Sağlık için tehlike: Sakızın bilinmeyen zararları

Sağlık için tehlike: Sakızın bilinmeyen zararları

Yapılan bir araştırmada sakızların içinde mikroplastikler keşfedildi. Bu sadece çevreyi kirletmekle kalmıyor, aynı zamanda bağırsaklara da zarar veriyor.

Yapışkan sakızların çöpe atılmak yerine dikkatsizce yere tükürülmesi nadir görülen bir durum değildir. Sakız biyolojik olarak parçalanamaz ve genellikle çevre dostu değildir. Ayrıca sağlık üzerinde de etkileri olabilir.

"SAĞLIĞA ZARARLI OLABİLİR"

Peki sakız aslında neyden yapılır? Hessen eyalet hükümetinin bilgi portalı olan VerbraucherFenster'e göre sakız hammadesi genellikle sentetik olarak üretiliyor. Çoğunlukla, bu sadece üreticinin ambalajında "sakız" olarak belirtilir ve ayrıntılı olarak beyan edilmesi gerekmez. Bu nedenle birçok insan içinde gerçekte ne olduğunu bilmiyor.

Sakızlar ham petrolden elde edilen plastiklere dayanır. Ayrıca yüzde 50 ila 70 oranında şeker içerirler. Ayrıca plastikleştiriciler, nemlendiriciler, emülgatörler, renklendiriciler ve dolgu maddeleri de eklenir. Polivinil asetat gibi plastikler de sıklıkla dahil edilir.

"BAĞIRSAKTAKİ MUKUS TABAKASINA SALDIRABİLİR"

Sakızdaki mikroplastikler, herkes üzerinde aynı etkiye sahip olmamasına rağmen, bağırsaktaki mukus tabakasına saldırabilir ve en kötü durumda onu çözebilir. Bu durum ishale, şişkinliğe, yorgunluğa ya da bağırsakta iltihaplanmaya yol açabilir. Hatta kronik bağırsak hastalığına yol açabilir.

Sakız çiğnemek çevre için de zararlıdır. İçerdikleri plastikler biyolojik olarak parçalanamaz. Tükürülen sakız çevrede yıllarca kalır ve çıkarılması son derece zaman alıcıdır.

ARTI49

HABERE YORUM KAT