Psikiyatrist Dr. Elif Cındık-Herbrüggen’in salgın ve aşı uyarısı: “Dişinizi sıkın”

Psikiyatrist Dr. Elif Cındık-Herbrüggen’in salgın ve aşı uyarısı: “Dişinizi sıkın”

Münih’te iki kliniği yöneten Dr. Elif Duygu Cındık-Herbrüggen, Almanya’da artan vakalar sonucu gündeme gelen ikinci dalga endişesi ve korona günlerindeki eğlencelerde ve özel buluşmalarda kuralların ihlali ile ilgili uyarılarda bulundu.

Türk asıllı Alman psikiyatrist, psikoterapist ve halk sağlığı uzmanı Dr. Elif Cındık-Herbrüggen  gittikçe yükselen vaka sayılarına işaret ederek, “Bu işin şakası yok. Enfekte olanların sayısı yeniden artıyor. Neymiş, demek ki korona yalan değilmiş. Tedbirlere uymaya ve kurallara bağlı kalmaya devam etmeliyiz” dedi. 

Münih’teki Nöropsikiyatri Merkezi (Neuro-Psychiatrisches Zentrum-NPZR) kliniğinin sahibi ve yöneticisi Dr. Elif Cındık-Herbrüggen, ikinci dalga endişesine ve salgın sürecinde okulların tekrar açılmasına dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Köpeği ile kameraların karşısına geçen Dr. Cındık-Herbrüggen, “Korkmayın, iddia edildiği gibi hayvanlardan insanlara koronavirüs bulaşmıyor. Onları terk etmeyin” diye konuştu. Etkili uzman, NPZR bünyesinde korona günlerinin ruh sağlığına etkisiyle ilgili bir araştırma yaptıklarını, arzu edenlerin bu araştırmaya katkıda bulunabileceklerini bildirdi. 

“Covid-19” sürecinde Almanya ve Türkiye’de birçok haber programlarına davet edilen Elif  Cındık-Herbrüggen, Almanya’daki son durum hakkında değerlendirmeler yaptı. Toplumun bu daraltıcı süreçte ruh sağlığını koruması için öneriler geliştiren Dr. Cındık-Herbrüggen, NPZR’in YouTube kanalından özetle şu öneri ve uyarılarda bulundu:

EĞLENİRKEN KURALLARA UYUN

“Korona için 'grip gibi bir virüs' deniyordu, ama bunun yalan olduğu ortaya çıktı. Eğlenceler sırasında korona tedbirlerinin ihlal edilmesiyle insanlar başkalarını da tehlikeye atıyor. Gecenin başında herkes korona tedbirlerine uysa da gecenin sonunda 'Aman boş ver, özledim' deyip birbirlerine sarılıyorlar. Ancak dişimizi sıkmamız lazım. Robert Koch Enstitüsü  aşının yıl sonuna dek bulunacağına dair umut verdi. O zamana kadar kurallara uymamız lazım. Okullar da açıldı. Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde 20 binden fazla öğrenci okula başladı. Okullar açılır açılmaz da ortaya çıkan vakalar dolayısıyla  hemen 2 okul kapandı. Elbette çocukların okula başlamaları çok önemli. Bazı çocuklar doğru dürüst Almanca bile konuşamıyor. 

KORONANIN RUH SAĞLIĞINA ETKİLERİ ARAŞTIRMASI

Okullarda öğrencilerin gruplara ayrılarak sosyal mesafeyi koruması çok önemli. Rusya’nın aşıyı bulduğu söyleniyor. Eğer bulunduysa tüm dünyaya vermesi gerekiyor. AB’de ortak araştırma için 8 milyar avro toplanmıştı. Korona tüm dünyanın sorunu. Bu nedenle kendinize dikkat edin. Gezin dolaşın ama sosyal mesafeyi ve maskeyi unutmayın. Her zaman bizlere sorularınızı yöneltebilirsniz. Covid-19’un insan psikolojisine etkilerini araştırıyoruz. Ruhsal sorunu olanlar daha fazla kaygılı oldu. Hiç sorunu olmayanlar bile endişeli bir hal alıyor. Bir araştırmamız var, o araştırmamızda yer almak isteyenler olursa elbette çok seviniriz.”

Dr. ELİF CINDIK-HERBRÜGGEN KİMDİR? 

 Elif Duygu Cındık-Herbrüggen 2009-2013 yılları arasında Almanya ve Bavyera Türk toplumlarının başkan yardımcılığını yaptı. İstanbul doğumlu 50 yaşındaki Dr. Cındık-Herbrüggen, çocukluğunu Federal Almanya’nın Frankfurt-Main şehrinde geçirdi.  

Frankfurt ve New York’ta aldığı tıp eğitiminin ardından, doktora tezini ve halk sağlığı uzmanlığını Boston’daki Harvard Üniversitesi’nde ve Beth Israel Hospital’da tamamladı. Bir dönem Münih Harvard Kulübü’nün yönetim kurulu üyesi olarak Alman-Amerikan diyaloğu için de çalıştı. Doktora çalışmalarından sonra Brigham and Womens Hospital, MGH ve Harvard School of Public Health Hastanelerinin ortak düzenlediği “Clinical Effectiveness” programında da eğitim aldı. Amerika’dan döndükten sonra bir süre Münih’te Ludwig-Maximilian Üniversitesi hastanesinde asistan doktor olarak çalıştı daha sonra psikiyatri uzmanlığını yapmak için Almanya’nın en büyük ruh ve sinir hastalıkları hastanesi olan Isar Amper Klinikum’da görev yaptı. Bu çalışmalarının ardından özel bir hastane olan Schön Klinik’te yaklaşık 3 sene boyunca nöroloji eğitimini tamamladı.

Psikiyatri ve psikoterapi uzmanlığını bu süreçte bitiren Dr. Cındık-Herbrüggen, bir süre Klinik am schönen Moos hastanesinde kültürler arası tedavi uygulayan bir ekibin başhekimi olarak görev yaptı.

2012 yılında Bavyera Entegrasyon Konseyi’nin de üyesi olan Dr. Cındık-Herbrüggen, Alman hükümetinin ulusal entegrasyon planına katkıda bulunarak göçmenlerin sağlığının gelişmesi için önerilerde bulundu ve projeler geliştirdi. Dr. Cındık-Herbrüggen, Bavyera Tabibler Odası’nda kültürler arası tedavi yöntemleri, göç ve sağlık üzerine meslektaşlarına çeşitli eğitimler verdi. Halen bu konuda danışmanlık hizmeti sunuyor.

Üniversite öğrencisiyken politikayla ilgilenmeye başlayan ve öğrenci parlamentosuna seçilen Dr. Cındık-Herbrüggen, Alman sağlık sistemi, göç ve entegrasyon, koçluk ve kişisel gelişim konularında makaleler yayınlıyor ve tedavi hizmetlerinin iyileştirilmesini savunuyor. Dr. Cındık-Herbrüggen, 2013 yılında Bavyera Parlementosu miletvekili adayı da oldu. Cındık çokkültürlü bir toplum öneriyor ve ve bunu medyadaki görüşleri ile de belirtiyor. 

Dr. Cındık, bugün Münih’te sahibi olduğu Nöropsikiyatri Merkezi (Neuro-Psychiatrisches Zentrum-NPZR) ile çok dilli tedavi hizmeti sunuyor.

+49 – MÜNİH

HABERE YORUM KAT