Otomatik bilgi değişiminde şov başladı

Otomatik bilgi değişiminde şov başladı

Türkiye’de en az bir banka, müşterilerine Alman maliyesine bilgi verileceğine ilişkin mektup gönderdi. “Anlaşmayı imzaladık ama bilgi vermeyeceğiz” diyenleri sahneye alalım.

OKTAN ERDİKMEN - OECD üyesi ülkeler, 2014 yılında ortak bir karar alarak, vergi mükelleflerinin mali bilgilerinin karşılıklı değişimini öngören bir anlaşmayı hayata geçirdi. 

Bu anlaşmaya Türkiye de katılım taahhüdünde bulundu, mecliste ve bakanlar kurulunda onayladı.

CHP’nin, bu anlaşma nedeniyle yurt dışında yaşayan vatandaşların zor durumda kalabileceğine ilişkin endişeleri gözardı edildi. Bu konuda verilen araştırma önergeleri reddedildi. 

AKP’liler sürekli olarak “Biz çekince koyduk, bir şey olmaz” dediler. 

Bu konuları gündeme getirenlerle tartışmak yerine, hedef gösterdiler.

Örneğin tüm program davetlerimizi reddeden AKP Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, bu konudaki yazımın sahtekarlık örneği olduğu iddiasıyla beni Twitter’dan hedef gösterdi.

Ertesi gün havuz medyasında, manşetten boy boy fotoğraflarımı bastılar.

İşitmediğim hakaret, küfür, tehdit kalmadı.

AKP Genel Merkezi, mahkemeye başvurarak bilgi transferi konusundaki yazımı yasaklattı.

Sonuç olarak, bu ay itibarıyla en az bir bankanın müşterilerine mektup göndererek, Almanya’ya bilgi vereceklerini bildirdikleri belgeler ortaya çıktı.

Bunlardan birinde özetle şöyle diyor:

“21 Temmuz 2014'de OECD üyesi ülkelerin (Türkiye dahil) aldığı ortak kararla, vergi mukimlerinin mali bilgilerinin karşılıklı değişimini öngören anlaşma imzalandı ve bu anlaşma kapsamında bilgi değişimi prosedürü CRS yayımlandı.

Türkiye katılım taahhüdünde bulundu. Bilgi değişimine imkan verecek yasal düzenleme meclise sunuldu.

Bu taahhüt gereğince 01.01.2017 tarihi itibariyle müşterilerin vergi mukimi oldukları ülkeleri tespit ve adres bilgileri ile uyuşmayan mukimlik beyanlarını doğrulama amacıyla teyit etme yükümlülüğü bulunmaktadır.

CRS düzenlemesi, finansal kurumlardan, müşterilerinin vergi mukimi olduğu ülkelerin tespitini ve belgelendirilmesini ve kendi ülkelerinde belirlenen yasal mevzuata uygun olarak kendi ülke yetkili makamlarına iletilmesini gerektirmektedir. Vermiş olduğunuz bilgi (...) Almanya ülkesinde vergi mukimi olma durumunu işaret ettiğinden…

Talep edilen belgelerin süresinde ibraz edilmemesi halinde, beyan ettiğiniz müşteri bilgilerinizden anlaşılan yukarıda belirtilen ülkede vergi mukimi olduğunuzun bankamızca kabul edilmesi…”

Sırf bu konuyu gündeme getirdik ve tartışılmasını istedik diye bizi hedef gösterenlere, manşet yapanlara, yaptıranlara soruyorum:

Hani biz yalancıydık, hani biz provokatördük ve hani bilgi verilmeyecekti?

Şimdi özür dileyecek misiniz?

Buyurun, sahne sizin.

untitled-design.png

Bu konuda, Av. Memet Kılıç'la yaptığımız röportajı buradan izleyebilirsiniz:

HABERE YORUM KAT