NRW'deki eski nükleer santraller tekrar devreye girecek mi?

NRW'deki eski nükleer santraller tekrar devreye girecek mi?

Ukrayna savaşı, Avrupa ve Almanya'daki enerji arzını alt üst etti. Bu yüzden eski nükleer santrallerin tekrar devreye girmesi tekrar gündeme geldi.

Bir enerji kaynağı olarak Rus gazına daha az bağımlı olmak için diğer Avrupa ülkeleri şimdiden seçenek yarattı. Bir rapora göre, Fransa, Belçika, Hollanda ve İngiltere yeniden nükleer santrallerden daha fazla elektrik üretmek istiyor. Ayrıca KernD sanayi derneğinin hükümete halen faaliyette olan üç nükleer santralin devam etmesini teklif ettiği de söyleniyor.

Halen şebekeye bağlı olan üç nükleer enerji santrali Isar 2, Emsland ve Neckarwestheim 2 Bavyera, Aşağı Saksonya ve Baden-Württemberg'de bulunuyor. Federal Çevre, Doğa Koruma, Nükleer Güvenlik ve Tüketicinin Korunması Bakanlığı'na göre, nükleer santraller enerji arz güvenliğine anlamlı bir katkı sağlamamaktadır.

Üç reaktör, Alman elektrik üretiminin sadece yüzde beşini kapsıyor. Ayrıca, özellikle ısı üretimi ve sanayi alanında, Rusya'dan gelen gaza yüksek bir bağımlılık var.

NRW'deki nükleer santraller büyük ölçüde arızalı ve nükleer atık tesisi kapatıldı
Kapatılan nükleer santrallerin yeniden etkinleştirilmesi de şimdilik mümkün değil - en azından NRW'de bu şekilde. Bunun nedeni, burada nükleer santraller uzun süredir soğuk olması. Bununla birlikte, NRW nükleer bir devlet olmaya devam ediyor.

Yakıt elemanları için Ahaus geçici depolama tesisi ve Gronau uranyum zenginleştirme tesisi, NRW'deki nükleer endüstrideki önemli şirketlere ev sahipliği yapıyor. Duisburg-Wanheim'daki nükleer atık şartlandırma tesisi neredeyse iki yıl önce kapatıldı.

NRW'deki nükleer santraller artık ısınmıyor
Uzun bir süre NRW'nin enerji üretmek için nükleer santralleri vardı. Bunlardan biri Höxter bölgesindeki Würgassen nükleer santraliydi. 1971 yılında tamamen ticari amaçlı kullanılan ilk nükleer santral olarak faaliyete geçmiştir. İlk kez 1993 yılında reaktör çekirdeğindeki bir çelik silindirde kılcal çatlaklar tespit edildikten sonra, nükleer santral önemli güvenlik eksiklikleri nedeniyle Ağustos 1994'te geçici olarak kapatıldı. Arızanın giderilememesi dolayısıyla 14 Nisan 1997'de ise tamamen kapatıldı.

Ruhr bölgesinde de bir reaktör vardı ama uzun sürmedi. Hamm-Uentrop'taki toryum yüksek sıcaklık reaktörü 1970 yılında inşa edildi. Deneme operasyonu 1983 yılına kadar başlamadı. Ancak beş yıl sonra, fabrika çok sayıda arıza nedeniyle kapatıldı ve nihayet 1989'da kapatıldı.

Jülich'te hala 1967'den 1988'e kadar faaliyette olan ancak kazalar nedeniyle kapatılan deneysel bir nükleer santral var. NRW'deki bir nükleer santralin tekrar devreye girmesi pek olası değildir. Bu tesislerden önce, Schleswig-Holstein'daki Brokdorf nükleer santrali gibi yakın zamanda kapatılan tesislerin açılmasına odaklanılıyor.

Artı49
Fotoğraf:Unsplash 

HABERE YORUM KAT