Erdoğan'ın diploması nerede? Bir üst mahkemeye taşındı

Erdoğan'ın diploması nerede? Bir üst mahkemeye taşındı

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın diplomasıyla Ankara 9. İdare Mahkemesi’nin “güncel, kişisel ve meşru bir menfaatinin bulunmadığı” gerekçesiyle ret kararını istinaf mahkemesine taşıdı.

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), Erdoğan’ın diplomasıyla ilgili YSK’ye, TBMM’ye, ÖSYM’ye, MSB’ye, Eyüp Lisesi’ne, Marmara Üniversitesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)’ye başvurarak 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde Erdoğan’ın diploma bilgisinin kamuoyu ile paylaşılmasını istemişti.

İBB, HKP’nin başvurusunu “özel hayatın gizliliği” gerekçesiyle ret etmişti. HKP avukatları daha sonra üst başvuru yolu olarak Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na başvuru yapmış, “özel hayatın gizliliği” gerekçesiyle yapılan başvuru reddedilmişti. HKP avukatları, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’nun kararının yürütmenin durdurulması ve iptal edilmesi için Ankara 9. İdare Mahkemesine başvurmuş, “güncel, kişisel ve meşru bir menfaatinin bulunmadığı” gerekçesiyle “ehliyet yönünden” ret kararı vermişti.

“TELAFİSİ GÜÇ VEYA İMKÂNSIZ ZARARLAR DOĞURACAK”

HKP avukatları bugün Ankara 9. İdare Mahkemesi’nin kararına karşı Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Ankara Bölge İdare Mahkemesine verilen dilekçede, talep edilen bilgilerin kamu yararını ve kamu düzenini ilgilendirdiği belirtildi.

Dilekçede, “Cumhurbaşkanlığı gibi bir makamda bulunan kişinin bu makama gelme koşulları yoksa bunun araştırılmasını isteme ve dava açmada tüm özel tüzel kişiliklerin menfaati dolayısıyla taraf olma ehliyeti vardır” ifadelerine yer verildi. AİHM ve Uluslararası hukuktan örnekler verildi. Dilekçenin devamında ise, “Anayasa’nın 101. Maddesindeki koşulları sağlayıp sağlamadığı tartışmalı olan bir kişinin devleti yönetmesi açıkça hukuka aykırıdır. Telafisi güç veya imkânsız zararlar doğuracağı ise tartışmasız ortadadır” denildi.

“PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”

Erdoğan’ın diploması tartışmasını istinafa taşıyan HKP MYK üyesi avukat Pınar Akbina, şunları söyledi:

“Halkın Kurtuluş Partisi, masayı devirecek olan asıl soru “Diploma Nerede?” sorusunu ısrarla, bıkmadan, yılmadan sormaya devam ediyor. En son İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yaptığımız başvuru diploma meselesinin “kişisel veri kapsamında” ve “özel hayatın gizliliği kapsamında” olduğu gerekçesiyle reddedilmişti. Bu karara karşı Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna yaptığımız başvuru yine reddedildi. Bununla ilgili Ankara 9. İdare Mahkemesinde açtığımız iptal davası ise Halkın Kurtuluş Partisi’nin meşru güncel bir menfaatinin ihlal olmadığı ve ehliyeti olmadığı gerekçesiyle reddedildi. İşte bugün bu kararı da istinafa götürdük. İstinaf dilekçemizde Türkiye’nin 81 ilinde 550 milletvekili adayıyla, 2 genel seçim, 1 yerel seçime katılmış bir partinin ve 85 bin oy almış bir partinin güncel, meşru bir menfaatinin ihlal olduğunu ve tüm Türkiye’yi temsil ettiğini belirttik. Bu meselenin peşini bırakmayacağız. Mücadeleye devam edeceğiz. Eninde sonunda AKP’giller iktidardan gidecekler ve yargılanacaklar. Buna inancımız tamdır.”

Artı49 Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT