Almanlar ısıtma yasası hakkında ne düşünüyor ?

Almanlar ısıtma yasası hakkında ne düşünüyor ?

Hükümet planlarına göre, 2024'ten itibaren mazotlu ve gazlı ısıtma sistemlerinin kurulmasına yalnızca istisnai durumlarda izin verileceği belirtiliyor.

Almanya’da yeni ısıtma sistemlerinin "mümkünse" en az yüzde 65 yenilenebilir enerjiyle çalıştırılması gerektiği ifade ediliyor. Klasik gazlı ve mazotlu ısıtma sistemlerinin, bir ısı pompasıyla birlikte çalıştıklarında bu kriteri karşılayabileceği belirtiliyor. Ancak, çok sayıda istisna bulunduğu ifade ediliyor.


Yasa tasarısının "ısı pompası konusunda fazla tek taraflı" olduğu eleştirileri bulunuyor. Mützenich, Ekonomi Bakanı Robert Habeck (Yeşiller) ve İnşaat Bakanı Klara Geywitz'in (SPD) yasa tasarısının çeşitli teknolojilere ihtiyaç olduğunu söyleyerek eleştirilerde bulundu. Ayrıca belediyelerden olası bölgesel ısıtma teklifleriyle ilgili olarak "planlama güvenliği" çağrısı yapıldı.


Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil (SPD) de "teknik olarak uygulanabilir ve sosyal olarak kabul edilebilir çözümlerden" yana olduğunu belirterek iyileştirmeler çağrısında bulundu. İklim korumanın geniş toplumsal kabul gerektirdiğini ve sadece varlıklı kesime yönelik bir proje olmaması gerektiğini ifade etti. SPD'li meclis grubu da meclis sürecinde herkesin ezilmemesini sağlamak için çalışacaklarını belirtti.
SPD lideri Lars Klingbeil, kiracıların daha iyi korunması gerektiğini ifade ederek, ısıtma için yapılan modernizasyon katkısının kiraya tam olarak yansıtılmaması gerektiğini söyledi. Ayrıca "gelire göre sosyal mezuniyet" talep etti. Klingbeil ayrıca yaş sınırlarının düşürüleceğine dair güvence verdi. SPD, pelet ısıtma kullanan kişilerin dezavantaj yaşamamasını sağlayacak önlemler alacak.


Ancak, üç SPD'li siyasetçi de yasanın bir an önce çıkarılmasını istedi. Hızlı bir şekilde netlik sağlanması gerektiğini belirten Heil, yasanın yaz tatilinden önce geçmesi gerektiğini söyledi. FDP Genel Sekreteri Bijan Djir-Sarai ise ısınma yasasının yaz tatilinden önce geçirilmesinin mümkün olmadığını düşündüğünü ifade etti. Yeşiller meclis grubu lideri Katharina Dröge ise koalisyon komitesinin yasayı yaz tatiline kadar geçirmeye karar verdiğini vurguladı.

Almanlar ısıtma yasası hakkında ne düşünüyor ?


Cuma günü "Frankfurter Allgemeine Zeitung" adına Allensbach Demoskopi Enstitüsü tarafından yapılan bir ankete göre, katılımcıların yüzde 80'i ısıtma sistemleriyle ilgili planların yasalara aykırı olduğunu düşünüyor. Her dört kişiden biri, ısıtma sistemini dönüştürme planlarının kendilerini etkilemeyeceğini düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 36'sı kendilerini ciddi şekilde etkilenmiş olarak değerlendiriyor, özellikle 45 yaş ve üstü katılımcılar ve mülk sahipleri bunu daha fazla ifade ediyor.


Anket sonuçlarına göre, en büyük endişe beklenen yatırım maliyetlerine odaklanıyor. Yaklaşık yüzde 30'u, planların mali açıdan kendilerini zorlayacağından korkuyor; mülk sahiplerinin ise yüzde 42'si bu konuda endişeli.


Aynı zamanda anket sonuçları, halkın yarıdan fazlasının hükümetin ısıtma sistemlerine yönelik planlarından rahatsızlık duyduğunu ve çaresiz hissettiğini ortaya koyuyor. Nisan sonundan 10 Mayıs'a kadar 1001 kişiyle yapılan ankette, katılımcıların yarısı, gelecekteki ısıtma düzenlemeleri konusunda belirsizlik yaşadıklarını ifade etti.


Özetle, anket sonuçları, halkın geniş bir kesiminin ısıtma sistemlerine yönelik planlara karşı çıkışını ve endişelerini yansıtmaktadır. Yatırım maliyetleri ve belirsizlik, katılımcıların başlıca endişe kaynakları arasında yer alıyor.
 

HABERE YORUM KAT
1 Yorum