Türkiye’yi ayağa kaldıran deprem: Naci Görür ne dedi

Türkiye’yi ayağa kaldıran deprem: Naci Görür ne dedi

Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Çorum, Ordu, Samsun, Amasya, Yozgat, Ankara, Kırşehir, Kayseri, Sivas ve Nevşehir'de de hissedildi. Korkutan depremin ardından deprem uzmanı Naci Görür’den açıklama geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 18.11'de merkez üssü Sulusaray ilçesi olan 5,6 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Sarsıntının 5,99 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.

Deprem Samsun, Yozgat, Sivas, Ordu, Nevşehir ve birçok ilde hissedildi.

Tokat'ta 5.6 büyüklüğündeki depremden kısa bir süre sonra bu kez 3.5 büyüklüğünde bir sarsıntı yaşandı. Sulusaray merkezli depremin derinliği ise 7 km olarak belirlendi.

Tokat Sulusaray'da 21:43'te bir deprem daha meydana geldi. AFAD depremin büyüklüğü 4 olarak açıkladı.

AFAD DUYURDU, 2 KATLI EV VE 5 AHIR YIKILDI

Art arda depremlerin ardından AFAD, son durumu paylaştı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı;

"Tokat ilimizin Sulusaray ilçesinde saat 18.11’de meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem Tokat, Samsun, Yozgat, Çankırı ve Çorum illerimizde yoğun bir şekilde hissedilmiştir.

An itibarıyla; Yozgat ilimizde 2 katlı bir ev ile Tokat ilimizin Sulusaray ilçesinde 5 ahırın etkilendiğine dair ihbarlar alınmış olup; ekiplerimizin saha tarama çalışmaları devam etmektedir.

Etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız. Gelişmeleri takip ediyoruz."

BAKAN YERLİKAYA'DAN İLK AÇIKLAMA

Deprem sonrası sosyal medya hesabından açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Tokat ili Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde meydana gelen depremde Tokat Valimiz, AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başlamıştır. Gelişmeleri takip ediyoruz. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun" ifadelerini kullandı.

2 KATLI EV VE 5 AHIR YIKILDI

Art arda depremlerin ardından AFAD, son durumu paylaştı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı;

"Tokat ilimizin Sulusaray ilçesinde saat 18.11’de meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki #deprem Tokat, Samsun, Yozgat, Çankırı ve Çorum illerimizde yoğun bir şekilde hissedilmiştir.

An itibarıyla; Yozgat ilimizde 2 katlı bir ev ile Tokat ilimizin Sulusaray ilçesinde 5 ahırın etkilendiğine dair ihbarlar alınmış olup; ekiplerimizin saha tarama çalışmaları devam etmektedir.

Etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız. Gelişmeleri takip ediyoruz."

AFAD: HASARLI YAPILARA KESİNLİKLE GİRMEYİN

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı tarafından yapılan bir başka açıklamada ise, "Deprem sonrası bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin. Riskli binaların çevresinde bulunmayın. Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi (SMS) ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapın. Resmi birimlerin uyarılarını takip edin" uyarısı yapıldı.

AFAD BAŞKANI MEMİŞ DEPREM BÖLGESİNE HAREKET ETTİ

AFAD tarafından yapılan uyarının hemen ardından yapılan bir başka açıklamada ise AFAD Başkanı Oktay Memiş'in bölgeye gideceği duyuruldu. Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Tokat ilimizin Sulusaray ilçesinde saat 18:11'de meydana gelen deprem sonrası Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında ilgili bütün kurumlarımız teyakkuz haline geçirilmiştir. Tokat ilimize; Sivas, Erzurum, Samsun, Çorum, Amasya Yozgat ilimize; Ankara, Çankırı, Kayseri, Amasya, Nevşehir, Kırıkkale illerimizdeki AFAD ekipleri sevk edilmiştir. AFAD Başkanımız Okay Memiş, AFAD Müdahale Hizmetleri Genel Müdürü ve Arama Kurtarma Daire Başkanı deprem bölgesine intikal etmektedir. Ekiplerimizin saha tarama çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Gelişmeleri takip ediyoruz."

VALİ HATİPOĞLU: ÇEVRE İLLERDEN EKİPLER SEVK EDİLİYOR

Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, dün gece meydana gelen depremler nedeniyle Sulu saray ilçesinde incelemelerde bulundukları sırada 5.6 büyüklüğünde depremin meydana geldiğini belirterek, “Zaten geçmiş olsun ziyaretleri nedeniyle bölgedeydik. İçişleri Bakanlığımızın talimatlarıyla civardaki illerden ekipler sevk edildi. Şu anda jandarma bölgede saha taramalarını sürdürüyor. En önemlisi can kaybı olmaması, onun dışındaki tüm olumsuzluklar devletimiz tarafından yerine getirilir. Genelde ahşap ve kerpiç binalarda yıkıntı var. Vatandaşlar kesinlikle hasarlı binalara girmesin.” Uyarısını yaptı.

Depremin merkez üssü Sulusaray İlçe Belediye Başkanı Davut Kılıç ise “Eski tip binalarımızda ve ahşap binalarımızda yıkılma var. Buğdaylı ve Ballıkaya köyleri ile ilçe merkezimizde bazı binalarda yıkılma ve çatlaklar oluştu. Can kay ve ciddi yaralanma yok. Vatandaşlarım özellikle hasarlı binalara kesinlikle girmesinler. Yetkililerin açıklamalarını takip etsinler. Valimiz ve AFAD ekiplerimizle birlikte saha çalışmalarını sürdürüyoruz.” dedi.

BAKAN KOCA SON DURUMU AÇIKLADI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada depremle ilgili son bilgileri paylaştı. Koca şu ifadeleri kullandı;

Tokat Sulusaray İlçesinde 5.6 büyüklüğünde meydana gelen depremde; Tokat Yeşilyurt ilçesinde 1 kişi etkilenmiştir.

Tokat’ın Sulusaray İlçesinde bir ev ve bir cami minaresi yıkılmış olup etkilenen olmamıştır. Tokat’ın Artova ilçesinde bir cami minaresi yıkılmış olup etkilenen olmamıştır.

Yozgat İli Gümüşsuyu Köyünde bir ev, Yelken Köyünde bir ev, Elmalıçiftliği Köyünde bir ev yıkılmış olup etkilenen olmamıştır.

Tokat ilinden 15 ambulans, 3 UMKE ve 1 UMKE Acil Müdahale Aracı, Yozgat İlinden 5 ambulans, 1 UMKE ve 1 UMKE Acil Müdahale Aracı, Sivas İlinden 1 UMKE ve 1 UMKE Acil Müdahale Aracı bölgeye görevlendirilmiştir. Depremi hisseden vatandaşlarımıza çok geçmiş olsun. Allah ülkemizi felaketlerden korusun.

AFAD: 112 ACİL ÇAĞRI MERKEZİNE 231 İHBAR GELMİŞTİR

Afet Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) depreme ilişkin saha çalışmalarının ardından yapılan açıklamada 112 Acil Çağrı Merkezine 231 ihbar yapıldığı belirtildi. AFAD’dan yapılan yazılı açıklamada, “Yozgat ve Tokat illerindeki 112 Acil Çağrı Merkezleri'ne toplam 231 ihbar gelmiştir. Can kaybı bulunmamaktadır. TOKAT ilimizde; 2 konut, 5 ahır ve 2 minare hasar almıştır. Sivas, Samsun, Erzurum, Çorum ve Amasya AFAD ekipleri sevk edilmiştir. Yozgat ilimizde; 2 katlı bir bina yıkılmış, 8 köyde küçük çaplı hasarlar meydana gelmiştir. Ankara, Çankırı, Kayseri, Amasya, Nevşehir ve Kırıkkale AFAD ekipleri sevk edilmiştir. Yozgat ve Tokat illerimize Emniyet Genel Müdürlüğü’nden 1 helikopter, Jandarma’dan ise 1 İnsansız Hava Aracı (İHA) sevk edilmiştir” denildi.

TOKAT'TA OKULLAR TATİL EDİLDİ

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremin ardından il geneline okullar bir gün tatil edildi. Evlerinde kalmak istemeyen vatandaşlar için misafirhaneler ve spor salonları açıldı.

Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, "Yaşadığımız depremin ardından eğitim kurumlarına bir gün ara verilmesine karar verdik. Ayrıca evlerinde kalmak istemeyen vatandaşlarımız için, misafirhane, yurt ve spor salonları hazırlandı. Kendilerini buralarda misafir edeceğiz. Devlet olarak vatandaşlarımızın her türlü ihtiyaçları noktasında yanlarındayız" dedi.

YOZGAT'TA 3 İLÇEDE EĞİTME ARA VERİLDİ

Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, depremden etkilenen Kadışehri, Çekerek ve Aydıncık ilçelerinde eğitime yarın ara verildiğini bildirdi.

Özkan, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki deprem nedeniyle bazı yapılarda hasar oluşan Yozgat'ın Kadışehri ilçesine bağlı Gümüşsu köyünde incelemede bulundu.

İncelemenin ardından gazetecilere açıklama yapan Özkan, deprem nedeniyle bazı ilçelerdeki yapılarda hasar meydana geldiğini, Sulusaray sınırı yakınlarındaki ilçelerde yaralı ya da can kaybı yaşanmadığını söyledi.

KAYSERİ'DE BİR EVDE HASAR MEYDANA GELDİ

Tokat'ta meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem Kayseri'de şiddetli hissedildi. Kocasinan ilçesi Mevlana Mahallesi'nde Ferdi Yakupoğlu'na (47) ait evde hasar meydana geldi.

Tokat merkezli depremde evinin hasar gördüğünü anlatan Yakupoğlu, "Bugünkü depremde evim bayağı bir hasar görmüş. Dükkanımı kapatarak geldim buraya. Yani, evim şu an oturulacak bir halde değil. 5 tane çocuğum var. Şu an risk altındayız. Bildirim yerlerini, AFAD'ı aradık. Salonumda, oturma odalarımda, mutfakta, girişlerimde komple şu an çatlaklar oluştu. O yüzden de AFAD'dan bizlere yardımcı olmalarını istiyoruz. Şu an risk altındayız. 5 tane çocuğumla, eşimle ne yapacağımızı şaşırdık. Evimin halini gelip, görsünler. Ne yapmamız gerekiyorsa onu yapalım. Deprem sırasında eşim ve çocuklarım evdeydi. Ben marketteydim. Eşim bana telefon açarak dışarı çıktıklarını söyledi. Evim şu an bu halde" diye konuştu.

Tokat'ın Sulusaray ilçesinde dün gece de 4.7 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti.

NACİ GÖRÜR'DEN AÇIKLAMA

Art arda meydana gelen depremlerin ardından açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür, "Dün ve bugün depremler oldu. Dünkü Malatya, Battalgazi’de 4,3 büyüklükte, diğeri Sulusaray Tokat’ta ve 4,1 büyüklükte. Malatya depremi muhtemelen Doğanşehir’den Yeşilyurt yakınlarından Malatya’ya uzanan bir fay üzerindedir. Bu fay MTA canlı fay haritası üzerinde yoktur. Bu fay bu aralar sıkça 4 mertebesinde deprem üretmektedir. Bugün Tokat’ta olan deprem, KAF’dan ayrılan ve GB istikametinde Anadolu levhası içerisine uzanan bir fay üzerindedir." dedi.

SON DEPREMLER

Yaşanan depremlerin saatini ve büyüklüğünü anlık olarak takip etmek mümkün. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem- Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi(BDTİM) tarafından kaydedilen depremlere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT