CHP iktidarın dış politikadaki hatalarını topa tuttu

CHP iktidarın dış politikadaki hatalarını topa tuttu

TBMM Dış İşleri Komisyonu Üyesi ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, AK Parti’nin dış politikada 4 skandal karara imza atarak Türkiye’nin ulusal çıkarlarına zarar verdiğini açıkladı.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer,  15 Temmuz darbe girişiminin sorumlusu gösterilen BAE ile ticari anlaşmalar yapılmasını, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile petrol anlaşması imzalayan Katar’a sessiz kalınmasını, Ermenistan ile başlayan yeni normalleşme sürecinde  1915 olaylarına ilişkin tarihçiler komisyonu kurulmasından vazgeçilmesini ve Etiyopya’daki Türkiye Büyükelçiliğinin taşınmak zorunda bırakılmasını eleştiren Çakırözer, “Her biri ayrı skandal! Hani milli duruş? Hani ulusal çıkar? Taviz üstüne taviz geriliyor. Türkiye’nin düze çıkması için akılcı ve ulusal çıkara dayalı bir dış politikaya ihtiyaç var” dedi.


DARBECİ DEDİKLERİYLE SWAP YAPTILAR

TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer dış politikada yaşanan gelişmeleri TBMM kürsüsünden eleştirdi. “Dışişleri Bakanı yılda 90 dış gezi yapmakla övünüyor. Afrika’ya 40-50 büyükelçilik açmakla övünüyor. Peki sonuç? Taviz üstüne taviz!” diyen Çakırözer, dış politikaya ilişkin eleştirilerini şöyle sıraladı: 

“15 Temmuz darbe girişiminin arkasında dedikleri Birleşik Arap Emirlikleri'yle swap anlaşması yapıldı. İyi ama hani darbeciydi bunlar? 15 Temmuz’da bu devleti korumak için tankların karşısına duran 251 şehidimizin anısından, yüzlerce gazimizden hiç mi utanmıyorsunuz el sıkışırken? Hani nerede millî onurumuz? Nerede ulusal çıkarımız? 

ÖZKARDEŞİNİZ KATAR KKTC’Yİ HANÇERLİYOR

Öz kardeşimiz dediğiniz Katar'a milli varlıklarımızı katar katar veriyorsunuz. Ama aynı Katar, Rumlarla el ele petrol anlaşmaları imzalıyor. KKTC’yi, Kıbrıs  Türk’ünü hançerliyor. Akdeniz'de hakkımızı hukukumuzu yok sayıyor.. İktidardan tepki var mı? Çıt çıkmıyor! 

ERMENİSTAN’A BÜYÜK TAVİZ 

ABD Başkanı hepimizi haksız hukuksuz yere soykırım yapmakla suçladı! Hesabını sorabildiniz mi? Hayır. Ağzınızı dahi açamıyorsunuz. Ermenistan ile normalleşme diyorsunuz. Normalleşmeyi hepimiz istiyoruz. Ama siz taviz vermenin adını normalleşmeye çevirmişsiniz. 2009 yılında Türkiye ile Ermenistan arasında  imzalanan anlaşmada 1915 olaylarını incelemek üzere bir Tarihçiler Komisyonu’ kurulması üzerinde uzlaşma vardı. Hani nerede şimdi o madde? Yok! Neden yok? Bundan daha büyük bir taviz olabilir mi?  

AFRİKA AÇILIMINDAN, ELÇİLİK KAPATMAYA

Afrika’ya açılım yaptık diye övünüyorsunuz! ‘Şu kadar büyükelçilik açtık, zirveler yaptık. Afrika'da şöyle söz sahibiyiz’ diyorsunuz. Peki, ne oldu? İşte, Afrika Birliği’nin merkezi olan Etiyopya'da Adis Ababa’daki  Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’ni kapatmak zorunda kaldınız. Kenya’ya taşıdığnız. Tek kelimeyle skandal!”


DIŞİŞLERİNDE EN BAŞARISIZ DÖNEM

Dışişleri Bakanlığı’nın tarihinin en başarısız dönemini yaşadığını söyleyen Çakırözer, “Dış politikayı kimin yönettiği bile belli değil! Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu mu yönetiyor, Sarayın danışmanı mı yönetiyor, İletişim Başkanı mı yönetiyor, Millî Savunma Bakanı mı yönetiyor? Belli değil! Dışişleri Bakanlığı Türkiye'de dış politikayı yönetmekten tamamen dışlanmış durumda. Türkiye’nin ihtiyacı olan akılcı, dengeli, ideolojiden uzak ve ulusal çıkarlara dayalı bir dış politikadır” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT