Steinmeier'e tepki!  'Bizi kim Putin'e bağımlı kıldı?'

Steinmeier'e tepki! 'Bizi kim Putin'e bağımlı kıldı?'

Almanya basını Cumhurbaşkanı Steinmeier'in Rusya'yla ilişkileri hedef alan açıklamalarını yorumladı. Almanya'nın Rusya politikasının sorumluluğu Steinmeier'e yüklenirken hataların tespiti istendi.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması, arkasından bu ülkeye uygulanan yaptırımlar, Avrupa ülkeleri içinde enerjide en çok Rusya'ya bağımlı olan Almanya'yı da epeyce etkiledi. Almanya bir yandan yeni enerji kaynakları ararken, diğer yandan son yılların Rusya politikasını tartışmaya başladı. İlk hata itirafı da bekleneceği gibi Sosyal Demokrat Parti (SPD) kökenli Federal Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier'den geldi. 16 yıl Federal Başbakanlık yapmış olan Hıristiyan Birlik Partili (CDU) Angela Merkel'den ise daha bir açıklama gelmedi.

Federal Devlet Bakanlığı ile iki kez Federal Dışişleri Bakanlığı yapmış olan Steinmeier, Kuzey Akım-2 projesinde ısrarlı olmakla hata yaptıklarını itiraf etti.

'ORTAK AVRUPA EVİ' HEDEFİ BOŞA ÇIKTI
Federal Devlet Bakanlığı ile iki kez Federal Dışişleri Bakanlığı yapmış olan Frank Walter Steinmeier, Alman ikinci televizyonu ZDF'te, bu görevleri döneminde Rusya ile demokrasi, özgürlük ve insan haklarına dayalı 'Ortak Avrupa Evi' oluşturma hedeflerinin boşa çıktığını söyledi.

Steinmeier'e göre, 2011'de Federal Meclis'te konuşan Vladimir Putin ile bugün Rusya'ya saldıran Putin arasında çok büyük fark var. O konuşmasında Putin, epeyce barışçıl konuşmuş, Rusya ile Avrupa'nın barış içinde yaşayabileceğini, yaşaması gerektiğini söylemişti. Steinmeier, Putin'in bu konuşmasıyla Sovyetler Birliği eski Devlet Başkanı Michael Gorbaçov'un 'Ortak Avrupa Evi' vizyonuna inandığı izlenimi yarattığını belirtti. Dolaylı olarak Putin'e inanmakla hata yaptıklarını itiraf etti.

Federal Cumhurbaşkanı, doğal gaz boru hattı Kuzey Akım 2 projesinde ısrarcı olmakla da hata yaptıklarını söyledi. ''Federal Dışişleri Bakanı olarak Doğu Avrupalı ortaklarımızın uyarılarını ciddiye almamız gerekirdi” dedi. Kuzey Akım2 projesi, işletmeye açılmasına kısa bir süre kala Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması üzerine askıya alınmıştı. Baltık Denizi altından Almanya'ya ulaşan bu hat üzerinden Almanya ve Avrupa için yılda 55 milyar metreküp doğal gaz taşınacaktı. Aynı güzergahtaki Kuzey Akım-1 üzerinden Almanya'ya Rus doğal gazı gelmeye devam ediyor.

FEDERAL MALİYE BAKANI DA ELEŞTİRDİ
Hür Demokrat Partili (FDP) Federal Maliye Bakanı Christian Lindner de Almanya'nın son yıllardaki Rusya politikasına sert eleştiriler yöneltti. Brüksel'de Avrupa Birliği ülkeleri maliye ve ekonomi bakanları toplantısı sonrası konuşan Lindner, “Rusya'ya enerjide bağımlı olmak bir hataydı” görüşünü ifade etti. Almanya'nın Rusya politikasının sorgulanması ve elden geçirilmesi gerektiğini belirten Lindner, artık gelecek yıllarda Rusya'dan ucuz enerjiye dayalı bir enerji politikası olmayacağını vurguladı.

Federal Hükümetin ortaklarından Yeşiller'in Federal Eşbaşkanı Omid Nouripour da Almanya'nın Rusya politikası için bir tartışma ve inceleme süreci başlatılmasını istedi. Nouripour, hataları sistemli bir inceleme için bağımısız ve bilimsel bir kurul oluşturulması gerektiğini belirtti.

BİRİNCİ DERECEDE STEİNMEİER SORUMLU
Sosyal Demokrat Parti'ye yakın Die Zeit gazetesi konu hakkındaki yorumunda, Federal Cumhurbaşkanı Steinmeier'in kendiliğinden hatasını itiraf etmediğini, Ukrayna'dan gelen baskıyla itiraf etmek zorunda kaldığını yazdı. Yorumda, “Steinmeier, Rusya politikasında yalnız değildi, ancak Dışişleri Bakanı olarak onun hatası diğerleriyle aynı değildi” görüşü savunuldu. Sosyal Demokrat Parti'nin Rusya ile yeni bir başlangıca insanları inandırmak istediği belirtildi.

'ULUSAL GÜVENLİĞİMİZİ KİM TEHLİKEYE ATTI? BUNLAR ARAŞTIRILMALI'
Muhafazakar kesimden haftalık haber dergisi Focus'tan ise daha sert bir yorum geldi. Ülkenin Rusya politikasını incelemek için meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep eden Focus, “Bizi kim Putin'e bağımlı kıldı? Ulusal güvenliğimizi kim tehlikeye attı? Bunlar araştırılmalı” görüşlerini savundu.

Yorumda Almanya'nın Rusya politikasının mimarının Steinmeier olduğu savunulurken, eski federal başbakanlar Gerhard Schröder (SDP) ile Angela Merkel'in (CDU), Almanya ile Rusya arasındaki doğal gaz boru hatlarını 'barış projeleri' olarak niteledikleri hatırlatıldı.Yorumda, daha bir yıl önce Steinmeier'in Kuzey Akım2 projesini savunduğu belirtildi.

AB RUSYA'DAN KÖMÜR İTHALİNE SON VERMEYE HAZIRLANIYOR
Öte yandan Avrupa Birliği, Rusya'dan kömür ithalini tümüyle durdurmayı planlıyor. Şimdiye kadar buna karşı çıkan Almanya, kararından geri atmış gibi görünüyor. Şu anda Rus doğal gazından vazgeçme imkanı olmayan Almanya, kömürden vazgeçebilir.

Federal İstatistik Dairesi'nin 2021 verilerine göre Almanya, kömür ithalatının yarısını Rusya'dan yapıyor. Enerji ihtiyacının sadece yüzde 8,5'ini kömürden karşılayan Almanya için Rus kömüründen vazgeçmek büyük sorun yaratmayacak. Uzmanlar, Almanya'nın Çin, Amerika, Avustralya ve Endonezya'dan kömür ithal edebileceğini belirtiyor. Almanya, maliyet yüksekliği ve çevre koruma sebepleriyle 2018'de kömür üretimini durdurmuştu. 2030 yılına kadar enerji üretimi için kömür kullanımına tümüyle son vermeyi planlıyor.

Kaynak:Duvar
Fotoğraf:Flickr
 

HABERE YORUM KAT