İş göremezlik belgesi nedir... İşverene raporumu nasıl iletmeliyim

İş göremezlik belgesi nedir... İşverene raporumu nasıl iletmeliyim

AOK uzmanı Necati Suözer, kendisine gelen iş göremezlik belgesi veya e-Rapor ile ilgili sorulara yanıtlar verdi. İşte Necati Suözer'in yazısı...

e-Rapor veya iş göremezlik belgesi ile ilgili gelen bazı soruları sizler için özetledim.

  • Elektronik iş göremezlik belgesi (eAU) 1 Ekim 2021'den beri doktorlar tarafından kullanılabilmektedir.
  • Doktorlar iş göremezlik belgesini dijital olarak sağlık sigortasına gönderir.
  • 2023 yılının başından itibaren işverenler, sağlık sigortası şirketlerinden hastalık iznini elektronik olarak talep edebilmektedirler.
  • eAU, örneğin hastalık ödeneğinin ödenmesi için önemli olan sağlık sigortalarında hastalık sürelerinin güvenilir ve eksiksiz bir şekilde belgelenmesini sağlar.

Elektronik iş göremezlik belgesi (eAU) nedir?

Bir hastalığın, hastanın işini tam olarak yerine getirmesini engellemesi halinde, bir doktor tarafından iş göremezlik belgesi verilir. Şimdiye kadar hasta, iş göremezlik belgesini sağlık sigortası şirketine ve işverene - genellikle mektupla - bildirmek zorundaydı.

Sağlık verilerinin iletimi için güvenli dijital ağ (telematik altyapısı) ile, hastayla ilgili bu tür veriler artık hedeflerine çok daha hızlı ulaşabiliyor. Bu ağda doktorlar, eczaneler, klinikler ve sağlık sigortası şirketleri, hasta verilerinin iletimi için elektronik olarak birbirine bağlıdır.

Telematik altyapısının bir amacı, kağıt esaslı süreçleri dijitalleştirerek basitleştirmektir. Elektronik iş göremezlik belgesi (eAU) bunun bir örneğidir.

İşveren ile ilgili gelen genel sorular ve bunlara verdiğim cevaplar:

İşverene raporlu olduğumu nasıl iletmeliyim?

Eskiden olduğu gibi hiç vakit kayıp etmeden işvereninizi hastalıktan ötürü bilgilendirmek zorunluluğu devam etmktedir. Bunun yanında çalışmış olduğunuz işletmenin öncelikli kurallarınıda göz önünde bulundurmalısınız!

Çalışanlar genellikle 4 günden itbaren raporlu olduklarını belirten bir belgeyi işverene sunmak zorundalar. İşveren ama 1. günden itibaren rapor isteyebilir,

Raporlusunuz, işvereniniz hastalık sigortası kurumunuz üzerinden elektronik olarak raporluluk durumununz ile ilgili bilgileri isteyebilir.

Hastalık sigortası aşağıdaki bilgileri elektronik ortamda işveren istenilmesi durumunfa sunar:

  • Raporlu kişinin ad ve soyadı
  • Raporluluk sürelerinin başlangıc ve bitiş tarihleri
  • Raporluluk durumu ile igili ilk mi yoksa devam eden işgörememzlik durumumu

İşverene raporu düzenleyen doktor bilgileri ve hangi hastalıktan raporlu olunduğu durumu işverene kesinlikle bildirilmez.

Yukarıdaki bilgiler hastalık sigortasında intikal ettikten 1 gün sonra işveren içinde görüntülenebilir.

İşverenin yukarıdaki bilgileri isteyebilmesi için teknik olarak bazı sorumlulukları yerine getirmiş olmalıdır.

ARTI49

HABERE YORUM KAT