Rus doğalgazı için eleştirilerin odağındaki Merkel ilk kez konuştu...

Rus doğalgazı için eleştirilerin odağındaki Merkel ilk kez konuştu...

Eski Şansölye Angela Merkel, Lizbon'da Calouste Gulbenkian Vakfı tarafından düzenlenen bir etkinlikte 'Rus doğalgazı konusundaki kararlarınızdan pişman mısınız?" sorusuna cevap verdi

Eski Şansölye Angela Merkel  Rusya'dan ucuz doğalgazı tercih ettiği için pişman olmadığı ve yaşanan bu süreçte de anlayış beklediğini söyledi.

"O zamanın perspektifinden bakıldığında, dünyanın diğer bölgelerinden- ABD, Suudi Arabistan, Katar - LNG'den (sıvılaştırılmış petrol gazı) daha ucuz olan boru hattı gazını Rusya'dan da almak çok mantıklı ve anlaşılırdı" dedi.

Portekiz'in başkenti Lizbon'da Calouste Gulbenkian Vakfı tarafından perşembe günü düzenlenen bir etkinlikte konuşan Merkel, dönüşüm döneminde, bir gün elbette tamamen CO₂ içermeyen enerji formları elde edebilmemiz için doğal gaza ihtiyacımız olacağı açıktı, dedi.

Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının bir sonucu olarak muazzam fiyat artışları ve teslimat başarısızlıkları nedeniyle, Almanya şimdi önümüzdeki yıl bir durgunlukla karşı karşıya. “Nükleer enerjiyi aşamalı olarak kaldırdık. Kömürden adım adım vazgeçmek istedik ve hala da yapmak istiyoruz” diye hatırlatmada bulundu.

Soğuk Savaş sırasında bile Rusya güvenilir bir enerji tedarikçisiydi. Ticaret yoluyla değişim diye bir şey olduğuna, ticaret yoluyla bağlantı olduğuna asla inanmadım. Bu açıdan hiçbir karardan pişman değilim, ancak o zaman perspektifinden yapılması gereken doğru şeyin bu olduğuna inanıyorum" dedi.

İklim değişikliğiyle mücadelenin aciliyeti, görev süresinin sonuna doğru giderek daha belirgin hale geldi. “Yine de Rusya'nın bu acımasız saldırısı artık değişimi de beraberinde getirdi. Bu bir dönüm noktası. Ve tabii ki yeni hükümetin bununla başa çıkması gerekiyor ve yaptığı da bu," diye ekledi eski şansölye.

Artı49
Fotoğraf: Savas Savidis - Flickr  (CC BY-NC-SA 2.0)

HABERE YORUM KAT