Federal Meclis tartışmalı ısıtma yasasını oyladı
Uzun süren tartışmaların ardından Federal Meclis, Isınma Yasası'nı iktidar koalisyonunun çoğunluğuyla geçirdi.
Aylar süren tartışmaların ardından Federal Meclis tartışmalı Isıtma Yasasını kabul etti. Yasanın, binalarda iklimin daha fazla korunmasına önemli bir katkı sağlaması amaçlanıyor. Üç yüz doksan dokuz milletvekili yasanın lehinde oy kullanırken, 275'i aleyhte oy kullandı ve 54 milletvekili çekimser kaldı.
Isıtma Yasası olarak adlandırılan Bina Enerji Yasası'nda yapılan değişiklik, petrol ve gaz ısıtma sistemlerini kademeli olarak değiştirerek Almanya'da ısıtmayı daha iklim dostu hale getirmeyi amaçlıyor. Yasanın Eylül ayı sonunda Federal Konsey'den geçmesi gerekiyor.
Isıtma yasası: Ev sahiplerini ve kiracıları neler bekliyor?
Yeni Bina Enerji Yasası özünde, gelecekte yeni kurulan her ısıtma sisteminin yüzde 65 oranında yenilenebilir enerjiler temelinde işletilmesini öngörüyor. Yasa 2024 yılının başında yürürlüğe girecek - ancak şimdilik sadece doğrudan yeni binalar için geçerli olacak. Mevcut binalar için, kademeli olarak gelecek olan belediye ısıtma planlaması temel dayanak noktası olacaktır.
Karardan önce Federal Meclis'te tartışmalı ve gürültülü bir tartışma yaşandı. Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, muhalefetten gelen sert eleştirilere karşı yasayı savundu. Habeck şunları söyledi: "Bu yasaya somut ve aynı zamanda kaygı verici soruşturmalarla karşılık vermenin haklı olduğunu düşünüyorum. Ancak insanların gözüne kum sokmak, yani hedefler koyduğumuzu ama bu hedeflere ulaşılmasını sağlamak için hiçbir şey yapmadığımızı söylemek yanınıza kar kalmamalı."
Almanlar ısıtma yasası hakkında ne düşünüyor ?
Yasa konusunda uzun süredir ihtilaflar vardı. Özellikle FDP'nin baskısıyla ilk taslakta köklü değişiklikler yapıldı. FDP her şeyden önce "teknolojik açıklığı" vurguluyor.
Genellikle Isıtma Yasası olarak anılan Bina Enerji Yasası'nın aslında Temmuz başında ve dolayısıyla yaz tatili başlamadan önce kabul edilmesi gerekiyordu. Bundan önce trafik ışığı koalisyonunda uzun süren anlaşmazlıklar yaşanmıştı. Koalisyon daha sonra temel değişiklikler üzerinde anlaştı. Ancak Federal Anayasa Mahkemesi bu değişikliklerin yaz tatilinden önce kabul edilmesini engelledi.