Lauterbach'dan ilaç darboğazlarıyla ilgili yeni açıklama

Lauterbach'dan ilaç darboğazlarıyla ilgili yeni açıklama

Lauterbach Almanya'da yaşanan ilaç sıkıntısıyla ilgili yeni açıklamalarda bulundu.

Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, ilaç kıtlığına karşı mücadelede darboğazlara yönelik hızlı bir yasa çıkarılacağına güvendiğini belirtti. SPD'li siyasetçi , "Bu sorunlar 10 yıldır biliniyor ve bugüne kadar pek bir şey yapılmadı. Şimdi kabineden hızlıca bir yasa çıkardık ve Meclis'teki meslektaşlarımızın da bunu kabul edeceğinden eminim" dedi. 

Kabine, Nisan ayının başında, ilaç tedarik darboğazıyla mücadele ve tedarik iyileştirme yasasını geçirmişti ancak, bu yasanın yürürlüğe girebilmesi için Bundestag ve Bundesrat'tan geçmesi gerekiyor. Bu yasayla, üreticilerin Almanya'daki çocuk ilaçları için daha yüksek satış fiyatları talep etmeleri ve böylece Almanya'ya yapılan teslimatların daha değerli hale gelmesi amaçlanıyor. Ayrıca, önemli ilaçların birkaç ay saklanması zorunluluğu da getiriliyor. Antibiyotikler söz konusu olduğunda, Avrupa'da aktif bileşenler üreten üreticilere daha fazla söz hakkı tanınması öngörülüyor.

Çocuk doktorları, birkaç Avrupa ülkesindeki yetersiz ilaç tedarikine karşı politikacılardan yardım istemişti. Son zamanlarda, sadece ateş düşürücüler değil, aynı zamanda antibiyotikler de kıt hale gelmiş durumda. Alman Hasta Koruma Vakfı'na göre, kan yağını düşüren ilaçlar, tansiyon ilaçları ve hatta kanser ilaçlarında da sorunlar yaşanıyor.

Birkaç federal eyalet, çocuklar için antibiyotik sularının ithalat kurallarını şimdiden gevşetiyor. Bunun nedeni, Sağlık Bakanlığı tarafından geçen hafta resmi olarak tespit edilen arz sıkıntısıdır. Bu durum, Almanya'ya henüz onayı veya kaydı olmayan ürünlerin ithalatına izin veriliyor. Lauterbach, Pazartesi günü "acil durum önlemlerinden" bahsetti. Ancak, yasal düzenlemelerin çok geç gelmesinin sorunu çözmediğini belirtti.

ARTI49

HABERE YORUM KAT