'Ne darbe, ne şeriat, demokratik-laik Türkiye' mesajı

'Ne darbe, ne şeriat, demokratik-laik Türkiye' mesajı

15-16 Temmuz gecesindeki darbe girişimi nedeniyle CHP NRW Fikir Atölyesi, Mülheim an der Ruhr kentindeki Türk Sosyal Demokratlar Derneği ile birlikte bir toplantı düzenlendi.

MÜLHEİM/RUHR - CHP NRW Fikir Atölyesi ve Mülheim-Ruhr Türk Sosyal Demokratlar Derneği birlikte düzenlediği toplantıda hazırladıkları pankartın etrafında toplanarak hep bir ağızdan “Ne darbe, ne şeriat, demokratik-laik Türkiye istiyoruz” diye haykırdılar.

Almanya'dan Türkiye'deki darbe girişimini ve akabindeki gelişmeleri büyük kaygı ve endişeyle takip ettiklerini belirten Fikir Atölyesi Sözcüsü Metin Es, “darbeye karşıyız diye iktidarın, iktidara karşıyız diye darbenin yanında değiliz. Biz laik ve tam bağımsız Türkiye'nin yanındayız” dedi.

TSD Mülheim Derneği Başkanı Orhan Göktan ise, “Cumhuriyetimize, demokrasimize karşı olan bir darbe girişimini dahi, başkanlık yolunda bir kazanç olarak görüp sokaklarda şeriat darbe provası yapmaktan maalesef çekinmeyenler var” ifadesini kullandı.

 

CHP NRW Fikir Atölyesi'nin bildirisi şu şekilde:

Türkiye 15-16 Temmuz gecesi yeni bir darbe tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Dört darbe yaşayan, her seferinde büyük acıların yaşandığı darbe girişiminde en az 200 insanımızı kaybettik. Binlerce insan yaralandı.

Milletin temsil edildiği Türkiye Büyük Millet Meclisi bombalandı. Burada bütün siyasi partilerin ortak tavrı ve demokrasi kurumlarının karşı çıkmasıyla darbe engellendi.

Ancak, halkına kurşun sıkmayan ve teslim olan askerlerin linç edilmesi, vahşice öldürülmesi korkunçtur, demokrasi adına ürpertici bir olaydır. Bu anlamda darbeciler gibi askeri linç edenlerin de yargılanması gerekmektedir.

Darbe girişimiyle birlikte genarallerin dörtte biri, yargının beşte biri, binlerce asker, polis, akademisyen ve eğitim başta olmak üzere tüm kurumlarda tutuklanma ve göz altılar devam etmektedir.

Türkiye'nin hızlı bir şekilde normalleşmesi için hukukun ve tam demokrasinin koşulları derhal hayata geçirilmelidir. Parlamentosuz çare aranmamalıdır.

15 Temmuz darbe girişiminin engellenmesini demokrasi zaferi olarak adlandırıp, meydanlarda idam istenmesi düşündürücüdür.

Siyasi iktidar darbe girişimini göz önünde bulundurarak, bugüne değin ötekileştirerek uyguladığı siyasetten derhal vazgeçip; eşit vatandaşlık temelinde hukukun üstün kılındığı, yargının bağımsız olduğu tam demokrasinin inşaa edilmesi gerekmektedir.

Lakin, meydanlarda darbe girişiminin arifesinde inadına Taksim'de kışla ve cami yapılmak istenmesinin ilanı toplumdaki zıtlaştırmayı tırmandıracaktır.

Son olarak; ne askeri darbe, ne sivil darbe, demokratik-laik tam bağımsız Türkiye istiyoruz.

HABERE YORUM KAT