Sandık çıkış anketinin açıklanmasının ardından partilerden peş peşe açıklamalar

Sandık çıkış anketinin açıklanmasının ardından partilerden peş peşe açıklamalar

Almanya'da 20. dönem Federal Meclisi'ni (Bundestag) belirlemek için yapılan genel seçimlerde oy kullanma işlemi sona erdi. Partiler peş peşe açıklama yaptı.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Sekreteri Lars Klingbeil yaptığı açıklamada başa baş bir mücadele beklediklerini belirterek ancak halkın kendilerine “hükümet kurmak için çok net bir görev verdiğini” belirtti. Klingbeil “Olaf Scholz’ün başbakan olmasını istiyoruz” dedi.

İktidardaki Hristiyan Birlik Partisi (CDU) Genel Sekreteri Ziemiak, kaybın acı olduğunu belirterek, "Fakat sonuçlar çok yakın. Uzun bir gece olacak" açıklaması yaptı. Ziemiak birlik partileri, Yeşiller ve FDP arasında bir koalisyon kurulmasının “olası” olduğu açıklaması yaptı. Alman birinci kanalı ARD’de bir açıklama yapan Ziemiak, “bu nedenle birbirimizle konuşmalıyız” dedi.

Yeşiller Partisi Meclis Grup Başkanı Katrin Göring-Eckardt “Daha fazlasını ummuştuk" ifadelerini kullanırken sağ popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) meclis grubu eş başkanı Alice Weidel ilk sandık çıkış anketlerinde yüzde 11 oy olan partisinin “sağlam” bir sonuç aldığını kaydetti.

Sandık çıkış anketlerinde yüzde 5 oy oranına ulaşan Sol Parti’de ise hayal kırıklığı hakim. Parti Başkanı Susanne Hennig-Wellsow "Bu bizim için büyük bir darbe" ifadelerini kullanarak, “çok fazla hata yaptık, ağır bir yenilgi” dedi. FDP Genel Sekreteri Volker Wissing “Çok büyük bir sevinç içerisindeyiz” açıklamasında bulundu.

Haberin tamamını DW Türkçe 'den okuyabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT