Korona günlerinde “servet patlaması”: Milyonlar işsizlik tehdidi altında, parasal birikimse korkunç

Korona günlerinde “servet patlaması”: Milyonlar işsizlik tehdidi altında, parasal birikimse korkunç

Almanya’da özel tasarruf sahiplerinin parasal servet tutarı koronavirüs günlerinde 7 trilyon avroyu aştı. Özellikle yüz yüze hizmetler sektöründe kapanma nedeniyle milyonlarca insanı işsizlik ve kısa çalışma korkusu sarmış durumda.

Federal Almanya’da bir finans kurumunun yaptığı araştırma, “korona yılında” Almanya’da özel kişilerin tarihin en yüksek tasarruf oranına ulaştıklarını ortaya çıkardı. DZ Bank’ın hazırladığı araştırmayı haberleştiren DPA’ya göre, 2020 yılında Almanya’daki özel hanehalkı bütçelerinin parasal serveti 7 trilyon 100 milyar avroyu buldu. 

Bunun 2019’a göre yüzde 5,9 oranında bir artışa karşılık geldiği belirtilen raporda, kısa çalışma ve işsizlik korkusunun insanların büyük bölümünü “paralarını ellerinde tutmaya zorladığı”, ayrıca kapanmalar nedeniyle perakende ticaretteki tüketimin gerilemesinin, bu eğilimi güçlendirdiği belirtildi. 

DZ ekonomislerinden Michael Stappel, DPA’nın sorularını yanıtlarken, bu tarihsel büyümenin tarihin en yüksek tasarruf oranından kaynaklandığına dikkat çekti. Hanehalkı bütçelerinin parasal servetinin 2020 yılında 393 milyar avroluk bir artış yaşadığı, bu nedenle 7,1 trilyon avroluk bu tarihsel tutara ulaşıldığı belirtildi. 

DZ Bank araştırması, 2020 itibariyle Almanya’daki tasarruf oranının yüzde 16 gibi bir rekor rakama ulaşacağının altını çizdi. Aralık ayı başında bir tahmin yayımlayan Bankalar Birliği BVR, bu oranın yüzde 17 olabileceğini bildirmişti. Buna göre, özel kişilerin bütçelerindeki her 100 avronun 16 veya 17 avrosu tasarruf ediliyor. 

Federal Almanya tarihinde en yüksek tasarruf oranına iki Almanya birleştikten sonraki 1991 ve 1992 yıllarında yüzde 12,9 ile ulaşılmıştı. 2019 yılında Almanya’da hanehalkı bütçelerinin tasarruf oranı yüzde 10,9 olmuştu.  

Michael Stappel, bu tasarruf patlamasının temel nedeninin korona krizi nedeniyle tasarruf eğilimindeki olağanüstü sıçrama olduğunu kaydetti. 2019’a göre kişisel bütçelerdeki bu sıçrama 100 milyar avroluk bir tutara karşılık geliyor. Ancak neredeyse negatif faiz eğilimine giren finans piyasalarında bu tutarın değerlendirilmesinin zor olduğu, büyük bölümünün banka ciro hesaplarında bırakıldığını kaydeden Stappel, 2 trilyon avroluk bir paranın şimdilik “geçici bir biçimde park edildiğini” ve her an kullanılmak üzere hazır tutulduğunu vurguladı. 

Bu arada hisse senedi piyasasındaki büyük hareketlilik de raporda işlendi. Genelde hisse senedine ve borsalara yatırım yapmamalarıyla bilinen Almanların değişim içine girdiği kaydedildi. 2020’nin ilk yarısında hisse senedi formundaki parasal servetin 28,5 milyar avroyu bulduğu, bu tutarın 2019’un 2,8 katı daha fazla olduğu belirtildi. 

DZ Banka Başekonomisti Michael Holstein da salgın koşullarındaki Alman ekonomisini yorumlarken, 2021’de pandemi izin verdiği anda seyahat, turizm, restoran ziyaretleri, kültürel toplantılar için harcamaların artacağını vurguladı. Holstein'a göre, 2021’in ikinci yarısında bir harcama patlaması yaşanacak ve tasarruf oranı yeniden uzun vadeli eğilimlere dönüş yapacak. 

+49-FRANKFURT

FOTO: DPA

HABERE YORUM KAT