Sığınmacılar için çalışma zorunluluğu: Almanya’da yeni bir ayrımcılık mı?

Sığınmacılar için çalışma zorunluluğu: Almanya’da yeni bir ayrımcılık mı?

Thüringen eyaletinin Saale-Orla bölgesi sığınmacılara zorunlu kamu işleri yaptırmayı öngören bir planı tartışıyor. Plan geçerlilik kazanırsa sığınmacılar saatte 80 Cent'e zorunlu kamu işlerinde çalıştırılacak.

Almanya’nın Thüringen eyaletinin Saale-Orla bölgesi, sığınmacılara saatte 80 Cent'e zorunlu kamu hizmeti yaptırmayı planlıyor.

Saale-Orla bölgesinin bu planı 2023’te bölge meclisi tarafından kabul edilen bir karara dayanıyor. Buna göre bölgedeki 150 sığınmacının 50'si günde dört saat kar küreyecek, çitleri kesecek ya da kamu binalarının yerlerini temizleyecek. Sığınmacılar bu işleri yapmazlarsa 180 euro olan sosyal yardımları kesintiye uğratılacak.

MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

Sığınmacıların zorunlu çalıştırılması planı, SDP üyesi Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil ve CDU/CSU parlamento grubunun Birinci Parlamento Sekreteri Thorsten Frei tarafından desteklendi. Heil bir gazeteye yaptığı açıklamada “özel durumlarda” çalışma zorunluluğunu memnuniyetle karşıladığını söyledi. Frei ise “Almanya'ya sığınmacı olarak gelen insanlar çok sayıda sosyal yardım alıyor. Bunun karşılığında kamu hizmetinde bulunmaları da doğal karşılanmalı” dedi.

KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL

Pro Asyl derneği ve Berlin İşçi Senatörü Cansel Kızıltepe ise sığınmacıları çalışmaya zorlama planını sert bir dille eleştirdi ve sığınmacıların entegrasyonu için Almanca dilini öğrenmek ve erken yaşta çalışma fırsatı bulmak gibi faktörlerin daha önemli olduğunu vurguladı. Kızıltepe, “Sığınmacılar için çalışma zorunluluğu söz konusu olamaz. Sığınmacıların saatte 80 cent’e çalışmasını zorunlu kılmak kabul edilebilir değil dedi. Tartışmaların ilerleyen günlerde de süreceği düşünülüyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT