Cumhur İttifakı'nda 50+1 çatlağı

Cumhur İttifakı'nda 50+1 çatlağı

Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimi için yüzde 50+1 şartının değişmesi isteğine Cumhur İttifakı ortağından olumsuz cevap geldi.

BBP lideri Mustafa Destici, Kızılcahamam'da düzenlenen Başkanlık Divanı Çalışma Kampı'nın ardından bir otelde yaptığı açıklamalarda siyasetteki 50+1 tartışmalarına değindi.

2016 yılında gerçekleşen hain darbe girişiminden sonra Türkiye'nin istikrarını sağlamak adına başlatılan anayasa değişikliği sürecine destek verdiklerini belirten Destici, Cumhur İttifakı'nın temellerinin 15 Temmuz'da atıldığını ve anayasa değişikliği sürecinde hayat bulduğunu ifade etti.

AK Parti, MHP ve BBP'nin desteğiyle gerçekleşen referandum sonucunda Türkiye'nin parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçtiğini vurgulayan Destici, başkanlık sisteminin temel özelliklerinden birinin 50+1 olduğunu, yani seçmenin yarısından bir fazlasının desteğini almanın önemine işaret etti. Bu destek olmazsa sistemin ruhunun çökeceğini belirten Destici, bu nedenle BBP olarak hem başkanlık sisteminin devamından yana olduklarını hem de 50+1'in önemine vurgu yaptıklarını dile getirdi.

CHP GENEL BAŞKANLIK SEÇİMLERİNE DEĞİNDİ

Destici, CHP'deki genel başkanlık değişikliğiyle ilgili olarak, kongrede aslında Özgür Özel'in aday olduğunu ancak esas seçimin Kılıçdaroğlu ile İmamoğlu arasında geçtiğini ifade etti. İmamoğlu'nun İstanbul Belediye Başkanlığı seçimini kazanması halinde Özgür Özel'in genel başkanlığa devam edeceğini öngören Destici, aksi bir durumda İmamoğlu'nun CHP Genel Başkanlığını devralacağını belirtti.

İYİ Parti'den istifa eden veya edecek olan milletvekillerinin BBP'ye katılma ihtimaline değinen Destici, devletin varlığı, ülkenin bütünlüğü ve milletin birliği yanında duran ve İYİ Parti içindeki durumdan rahatsız olan arkadaşlarının BBP'ye katılmak istemesi durumunda kapılarının açık olduğunu söyledi. Destici, İYİ Parti içindeki çöküşün devam edeceğini öngördüğünü ifade etti.

Asgari ücret görüşmelerine ilişkin sorulara cevap veren Destici, enflasyon oranında belki de enflasyonun yüzde 10 üzerinde bir refah payıyla asgari ücretin belirleneceğini öngördüklerini söyledi. Şu anda 11 bin 400 lira olan asgari ücretin rahatlıkla 20 binlere yaklaşabileceğini ve 17-18 binlerin alt taban rakam olacağını düşündüğünü belirten Destici, 17 bin ile 20 bin arasında bir rakamın gerçekleşeceğini düşündüğünü ifade etti.

HABERE YORUM KAT
2 Yorum