CHP Yurt Dışı Birlikleri’nden ortak açıklama

CHP Yurt Dışı Birlikleri’nden ortak açıklama

CHP Yurt Dışı Birlikleri, koronavirüs salgınına ilişkin ortak bir açıklama yayımladı.

CHP Yurt Dışı Birlikleri, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına ilişkin 15 birliğin imzasıyla ortak bir açıklama yayımladı. 

Açıklamada, koronavirüs salgını süresince yurt dışında yaşayan gurbetçilerin yaşadıkları endişelerini paylaştıklarını belirten CHP Yurt Dışı Birlikleri, başta Türkiye’de defin işlemleri olmak üzere birçok konuda gurbetçilere destek ve bilgi vermek için hazır olduklarını aktardılar.

Alışveriş konusunda yaşlı vatandaşlara destek sunan Birlikler, virüsle mücadele yapılması gerekenler konusunda da bilgi verdi.

CHP Yurt Dışı Birlikleri’nin açıklaması şu şekilde:

 

"İçinden geçtiğimiz günler hepimizi kaygıya ve kuşkuya düşürüyor:

 

  •  Sevdiklerim ya da ben hasta olacak mıyız?
  •  İşyerim kapanırsa geçimimizi nasıl sağlarız?
  •  Hastalık daha çok yayılırsa toplumsal düzen bozulur mu? gibi sorular hepimizin aklını meşgul ediyor.

 

Coronavirüs (COVID-19) tüm dünyaya hızla yayıldı. Geçtiğimiz yılın sonlarında ilk kez Çin’de saptanan bu virüsün yeni merkezi ise artık Avrupa oldu. İtalya ve İspanya virüsün en yoğun görüldüğü ve can kayıplarının en yüksek olduğu ülkeler olarak göze çarpıyor. Almanya enfeksiyon sayısı yüksek ülkelerden biri olsa da, can kayıpları görece olarak düşük düzeyde seyrediyor. Türkiye’de ise 25.3.2020 itibarıyla enfekte insan sayısı 1.529 civarındayken 37 ölüm vakası var.

 

Ana Hedef: Virüsün Yayılmasını Yavaşlatmak

 

Dünya çapında tüm devletler hastalığın yayılmasını yavaşlatmak için birçok önlem alıyor. Hastalığı yavaşlatmak diyoruz, çünkü hastalığın nüfusun önemli bir bölümüne yayılacağına kesin gözüyle bakılıyor. Virüs ne kadar yavaş yayılırsa etkisinin de o kadar az olacağı insanlığın geçmiş deneyimlerinden biliniyor.

Bu yüzden virüsle mücadelenin temel ayağını iki ana amacı bulunan yavaşlatma stratejisi oluşturuyor:

 

1)  Birinci amaç enfekte olan insan sayısını zamana yayarak hastanelerin zorlanmasının önüne geçmektir. Aynı günde 1.000 kişiyi tedavi etmek yerine 4 günün her birinde 250 insan tedavi etmek, kapasitesi 250 kişi olan bir hastane için, 750 can kurtarmak demektir. Bu yaklaşıma İngilizce “flattening the curve” adı veriliyor.

2)  İkincisi ise geliştirilmekte olan aşı ve ilaçlardan yararlanabilecek insan sayısını arttırmaktır. Güncel olarak Coronavirüs’e karşı 85 ilaç ve aşı geliştirme aşamasında bulunuyor ve bunların piyasaya sürülmesinin belirli bir süre alacağı biliniyor. Kesin olmamakla birlikte en geç yıl sonunda bir sonuç alınabilecek gibi görünüyor. Bu, bir insan virüse ne kadar geç yakalanırsa tedavisinde kullanılabilecek ilaç sayısı o derece artacak demektir. Aynı şekilde zaman kazanmak, ileriki dönemde piyasaya sürülecek aşılarla bağışıklık kazandırılan insan sayısının da önemli ölçüde arttırılması anlamına geliyor.

 

İçinde yaşadığımız hükümetlerinin önlem almaya başladığı bir diğer konu da virüsün yayılmasının yarattığı toplumsal ve ekonomik zararları hafifletmektir. Bu konudaki önlemler de piyasaya para enjekte edilmesi, firmaların borçlarının ertelenmesi, çalışanların maaşlarının bir kısmının üstlenilmesi gibi yöntemleri içermektedir. Bu konuda her ülkede ayrı önlemler alınmaktadır. O nedenle ülkelerdeki Birliklerimize başvurmak yoluyla gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.

 

Biz Ne Yapmalıyız?

 

Virüsün yayılmasını yavaşlatmanın en etkin yöntemi olarak insanlar arasındaki fiziki mesafeyi arttırmak görülüyor, yani birbirimize yakın durmayacağız.

 

Yapılan araştırmalar virüsün, enfekte kişilerin salgıladığı damlacıkların sağlıklı kişilerin gözlerine, burun ve ağızlarına sıçramasıyla yayıldığını gösteriyor. Virüs aynı zamanda daha az olasılıklı da olsa bu damlacıkların bulaştığı yüzeylerden de yayılabiliyor. İnsanların arasındaki mesafeyi (en az 1,5 m) arttırmak ve enfekte kişilerin dokunduğu yüzeylerin temizlenmesi de yayılmaya karşı en etkili yollar olarak karşımıza çıkıyor.

 

Birçok ülke hükümeti bu yönde önemli adımlar atarak insanların bir arada bulunduğu okullar, barlar, kafeler, sinema salonları, dernekler ve ibadethaneler başta olmak üzere birçok alanın açık bulundurulmasını, hatta bazı ülkelerde sokağa çıkılmasını yasakladı.

 

Ancak devletlerin aldığı önlemlerle yetinmememiz gerekiyor. Virüsle mücadelede hepimize büyük görevler düşüyor. Virüsün yayılabileceği temasları mümkün olduğunca azaltmak, yani sosyal mesafeyi arttırmak da bunların en önemlisidir.

 

Bu konuda yapmamız gerekenler şunlardır:

 

(1)  Gerekli olmayan her türlü fiziksel yakınlıktan kaçınmak; kaçınmanın olanaklı olmadığı yerlerde en az 1,5 metre mesafe korumak

(2)  Evlerimizden dışarı çıkmamak

(3)  Evde konuk ağırlamamak, konukluğa gitmemek

(4)  El sıkışmamak, tokalaşmamak, birbirine sarılmamak, öpüşmemek

(5)  Hapşırırken ya da öksürürken ağız ve burnunu kapatmak (mendil kullanmak ve sonrasında atmak ya da dirsek içine hapşırmak ya da öksürmek)

(6)  Elleri düzenli olarak sabunla ve en az 20 saniye yıkamak (her mekân değiştirdiğinizde bunu yinelemek)

(7)  Ellerinizi kendi ya da sevdiklerinizin yüzüne sürmemek

(8)  Yüzey temizliğine önem vermek (örneğin kapı kolları vb. yerleri dezenfekte etmek)

(9)  Cep telefonlarınızı arada bir dezenfekte etmek (dezenfektan yoksa, kolonya ile silmek).

 

Bunu hep hatırlayalım

 

Her birimiz kendimize, çevremizdekilere ve topluma karşı sorumluluk taşıyoruz. Kendimizi virüsten korumak, virüsü taşıma olasılığımıza karşı da başkalarıyla teması olabildiğince düşürmek özellikle hastalık geçmişi olan ve ileri yaştaki insanlara karşı taşıdığımız en büyük sorumluluktur.

 

Dayanışmalıyız

 

Virüsün toplumsal sonuçlarını hafifletmek konusunda devletlerin yanı sıra bireyler olarak bize bir önemli görev daha düşüyor: Dayanışmak. Hep Beraber Ama Mesafeli.

 

Bu günlerde gösterilecek bencil davranışların yalnızca kısa vadede değil, toplum ilişkileri için uzun vadede zararlı olduğunu anımsatmak isteriz.

 

Dayanışmanın şu an için olanaklı görünen yolları ile ilgili şu önerilerde bulunuyoruz:

 

  • Evden çıkması tehlikeli olan insanlara hijyen koşullarını dikkate alarak destek olmak
  • Stokçuluk yapmamak (Bakanlıkların ve branş temsilcilerinin açıklamalarına göre gıda ediniminde sorun bulunmuyor; boş raflar ise paniğe kapılan stokçuların eseridir)
  • Kaynağı ve içeriği doğrulanmamış, çoğunlukla yanlış haberleri sosyal medya aracılığıyla ya da sözlü olarak yaymamak (Whatsapp ve Facebook’ta sonsuz kere iletilen kaynaksız videolar, ses kayıtları, mesajlar genelde bu kategoriye girmektedir)
  • Kaynağı ve içeriği doğrulanmış bilgileri dilsel sorunu olan ya da iletişim araçlarından yoksun kişilere ulaştırmak (Bu bilgilere resmi kaynaklardan ve güvenilir gazetelerden ulaşılabilir)
  • Sosyal yalnızlık içinde bulunanlarla teknolojiden yararlanarak iletişimde bulunmak.

 

CHP Yurtdışı Birlikleri Olarak Sorunları Türkiye’ye ve Partimize Aktarıyor, Olası Sorunlara Çözümler Üretiyoruz

 

  • Yaşadığımız ülkelerdeki gelişmeleri ve alınan önlemleri CHP Genel Merkezine ve TBMM’deki grubumuza da iletiyoruz.
  • Maalesef bizim vatandaşlarımızın da virüs nedeniyle vefatlarını üzüntüyle duyuyoruz. Defin işleminin Türkiye’de olmasını isteyen vatandaşlarımıza ilgili yasal süreçle ilgili doğru bilgi akışını sağlamak için gerekli görüşmeleri yapmaktayız. Bu konu netleştikçe sizlerle paylaşacağız.
  • Alışveriş konusunda sorunu olan yaşlı insanlarımıza elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz.
  • İnsanlarımızın bize rahat ulaşabilmeleri için gerekli önlemleri alıyoruz.

 

CHP Yurtdışı Birlikleri Olarak Beraberiz

 

CHP Yurtdışı Birlikleri olarak biz de resmi uyarılara dikkat ederek tüm etkinliklerimizi iptal ettik.

 

Tüm üyelerimize de fiziki mesafeyi arttırmanın önemini tekrar vurgulamak istiyoruz. Ancak fiziki mesafeyi arttırmak, sosyal ilişkileri zayıflatmak anlamına gelmiyor. Biz de bu dönemi teknolojinin verdiği nimetlerden yararlanmayı üyelerimiz ve vatandaşlarımız arasındaki sosyal ilişkileri sağlamlaştırmak, izolasyonun önüne geçmek için önemli bir olanak olarak görüyoruz.

 

Bunun dışında alınan önlemleri ve yaşanan gelişmeleri sizlerle sosyal medya hesaplarımızdan ve diğer yöntemlerle paylaşmayı sürdüreceğiz.

 

Biz bir aileyiz ve tüm dünyayı önemli zorluklarla karşı karşıya bırakan bu dönemi dayanışma içinde arkamızda bırakacağımıza inancımız tamdır. Yaşadığınız ülkelerde CHP Birliğimiz varsa mutlaka sosyal medya hesaplarından kendilerine ulaşın. Eğer ülkenizde Birlik yoksa en yakın ülke Birliğine başvurabilirsiniz."

 

HABERE YORUM KAT