Güzelbahçe’de yurttaşlar “Sahiller halkındır” dedi

Güzelbahçe’de yurttaşlar “Sahiller halkındır” dedi

İzmir’in Güzelbahçe’de vatandaşlar plajlardaki restoranlar tarafından işgal edilen bölgeler için havlu bırakma eylemi yaptı.

Sahil kıyılarında bulunan restoranların kıyıları işgal etmesine yurttaşlar tepki gösterdi. İzmir’in Çeşme ilçesinde başlayarak tüm Türkiye’ye yayılan “havlu hareketi” sonrası Güzelbahçe’de toplanan yurttaşlar “Sahiller halkındır halkın kalacak”, “Sahiller kıyılar bizim, işgaliyeye son”, “Havlu atmıyorum! Plajıma seriyorum”, "Biz koruduk, biz koruyacağız”, “Sahilleri işgal de suç. Göz yummak da!”, “Güzelbahçe sahiline sahip çıkıyor” sloganlarıyla havlularını salladı.

Eylemler hakkında Gülder Yönetim Kurulu'nun yaptığı açıklama ise şu şekilde:
"Sahiller Halkındır Halkın Kalacak Sahiller kıyılar bizim, işgaliyeye son demek için buradayız.

Güzelbahçe, İzmir şehir merkezine en yakın denize girilebilen ilçelerden birisidir. Ancak denize girilmeyi kolaylaştıracak soyunma kabini, tuvalet, duş vb. olanaklara sahip olan Siteler Halk Plajı dışında başka plajımız yoktur. Güzelbahçe sahilinde çok sayıda denizle buluşmayı sağlayan merdiven var ama bu merdivenlerin hemen hepsinin ya betonu ya da demiri kırıktır.

Gece Pazarından, balıkçı barınaklarına doğru olan alanda deniz kıyısı restoranlar tarafından işgal edilmiş durumdadır. Hatta Gece Pazarına yakın olan alandaki ilk restoran, plaja masalar koyarak plajı işgal etmektedir.

Havlu atmıyorum ! Plajıma seriyorum...
"Biz" koruduk, "biz" koruyacağız.
Sahilleri işgal de suç.Göz yummak da !
Güzelbahçe sahiline sahip çıkıyor.

Maltepe Mahallemizdeki eski Şirincan Restoran’ın bulunduğu alanın Halk Plajı olarak düzenlenmesi son yerel seçimde Belediye Başkanımız Mustafa İnce’nin seçim vaatleri arasında yer almıştır. Ancak restoran yıkılıp, alan 2023 yılı başından bu yana boşaltılmış olduğu halde herhangi bir tesis yapılmadan yaz mevsimi sonlanmak üzeredir. Maltepe'deki plajı istiyoruz.

En son yapılan ve Gırgır Balıkçıları Derneği tarafından yönetilen liman alanında yapılan çekek tesisi ile tekne onarım, bakım, boya vb işleri ile alan tersane gibi kullanılmaya başlanmıştır. Bu işlemler limanın Urla tarafında kalan küçük plaj alanında denize girenler ile çevrede oturan vatandaşlar için sağlık riski oluşturmaktadır. Bu alanda tekne onarım ve bakımı yapılmasından vazgeçilmeli, bu işlemler için şehir merkezinden ve insanların denize girdiği yerlerden uzak bir yer seçilmelidir.

Plaj Yanında Kimyasal Atık İstemiyoruz

Anayasa’nın 43. Maddesine göre kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyılarla sahil şeritlerinin kullanılış amaçlarına göre derinliği ve kişilerin bu yerlerden yararlanma imkan ve şartları kanunla düzenlenir.

Yalı Mahallesi’nde Vapur İskelesi yanındaki plaj başta olmak üzere, Balıkçı Barınağına kadar olan alandaki restoranların kıyıyı işgallerinin önlenmesi, sahillerimizin halkın denizi kullanmasını kolaylaştıracak soyunma kabini, tuvalet, duş vb.olanaklara kavuşturulması ve çekek alanının taşınması için merkezi ve yerel yönetimi gereğini yapmaya davet ediyoruz."

HABERE YORUM KAT