Almanya'da CDU liderinden sert çıkış: Suç işlemiş aşiret üyelerini yerde görmek istiyorum
Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaletinde Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi Başkanı Sebastian Lechner, suç örgütleriyle bağlantılı aşiret üyelerine yönelik sert açıklamalarda bulundu. Polis müdahalesinde bu kişileri yerde görmek istediğini söyleyen Lechner, suç işleyenlerin yakalanması ve mümkünse sınır dışı edilmesi gerektiğini savundu.
CDU'nun gençlik örgütü Junge Union'un (JU) Cuxhaven kentinde düzenlediği eyalet kongresinde konuşan Lechner, aşiret bağlantılı suçlarla mücadelede daha kararlı adımlar atılması çağrısında bulundu.
Lechner, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
"Bu kardeşleri sokaklarımda ayakta görmek istemiyorum. Onları yerde, üzerlerine diz çökmüş bir Aşağı Saksonya polisiyle görmek istiyorum."
Suça karışan kişilere karşı taviz verilmemesi gerektiğini belirten CDU'lu siyasetçi, "Onları tespit edeceğiz, tutuklayacağız ve mümkünse sınır dışı edeceğiz." dedi.
Beş kişinin yaralandığı saldırıyı hatırlattı
Lechner, sert açıklamalarına gerekçe olarak ekim ayı sonunda memleketi Neustadt am Rübenberge'de yaşanan saldırıyı gösterdi.
Hannover bölgesindeki kentte bir otomobilin kasıtlı olarak kalabalığın üzerine sürülmesi sonucu beş kişi yaralanmıştı.
Polis, saldırının geniş aileler arasındaki bir anlaşmazlıktan kaynaklandığını değerlendiriyor. Olayla bağlantılı ailelerin bazı üyelerinin, polis tarafından aşiret bağlantılı suç faaliyetleri kapsamında değerlendirildiği belirtiliyor.
Almanya'da bu tür suçlar için kullanılan Clan-Kriminalität kavramı ise tartışmalara neden oluyor. Kavrama karşı çıkanlar, göçmen kökenli insanların yalnızca aile bağları ve kökenleri nedeniyle damgalandığını ve ayrımcılığa uğradığını savunuyor.
Eyalet hükümetine tepki gösterdi
Lechner, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşillerin oluşturduğu Aşağı Saksonya eyalet hükümetini de eleştirdi.
CDU lideri, beş kişinin yaralandığı saldırının ardından hükümetin suçla mücadele yerine kullanılan kavramların ayrımcı veya ırkçı olup olmadığını tartıştığını savundu.
Bu yaklaşımı yanlış bulduğunu belirten Lechner, "Bu tamamen yanlış bir yaklaşım." dedi.
Siyasetin suç işleyen kişilerin toplumda korku yaratmasına izin vermemesi gerektiğini vurgulayan Lechner, "Onlara cesurca ve kararlılıkla karşı koymalıyız." ifadelerini kullandı.
Gençlik örgütünden dakikalarca alkış aldı
Lechner'in konuşması, CDU'nun gençlik örgütü Junge Union üyelerinden büyük destek gördü. Salondaki katılımcılar, eyalet başkanını dakikalarca alkışladı.
Aşağı Saksonya Junge Union Başkanlığı görevini dört yılın ardından bırakan Karoline Czychon da Lechner'in konuşmasını övdü.
Czychon, "Ne konuşmaydı ama! Sonunda sen de sert konuştun." diyerek CDU liderine desteğini dile getirdi.
Lechner'in açıklamaları, Almanya'da aşiret bağlantılı suçlarla mücadelede izlenecek yöntemler ve bu alanda kullanılan kavramlar üzerinden yürüyen siyasi tartışmayı yeniden gündeme taşıdı.