem Ceylan ile ilgili bizim gözümüzden kaçan başka bir bilgi yok ise bu büyük bir skandal olacak gibi gözüküyor. Buna göre Türkiye’ye sınır dışı edildikten sonra orada arandığı halde yıllarca korunmuş olmalı. Alman hükümetinden gelecek bilgiye göre Türkiye’deki duyarlı milletvekili ve gazeteci arkadaşlara bu konuda iş düşecek. 

ALMANYA’DA KALMIŞ OLAN VE HALEN KALAN FAİLLERİN LİSTESİ

Aşağıda adı geçen şu failler bir süre Almanya’da kaldı veya hâlâ Almanya’da kalmaya devam ediyor: 

Adem Ağbektaş (01.01.1966) 

Adem Bayrak (04.04.1971 doğumlu)

Eren Ceylan (15.01.1971 doğumlu) 

Etem Ceylan (13.02.1971 doğumlu) 

Ömer Demir (01.01.1964 doğumlu) 

Vahit Kaynar (21.01.1975 doğumlu)

Muhammed Nuh Kılıç (15.05.1973 doğumlu) 

Murat Songur (01.07.1967  doğumlu) 

Sedat Yıldırım (09.06.1976 doğumlu) 

Mehmet Yılmaz (05.05.1961 doğumlu); 

İKAMETLERİ MEÇHUL VE KAÇAK FAİLLER

Mahkeme tutanaklarına ve medyada yer alan bilgilere göre, aşağıda adı geçen failler ikametgâhları meçhul ve kaçak konumundalar veya geçmişte bu konumdaydılar: 

Metin Ceylan (19.06.1972 doğumlu)

Özkan Doğan (10.05.1971 doğumlu)

Cafer Erçakmak (15.09.1939 doğumlu, 11.07.2011 tarihinde öldü)

Harun Kavak (12.02.1972 doğumlu)

Ramazan Önder (26.03.1973 doğumlu)

Alim Özhan (07.06.1963 doğumlu) 

Süleyman Toksun (25.6.1970 doğumlu)

Hayrettin Yeğin (1.1.1973 doğumlu)

FAİL ADEM AĞBEKTAŞ MİLLİ GÖRÜŞ’TE İMAM 

Daha önce medyada yer alan haberlerde, başka şahısların yanı sıra fail Adem Ağbektaş’ın da (01.01.1966 doğumlu) Anayasayı Koruma Teşkilatları tarafından izlenen Milli Görüş’te aktif olduğu ve bu kişi orada imam olarak çalıştığı ifade edilmektedir. Soru önergemiz ile Alman hükümetinden bu gibi bilgileri teyit ettirmek ve bu faillere karşı harekete geçilmesini istiyoruz. 

YANIT BEKLEYEN SORULAR

Soru önergemizde şu sorular yer almakta: 

-İade talebiyle yapılan başvuru (bkz. 19/9513 No’lu Federal Meclis Matbuatı, 3. soruya verilen yanıt) hakkında nasıl bir karar verilmiştir ve Almanya’da ikamet eden ve Sivas Katliamı’na katılmış olmaktan dolayı Türkiye’de mahkûm edilmiş olan kaç kişi hakkında daha iade talebi 15.11.2020 tarihi itibarıyla buna eklenmiştir? 

-Muhammed Nuh Kılıç (15.05.1973 doğumlu) hakkında iade talebiyle henüz bir başvurunun yapılmadığı doğru mudur? 

-Yukarıda adı geçen faillerin hangileri için hangi tarihte iade talebiyle başvuru yapılmıştır ve bu başvurular hakkında hangi tarihte nasıl bir karar verilmiştir? 

-Etem Ceylan’ın (15.01.1971 doğumlu) Sigmaringen İdare Mahkemesi’nin 28.09.2006 tarihli kararı uyarınca sınır dışı edildiği doğru mudur, değilse neden sınır dışı edilmemiştir? 

-Yukarıda adı geçen ve Almanya’da ikamet eden kişiler hangi oturum statüsüne sahiptir? (Lütfen her isme yönelik ve mümkün ölçüde detaylı olarak listeleyiniz) 

-İsimleri ve doğum tarihleri yukarıda adı geçen kişilerin verileriyle örtüşen ve ilgili kurumların sahip olduğu bilgiler uyarınca Sivas katliamına katılmakla suçlanan kişilerin Alman vatandaşlığına geçme başvurusu hakkında, 15.11.2020 tarihi itibarıyla Federal İdari Dairesi’ne (Bundesverwaltungsamt, BVA) bağlı Vatandaşlık İşleri Kararları Sicili’nde (Register der Entscheidungen in Staatsangehörigkeitsangelegenheiten, EStA) kayıtlı kaç onay veya ret kararı verilmiştir? (Lütfen her isme yönelik ve mümkün ölçüde detaylı olarak listeleyiniz) 

-Yukarıda adı geçen ve ikametgâhları meçhul kaçak konumunda olan failler, daha önce Almanya’da bulunmuş mudur, yanıt evet ise, hangi tarihe kadar bulunmuşlardır? (Lütfen her isme yönelik ve mümkün ölçüde detaylı olarak listeleyiniz ve varsa, Merkezi Yabancılar Sicili’nde bulunan kayıtları veya vize kayıtlarını, başvuru yapılan dış temsilciliğin bulunduğu kentin ismine veya başvuru sahibinin ismine göre liste halinde belirtiniz) 

-Hayrettin Gül’ün (15.4.1948 doğumlu) Almanya’da tutuklandığı ve sonrasında sınır dışı edildiği bilgisi doğru mudur? (Bkz.: https://www.hurriyet.com.tr/gundem/sivas-olaylari-hukumlusu- hala-almanyada-yasiyor-3607822) 

-Adem Bayrak, Mehmet Yılmaz ve Sedat Yıldırım’ın iltica başvurularının önce reddedildiği, sonrasında yapılan itiraz sonucu gerçekleştirilen davalarda kabul edildiği doğru mudur? 

-Sedat Yıldırım’ın 2003’ün yaz aylarında Duisburg’ta tutuklandığı (bkz.: https://bianet.org/bianet/insan-haklari/63359-atesi-yakanlar- karanlikta-adalet-ariyor) ve daha sonra tekrar serbest bırakıldığı doğru mudur; doğruysa hangi nedenden ötürü tutukluluğu kaldırılarak serbest bırakılmıştır? 

-Adem Ağbektaş’ın Anayasayı Koruma Teşkilatları tarafından izlenen Milli Görüş’e bağlı ve Baden-Württemberg eyaletinde bulunan bir camide imam olarak geçmişte görevli olduğu veya halen bu görevini sürdürdüğü doğru mudur veya geçmişte hangi görevle orada bulunmuştur veya bugün hangi görevle oradadır? (Lütfen mümkün ölçüde ayrıntılı olarak yanıtlayınız.) 

-Cafer Erçakmak’ın Almanya’ya giriş yapmasına izin verilmediği doğru mudur, doğru değilse Almanya’ya hangi tarihte giriş yapmıştır? 

-Federal Hükümet yukarıda adı geçenler dışında, Türk resmi makamlarının verdiği bilgilere göre 2 Temmuz 1993’te, Sivas’taki katliama katılmış ve Almanya’da kalmış olduğu kanıtlanmış veya muhtemelen Almanya’da kalmış başka kişiler hakkında bilgi sahibi midir? 

-Federal düzeydeki güvenlik kurumları Sivas Katliamı’nda yer almış ve Almanya’da bulunan İslamist failleri ilkesel olarak izlemekte midir, yanıt hayırsa, neden izlememektedir?” 

SUÇLULAR ALMANYA’DA MI? 

Sol Parti Almanya’da bulunan Sivas katliamı failleri ile ilgili 2019’da Alman hükümetine bir soru önergesi vermişti. Hükümet Sivas katliamı faillerinin sayısı hakkında bilgi sahibi olmadığını bildirirken,  buna kaşrılık soru önergesinde federal hükümetin daha önce bu sayıyı dokuz olarak açıkladığı bilgisi yer alıyordu. Söz konusu dokuz kişiden biri ise vefat etti ve geriye kalan sekiz kişi hakkında ise suç duyurusunda bulunuldu. 

O dönemdeki Alman hükümetinin soru önergesine yanıtında ayrıca 2013 yılına kadar Türkiye’nin toplam 10 iade talebinde bulunduğu, ancak bunlardan hiçbirisinde sanıkların Türkiye’ye iadesinin gerçekleşmediğine dikkat çekiliyor. 

Yine aynı belgede, Türkiye’nin 2013 yılından sonra ise sadece bir iade talebinde bulunduğu ifade ediliyor. Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Yönetim Kurulu Üyesi Fuat Ateş’e göre, Türkiye’nin firari sanıkların “izinsiz gösteriye katılma” suçlamasıyla iadesini istemesi söz konusu kişilerin iade edilmesini engelledi.

+49 – BERLİN

FOTO: www.goekay-bulut.de

HABERE YORUM KAT
1 Yorum