Frankfurt'ta söyleşi ve imza etkinliği: "Kuşak" kavramı nereden çıktı?
Frankfurt KAGEF Derneği’nde Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu (ATİF) ve Almanya Demokratik Haklar Federasyonu (ADHK) örgütlenmeleri tarafından yeni bir kitap tanıtımı ve yazarıyla söyleşi gerçekleştirildi. Etkinliğin konusu, yazar Emre Erdal tarafından “Tarihin Komün Yakasından” başlığıyla kaleme alınan ve Sancı Yayınları tarafından 2024 yılında ilk baskısı yapılan kitaptı.
Tanıtım, toplantı yöneticisinin kitabın içeriğine dair 8 ana başlıklı sunumuyla başladı. Bu bașlıklar, “Evrensel Ölçekli Devrimci Miras”, “Din ve Yabancılaşma”, “Değiniler”, “Devlet/İktidar”, “Irkçılık/Milliyetçilik”, “Kitle Hareketleri ve Anti-Kapitalist Yazılar”, “Sol’a ve Tarihimize Dönük Yazılar”, “Tarihe Düșenlerimiz” şeklindeydi.
Sınıf mücadelesi yerini kimlikçilik mücadelesine bıraktı
Yazar Emre Erdal daha sonra kitabın oluşma sürecini anlattı. Konuşmasına “postmodernizm, sınıf mücadelesi perspektifinden uzaklaşma ve devrimci hareketin edilgenliği” merkezli bir girişle başlayan Erdal, devrimci hareketin postmodernizmden etkilenerek “sınıf mücadelesi yerine kimlikçilik mücadelesini istemsiz de olsa yer yer merkeze alma eğilimi gösterdiğini” belirtti.
Yazar, ezilen ulus, cinsel yönelim veya inanç gruplarının taleplerinin komünistler tarafından savunulması, ancak bunun kimlikçiliğe düşülmeden yapılması gerektiğinin altını çizerken, “Kimlik ve kimlikçilik aynı şeyler değildir. Kimlik sorunu ileri bir demokrasiyle, sınıfsal zemininin de ortadan kaldırılmasıyla çözülebilir. Bu da ancak sınıf perspektifiyle birleştirilirse mümkün olabilir” dedi. Sunumunda Paris Komünü’nün devrimci kadın yanını da vurgulayan Erdal, “devrimci hafıza”nın da oluşması gerektiğine dikkat çekti ve Komün tarihini anlatırken Marsilya Komünü ve Paris Komünü arasındaki kopmaz bir bağ olduğuna söyledi.
"Kuşak" kavramı liberalizm ürünü
Öte yandan, “Kuşak” kavramının 1968 doğumlu ve politik bir isimlendirme olduğunu hatırlatan Emre Erdal, “Gerçekten de y, z ya da alfa kuşağı gibi kavramlaştırmalar liberalizmin ürünüdür” diye konuştu. Görüşleri ilgiyle izlenen yazar “Peki, biz bu kadar haklıyken neden çoğalamıyoruz?” sorusuna da yanıt verdi. Emre Erdal, bu soruya yanıtın diyalektik tarihsel materyalizmden ve iktidar perpektifinden uzaklașmakta bulunabileceğini ileri sürdü.
Canlı bir katılımın olduğu gözlenen etkinlik, soru-yanıt bölümündeki tartışmalarla sona erdi.
ARTI49