Cep telefonlarınızı düzenli olarak kapatmalısınız, yoksa hırsızlara davetiye çıkarırsınız

Cep telefonlarınızı düzenli olarak kapatmalısınız, yoksa hırsızlara davetiye çıkarırsınız

Birçok insan cep telefonlarını kapatmayı neredeyse hiç düşünmez. Ancak bu rutin aslında piliniz ve güvenliğiniz için çok önemli... Telefonların haftada bir kapatılması gerekiyor.

Telefonunuz büyük olasılıkla sürekli çalışıyor. Şarjınız bittiğinde şarj edersiniz. Ancak cep telefonunuzu kapatmak nadiren gerçekleşen bir olaydır. Oysa ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) bile artık tam da bunu yapmanızı öneriyor. Hem de çok özel bir sıklıkta...

Cep telefonunuzu kapatmanın genellikle tavsiye edildiği gerçeği yeni bir bilgi değil. Ancak pek çok kişi bunun yalnızca cep telefonunun pilinden tasarruf etmek için değil, aynı zamanda cihazdaki verileri korumak için de gerekli olduğunun farkında değil. Sonuçta, zaman içinde küçük cihazda sizinle ilgili pek çok veri birikir. Bu da saldırganların paranızı ya da diğer önemli şeyleri ele geçirmesini özellikle kolaylaştırır.

BU ŞEKİLDE ÖNLENİR

NSA uzmanlarına göre cep telefonunuzu ne sıklıkla kapatmanız gerektiğinin çok net bir cevabı var: Haftada bir. Gizli servis tarafından yayınlanan "Mobil Cihaz En İyi Uygulamaları"na göre, cep telefonunuzu düzenli olarak yeniden başlatmanın özel bir rutin olması için de çok iyi bir neden var.

Cihazınızı kapatıp tekrar açmak, bilgisayar korsanlarının akıllı telefonunuzdan veri çalmasını önleyebilir. Örneğin, kötü amaçlı yazılım yükleme ve sıfır tıklama istismarları bu şekilde önlenebilir.

Haftalık yeniden başlatma aynı zamanda deneyimli saldırganları bile bilgilerinizi ele geçirmek için daha çok ve daha uzun süre çalışmaya zorluyor. NSA Siber Güvenlik Müdürlüğü Teknik Direktörü Neal Ziring, "Bu tamamen kötü niyetli aktörlere maliyet yüklemekle ilgili" diyor.

DÜZENLİ KAPATMAK GEREKİYOR

Bilgisayar korsanları birçok kullanıcının cep telefonlarını kapatmadığını, bunun yerine sürekli şarj ederek canlı tuttuğunu biliyor. Bu yüzden cihazların hafızasında çalışan mobil kötü amaçlı yazılımlara sızmaya yöneldiler.

Gizliliğinizi korumanın yanı sıra, teknik açıdan da cep telefonunuzu düzenli olarak kapatmaya değer. Haftada bir sizin için çok sık olsa bile. Cep telefonunuzu yeniden başlatmak sisteminize temiz bir nefes aldırır. Uzun vadede, aslında tamamen onsuz yapmak bir hatadır. Sonunda yalnızca piliniz zarar görmeyecek, aynı zamanda cihazınız da yavaşlayacak ve kullanımı daha zor hale gelecek.

ARTI49

HABERE YORUM KAT