Sıla Yolu çile yolu: 20’şer kilo peynir sucukla yakalandı, 3 bin 300 avro ceza ödedi

Sıla Yolu çile yolu: 20’şer kilo peynir sucukla yakalandı, 3 bin 300 avro ceza ödedi

Türkiye’den karayoluyla dönüş yapan Çetinal ailesinin sıla yolunda başına gelmeyen kalmadı. Hırvatistan sınırında  polis araçtaki 20’şer kiloluk peynir ve sucuğa el koydu. Nöbetçi mahkemeye çıkarılan Metin Çetinal 3 bin 300 avro para cezasına çarptırıldı.

Metin Çetinal ve ailesi memleketin peynir ve sucuğunu Fransa’ya götürmeye kalkınca sıla yolunda adeta cehennem azabı yaşadı. Hırvatistan sınırında polis, 20 kilo peynir ve 20 kilo sucuğa el koydu, Metin Çetinal’a da 4 bin 700 avro para cezası kesti. 

cetin.jpeg

27 SAAT SINIR KAPISINDA BEKLEDİ

Ardından pasaportları alınan Metin Çetinal çocukları ile birlikte 27 saat boyunca nöbetçi mahkemeye çıkarılmayı bekledi. Bekleme esnasında Fransız vatandaşı olduğu için Fransa Başkonsolosluğu’ndan da çare arayan Metin Çetinal’a kimse dönüş yapmadı. 

sezai-koc.jpeg

Sılayolu Eurotürkassist Avrupa Türk Otomobil Kulübü Başkanı Sezai Koç

Çetinal daha sonra Sılayolu Eurotürkasist Avrupa Türk Otomobil Kulübü Başkanı Sezai Koç’u arayarak yardım istedi. Başkan Koç devreye girerek belgeler ve prosedür açısından vatandaşı bilgilendirdi. Sezai Koç, Metin Çetinal’a Avrupa Birliği Gümrük Yasası 60’ıncı maddesine göre ceza uygulandığını, yanında getirdiği peynir ve sucuk olması gerekenden çok daha ağır olduğundan söz konusu “malın” ticari ürün statüsüne girdiğini ve bu nedenle  kaçakçılıkla suçlandığını bildirdi.

NÖBETÇİ MAHKEMEYE ÇIKARILDI

Öte yandan 27 saatlik bekleyişin ardından Metin Çetinal nöbetçi mahkemeye çıkarıldı. Mahkeme Çetinal’ı 3 bin 300 avro para cezasına çarptırdı. Çetinal, söz konusu tutarı eşinden dostundan toplayarak cezayı ödeyebildi. Ceza ödendikten sonra ailenin pasaportları iade edildi. Metin Çetinal ve ailesi yoluna devam etti.

Sılayolu Eurotürkassist Avrupa Türk Otomobil Kulübü Başkanı Sezai Koç Türkiye’den dönüşte vatandaşlarımızın özellikle bu yıl yiyecek ve içecekler açısından sık sık cezaya çarptırıldığını, memlekete gidişte ise yanlarında 10 bin avronun üzerinde nakit taşıdıkları için paralarına da el konduğunu bildirdi. 

silayolu.jpeg

SIRBİSTAN 6 MİLYONA EL KOYDU

Sıla yolunda  25 yıldır vatandaşın yardımına silayolu.com olarak, 2015'ten bu yana ise kurumsal olarak hizmet verdiklerini kaydeden Sezai Koç şunları söyledi: 

“Vatandaşlarımızı devamlı kadar uyarımıza rağmen ne yazık ki bu tür mağduriyetler yine de yaşanıyor. Eurotürkassist olarak tercümanlar, hukukçular, tamirhaneler, seyahat acentaları başta olmak üzere bin 500 iş partnerimizle sıla yolundaki mağduriyetleri gidermeye çalışıyoruz. Örneğin Sırbistan sırf 10 bin avronun üzerinde para taşıdıkları için yaklaşık 6 milyon avroya el koydu ve bu paranın geri dönüşü yok.” 

+49 – STUTTGART

 

HABERE YORUM KAT
14 Yorum