Demokratik sansür? Costa-Gavras'ın filmine “ticari” gerekçeli Merkel engeli

Demokratik sansür? Costa-Gavras'ın filmine “ticari” gerekçeli Merkel engeli

Dünyaca ünlü yönetmen Costa-Gavras'ın, Yunanistan'ın çöküş öyküsünde Berlin'in rolünü aktardığı ve eleştirdiği yarı belgesel nitelikli filmi Federal Almanya sinemalarında gösterilemiyor.

Avrupa ve dünya sinemasının dünyaca ünlü yönetmenlerinden Costa-Gavras'ın, Angela Merkel'in tüm AB'ye “dikte ettiği” tasarruf politikalarını eleştiren son filmi (“Adults in the Room”) Federal Almanya'da gösterime giremiyor. 

Gerekçe olarak ticari talebin yokluğu ve “konunun güncelliğini yitirmesi” gösterilen filmin dağıtım ağına alınmaması, bazı siyasal gözlemcilere göre, ağır bir Berlin eleştirisi içermesinden kaynaklanıyor. Eski Yunan Maliye Bakanı Yannis Vorufakis'in kitabındaki notlara dayalı yarı belgesel nitelikli filmde Yunanistan'ın ekonomik çöküşe zorlanmasından Başbakan Angela Merkel ve dönemin Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble sorumlu tutuluyor. 

 

VENEDİK'TE ONUR ÖDÜLÜ, AMA...

İlk kez geçen yıl Venedik Film Festivali'nde gösterilen film büyük ilgi toplamış, Oscar ve Altın Palmiye Ödülleri sahibi Costa-Gavras'a burada bir “Yaşam Onur Ödülü” de verilmişti. Film geçen zaman içinde İtalya başta olmak üzere gösterime girdiği birçok ülkede ilgiyle karşılandı. Filmin sinemalarında gösterime girebildiği ülkeler arasında Yunanistan, İspanya, Fransa, Belçika, Portekiz, Avustralya ve Arjantin de bulunuyor. 

Costa-Gavras'a bu filmi çevirmemesi için başından itibaren Alman makamlarından ve Avro Kurtarma Şemsiyesi (EFSF) Direktörü Klaus Regling üzerinden gayriresmi telkinlerde bulunulduğu ileri sürülüyor. Filmde dönemin Alman ve Yunan maliye bakanları, Wolfgang Schäuble ile Yannis Varoufakis'in 2015 yılındaki görüşmeleri, özellikle Yunan bakanın gizlice teybe aldığı konuşmalar ve pazarlıklar, hatta tehditler üzerine kurulu olduğu biliniyor. Schäuble 'nin bu basına kapalı pazarlıklardaki ifadelerinin önce doğru olmadığı ileri sürülürken, kayıtların ortaya çıkması ve doğrulanarak yayımlanmasıyla birlikte, Berlin'den “özel hayata ait verilerin korunması” uyarılarının geldiği iddia ediliyor. Bu iddiaların yalanlanmaması dikkat çekiyor.  

GAYRİRESMİ BOYKOT MU?

Federal Almanya'da filmden hemen hemen hiç söz edilmemesi ise “gayriresmi bir boykot” olarak değerlendiriliyor. Filmde özellikle Ulrich Tukur gibi günümüz Alman sinemasının en ünlü ve aranan oyuncusunun Schäuble'yi canlandırmasına rağmen, bu yapıtın gösterim dışı kalmasına başka bir anlam verilemiyor. 

Yunan asıllı Fransız yönetmenin bu filminin, Almanya'nın sadece Yunanistan değil Avrupa üzerindeki “hegemonyal siyasetini eleştirdiği için” görmezlikten gelindiği ileri sürülüyor. Film hakkında medyada yayımlanan çok az değerlendirmede ise filmin “amatörce” ve “son derece öznel” olduğu yolundaki ifadeler dikkat çekiyor. 

Yunanistan'da sosyal demokrat Syriza'yı iktidara getiren çöküş döneminde Angela Merkel damgalı ve zorla uygulatılan tasarruf paketi, ulusal gelirin yüzde 25 oranında düşmesine yol açmıştı. İşsizlik 2008'de yüzde 7,6'dan 2013'te yüzde 27,4'e sıçramış, ülkenin nitelikli ve genç işgücü yurtdışına kaçınca bu oran biraz düşmüştü. Ancak Syriza, Berlin politikalarına boy eğmiş ve sonuçta iktidarı bir sağ partiye devretmişti. Yunanistan'da koronavirüs nedeniyle şu anda da işsizlik oranının yüzde 20'yi bulduğu belirtiliyor. 

“Z”, “İtiraf”, “Sıkıyönetim“ ve “Kayıp” gibi yapıtlarıyla sinema dünyasında büyük ses yaratmış, en büyük ödüllere layık görülmüş dünyaca ünlü yönetmen Costa-Gavras'ın bu filminin Alman sinemalarında ne zaman gösterime gireceği ise henüz bilinmiyor. 

+49-BERLİN

HABERE YORUM KAT