Sofrada "zorunlu" yenilik: Biftek yerine yılan pirzolası geliyor...

Sofrada "zorunlu" yenilik: Biftek yerine yılan pirzolası geliyor...

Küresel ısınmayı sınırlandırmak için et tüketimimizi önemli ölçüde azaltmamız gerektiği konusunda uzmanlar arasında uzun zamandır bir fikir birliği var. Araştırmacı Daniel Natusch şimdi bu konuya başka bir hayvanı dahil etti: Piton yılanları...

Sidney'deki Macquarie Üniversitesi'nden bilim insanı Daniel Natusch'un liderliğindeki araştırmacılar, ülkede tartışma yaratacak bir fikir sundu.

İstatistiksel olarak, dünyadaki insanlar çok fazla et yiyor. Bu da iklim, çevre ve hatta sağlığımız için ciddi sonuçları olan on yıllarca yoğunlaştırılmış fabrika çiftçiliği ile sonuçlanıyor.

Küresel ısınmayı sınırlandırmak için et tüketimimizi önemli ölçüde azaltmamız gerektiği konusunda uzmanlar arasında uzun zamandır bir fikir birliği var. Örneğin böcekler, geleneksel et kaynaklarına göre daha iklim dostu bir alternatif olarak görülüyor. Araştırmacı Daniel Natusch şimdi bu konuya başka bir hayvanı dahil etti: Piton yılanları...

Piton yılanları, yüksek büyüme hızına sahip olmalarına karşın diğer çiftlik hayvanlarından daha az yiyeceğe ihtiyaç duyuyorlar.

BATI ÜLKELERİNDE TÜKETİLMESİ BİR YENİLİK

Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) Yılan Uzman Grubu Başkanı Natusch, "En önemli sürdürülebilirlik kriterlerinden bazıları açısından pitonlar, bugüne kadar incelenen tüm tarımsal türlerden daha iyi performans gösteriyor" dedi. Ayrıca pitonların kümes hayvanlarından, domuz etinden, sığır etinden ve somondan daha verimli bir protein kaynağı olduğu ifade ediliyor.

Aslında bilim insanlarına göre sürüngen etinin tadı tavuk etinden farklı değil. Ayrıca, doymuş yağ asidi oranı düşük. Toplu çiftçilikte balık ve böcek gibi soğukkanlı hayvanlar, sığır ya da kümes hayvanları gibi sıcakkanlı hayvanlara göre çok daha enerji verimlidir. Yılan eti bazı Asya ülkelerinde zaten geleneksel olarak yenirken, Batı ülkelerinde tüketilmesi bir yenilik olacak.

Uzmanlar, pitonların tüketim için uygun olduğu sonucuna, hayvanların günde 46 grama kadar hızlı bir şekilde kilo aldığını gösteren çalışmalara dayanarak vardı.

"TİCARİ ÜRETİME ÇOK UYGUN"

"Scientific Reports" dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, buna uygun pitonlar olan ağsı pitonlar ve kara kaplan pitonlarının her ikisi de 100 kilograma kadar çıkabiliyor.

Dişiler üç yıl içinde cinsel olgunluğa ulaşıyor ve ardından 20 yıl veya daha uzun bir süre boyunca yılda 100'e kadar yumurta bırakabiliyor. Araştırmacılar, "Bu nedenle ticari üretim için çok uygundurlar" diyor.

Yakında gerçekten Batı ülkelerinde yılan eti görüp görmeyeceğimizi zaman gösterecek.

ARTI49

HABERE YORUM KAT
1 Yorum