Ocak ayında neler değişecek: Vatandaş ödeneği, konut yardımı, İşsizlik sigortası

Ocak ayında neler değişecek: Vatandaş ödeneği, konut yardımı, İşsizlik sigortası

Ocak ayından itibaren tüketiciler bazı alanlarda artan maliyetlere hazırlanmak zorunda kalacak. Yine de iyi haberler de var.

Konut yardımı artıyor, Hartz IV vatandaşlık parası oluyor ve yasal sigortası olan birçok kişi için sağlık sigortası daha pahalı hale geliyor: Tüketiciler, yeni yılda birçoğu Ocak ayında yürürlüğe girecek olan çok sayıda değişiklikle karşı karşıya kalacak. 

Vatandaş parası
Vatandaşların geliri Hartz IV sisteminin yerini alıyor. Temel güvenlikteki ödemeler 50 Euro'dan fazla artıyor, bekarlar gelecekte 502 Euroalacak. Ancak reformun önemli kısımları 1 Temmuz'a kadar yürürlüğe girmeyecek. 

Çocuk Parası
Çocuk parası, çocuk başına ayda 250 Euro'ya yükseliyor. Bu, birinci ve ikinci çocuk için artı 31 Euro ve üçüncü çocuk için ayda artı 25 Euro anlamına geliyor.

Barınma yardımı
Konut yardımı ayda ortalama 190 Euro artarak 370 Euro'ya çıkıyor. Ek olarak, önemli ölçüde daha fazla kişi başvurabilir. Sosyal yardım almayan ancak hala çok az parası olan haneler, devlet kira yardımı için başvurabilir.

İşsizlik sigortasına katkı
İşsizlik sigortasına katkı payı 0,2 puan artarak yüzde 2,6'ya yükseldi. Katkı, 2019/2020'de iki adımda yüzde 2,4'e düştü - ancak o zaman bile 2023'ün başlarında yeniden artması planlandı. Katkı payının yarısı işveren, yarısı çalışan tarafından ödenir.

Artan sağlık sigortası primleri
Sigortalılar için şu anda ortalama yüzde 15,9 olan sağlık sigortası primleri muhtemelen 0,3 puan artarak ortalama yüzde 16,2 olacak.

Bakım personeline aşı yok
Mart ayından bu yana yürürlükte olan klinik ve bakımevlerindeki çalışanlar için zorunlu aşılama, muhtemelen artık geçerli olmayacak.

Isıtma için klima ücreti
Çoğu durumda, ev sahipleri kiracılarının ısıtma için iklim vergisine katkıda bulunmak zorunda. CO2 vergisi, kademeli bir modele göre kiracılar ve ev sahipleri arasında paylaştırılır. Ev ne kadar az iklim dostuysa, ev sahibinin üstlenmesi gereken o kadar fazladır. Şimdiye kadar kiracılar, iklime zarar veren karbondioksit emisyonlarını azaltmaya yardımcı olması amaçlanan vergiyi ödemek zorunda kaldılar.

Emlak vergisi beyannamesi için son tarih
Ev ve daire sahipleri Ocak ayı sonuna kadar emlak vergisi beyannamelerini vermek zorundadır. Orijinal son tarih Ekim ayının sonuydu. Yavaş giriş nedeniyle uzatıldı.

Elektronik iş göremezlik belgesi
İşverenler artık elektronik iş göremezlik sertifikası (eAU) için bildirim prosedürüne katılmakla yükümlüdür. Yasal olarak sigortalı olan hasta çalışanlar artık işverenlerine bir iş göremezlik belgesi sunmak zorunda değildir, ancak pratikte belgelerinin bir çıktısını almalılar.

Ehliyet Değişimi
1959 ve 1964 yılları arasında doğan sürücülerin, 19 Ocak 2023 tarihine kadar ehliyetlerini kredi kartı formatında yeni bir AB belgesi ile değiştirmiş olmaları gerekmektedir.

Tütün vergisi
Sigara, sigarillo ve tütün üzerindeki vergiler artıyor. 20 sigara paketi gelecekte ortalama 18 cent daha pahalı olacak.

Yeniden kullanılabilir
Gelecekte restoranlar, bistrolar ve kafeler de  yeniden kullanılabilir kaplarda içecek ve yiyecek sunmak zorunda kalacak.

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT