Koronavirüsün asıl darbesi: Salgının en büyük kaybedeni çocuklar

Koronavirüsün asıl darbesi: Salgının en büyük kaybedeni çocuklar

Korona krizinde çocukların ve gençlerin durumları hakkında çok az konuşuluyor. Oysa Almanya’daki gençlik dairelerinin temsilcilerine göre özellikle yoksul çocuklar salgının “en büyük kaybedenleri” olabilir.

Almanya’daki gençlik dairelerinin temsilcileri korona krizinde çocukların ve gençlerin ihtiyaçlarına ivedilikle çok daha fazla önem verilmesini talep ediyorlar.

Eyalet Gençlik Daireleri (BAG) Federal Çalışma Grubu Başkanı Lorenz Bahr, yoksul çocuklar ve gençlerin refahının da güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. 

DESTEK PROGRAMI ÇAĞRISI

Bahr “Bu çocuklar korona salgınının en büyük kaybedenleri” dedi.  5000 ek mevki ile gençlik dairelerinde  bir destek programı çağrısında bulunan Bahr, “Lufthansa’ya benzer şekilde, gençlik dairelerine 9 milyar avro yatırım yapmanız gerekir. Bunlar toplumun bir arada tutulması açısından çok önemlidir. Bu daireler sadece çocuklar ve gençler için değil, aynı zamanda ailelerin de danıştığı merkezlerdir” diye konuştu. 

Gençlik daireleri, okullar için başlatıldığı gibi çalışanları dijital olarak donatmak ve daha fazla eğitmek için bir program çağrısında bulunuyor. Mainz Sosyal Pedagojik Araştırma Enstitüsü Başkanı Heinz Müller, “Dijital bir dünyada yaşıyoruz, dijital iletişim biçimleri kullanıyoruz ama dijital olmayan bir çocuk ve gençlik hizmeti sunuyoruz” dedi.

Almanya’daki 590 gençlik dairesi kreşler ve çocuk bakım yeri için yasal haklar, ebeveyn parası, aile içi çatışmalar hakkında danışma, ayrılan çocuklar için ön nafaka ödemesi ve muhtemelen en çok gençlik dairesi kelimesiyle ilişkilendirilen  ihmal veya şiddet mağduru çocukların korunması gibi pek çok farklı alandan sorumlu olarak hizmet veriyor. 

“GENÇLER BULUŞMA ALANLARINI KAYBETTİ”

BAG Sözcüsü ve Rheinland-Pfalz gençlik Dairesi Başkanı Birgit Zeller ise korona salgınındaki tartışma tarzını eleştirerek, gençlerle ilişkilere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Zeller şunları söyledi: 

“Gençler kutlamalarla, partilerle ilgili azarlanıyor, ancak günlük yaşam alanlarının ellerinden alındığı konusuna kimse gündeme getirmiyor. İlk başta okullardı,  sonra  boş zamanları değerlendirme etkinlikleri, publar, kulüpler, spor kulüpleri. Buluşma, bir arada olma şanslarının kaybolması gençleri yetişkinlerden çok farklı şekilde etkiliyor. Pandemiyle mücadele için alınacak önlemlerle ilgili tartışmalarda buna daha fazla önem verilmesi gerekiyor.”

“SOSYAL MESAFE VE MASKE ÇOCUKLARIN YENİ NORMALİ”

Eyalet Gençlik Daireleri (BAG) Federal Çalışma Grubu Başkanı Lorenz Bahr da kreş ve okulların kapatılmasının gençler için önemli günlük alanların kaybı olduğuna işaret etti. Bahr  pandeminin süresi nedeniyle çocuklar ve gençlerde yetişkinlere nazaran daha ciddi sonuçlar doğurduğuna vurgu yaptı. 

Diğer taraftan Berlin Tempelhof-Schöneberg Gençlik Dairesi Müdürü Rainer Schwarz “Çocuklar artık mesafe korumayı öğreniyor, teması sınırlıyor, maske takıyorlar ve mesafeli olmak  neredeyse normale döndü. İşte bu yeni normalin sonuçları kamuoyunda tartışılmalıdır” dedi.

+49 – BERLİ

HABERE YORUM KAT