Domuz eti sağlıklı mı? Domuz eti tüketmenin faydaları ve zararları nelerdir?

Domuz eti sağlıklı mı? Domuz eti tüketmenin faydaları ve zararları nelerdir?

Domuz eti, günümüzde birçok ülkede ciddi miktarlarda tüketiliyor; ancak aynı zamanda çokça tartışmaya neden oluyor. Haberimizde domuz etinin ne olduğuna ve sağlık açısından analizine değineceğiz.

Domuz eti, %36'lık tüketim oranıyla Dünya çapında en çok tüketilen et türüdür. Domuz etinden sonra sırasıyla %35 ile tavuk eti ve %22 ile biftek (dana eti) gelmektedir.
 Domuz eti genellikle pişirilerek yenmektedir; ancak farklı kültürlerde pişirilmeden ya da az pişirilerek yendiğine de rastlanmaktadır. Domuz eti, başlı başına farklı şekillerde pişirilerek tüketilebildiği gibi, aynı zamanda sosis gibi işlenmiş et ürünlerinin de başlıca içeriklerinden biridir. 
 

Dini Nedenler 

Günümüzde domuz tüketimi Yahudilik ve İslam'da kesin olarak yasaktır. İslam'ın baskın olduğu ülkelerin önemli bir bölümünde (örneğin İran, Umman, Katar, Suudi Arabistan, vb.) domuz üretimi ve tüketimi tamamen yasaktır. Ancak Müslüman olmayan vatandaş sayısı yüksek olan ülkelerde (örneğin Türkiye, Mısır, Ürdün, Endonezya) kısıtlı da olsa domuz eti bulmak mümkündür.
Kuran içerisinde birkaç ayette domuzlardan bahsedilmektedir. Kurandaki ayetler incelendiğinde domuzun "pis" olmasından ötürü bu sonuca varılmıştır. Bunun tam olarak ne tür bir nesnel kritere göre belirlendiği açık değildir. Hristiyanlık ‘ta ise domuz tüketimi büyük oranda serbesttir.
 
Domuz Etinin Besin Değerleri

Öncelikle domuz etinin besin değerlerine biraz bakalım; 
Pişmiş Domuz Etinin 100 gramında 57 kalori vardır ve besin değeri olarak: 8 gr protein, 2.6 gr yağ içermektedir. Domuz eti, diğer etlere göre kalori ve yağ değeri yüksek bir ettir. B grubu vitaminleri, sodyum, fosfor, potasyum ve demir mineralleri açısından zengindir. 1 Porsiyonda 85.5 kcal ve 150 gr vardır.
Yukarıdaki değerleri beslenme bilimi açısından değerlendirecek olursak: Doymuş yağ miktarı haricinde bütün değerlerin oldukça sağlıklı seviyelerde olduğu rahatlıkla söylenebilir. Özellikle de vitaminler ve fosfor ve sodyum gibi mineraller açısından çok zengin bir ettir. Bu bakımdan, domuz etinin sağlıksız olduğu iddiasının anlamlı bir dayanağı bulunmamaktadır; tam tersine, domuz etinin içerik bakımından oldukça zengin olduğu açıktır. Sadece yüksek kolesterol ve doymuş yağ oranları dolayısıyla bazı yaş ve sağlık grubundan olan insanlar için tehlikeli olabilir. Bunun haricinde, domuz etinin diğer et türlerinden dikkate değer bir farkı bulunmamaktadır. 
 
Domuzlar Dışkı Yer mi?

Evet. Ancak domuzların dışkı yemesiyle ilgili yaygın inanç, sanki eti tüketilen diğer hayvanlar dışkı yemiyormuş gibi bir varsayıma sahiptir. Halbuki en çok tüketilen beyaz et olan tavuklar da hem kendi dışkılarını hem de diğer hayvanların dışkılarını eşeleyip, bunlar içindeki sindirilmemiş besinleri yemeye çalışabilmektedir. Bu, bize iğrenç geliyor olsa da, biyolojik olarak pek de anormal bir davranış değildir. Dışkı eşeleyebilen canlılarda, bunun zararlarıyla baş edebilecek savunma sistemleri de evrimleşmiştir.

Domuz Etinden Bulaşabilecek Hastalıklar

Domuz etiyle en yaygın olarak ilişkilendirilen parazitler, Taenia solium adı verilen domuz tenyası ve Trichinella spiralis isimli yuvarlak solucan türleridir. Bu ikisi ile başa çıkılabildiği müddetçe, domuz etinin diğer etlerden dikkate değer herhangi bir farkı olmadığı söylenebilir. Bu canlılar, insana bulaştıkları zaman, sindirim sistemi içerisinde parazitik olarak yaşayarak insanı sömürebilmekte, sonunda da ciddi hastalıklara neden olabilmektedirler.

Ancak şu unutulmamalıdır: İçinde parazit bulunan tek et, domuz eti değildir! Her et türünde parazitler bulunmaktadır ve sözü edilen pişirme sıcaklıkları da buna göre belirlenir. Hatta et tüketimi bir yana, tükettiğimiz meyve ve sebzelerde bile ölümcül parazitler bulunmaktadır.

Tuğba Ünal
Fotoğraf:Unsplash

HABERE YORUM KAT
1 Yorum