Almanya'dan Türkiye'ye askeri ihracat en düşük seviyede!

Almanya'dan Türkiye'ye askeri ihracat en düşük seviyede!

Türkiye'ye silah ve askeri teçhizat satışında kısıtlama uygulayan Alman hükümeti, 2021'de değeri 11 milyon 101 euroyu bulan 35 ihracat başvurusuna onay verdi. Bu, 1999'dan bu yana kayda geçen en düşük seviye.

Alman hükümetinin açıkladığı son rakamlara göre, Türkiye'ye askeri ihracat 2021'de son 22 yılın en düşük seviyesine ulaştı.

Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen'in verdiği bir soru önergesine yanıtta Alman hükümeti, 2021 yılında Türkiye'ye askeri ihracat için 35 başvuruya onay verildiğini ve bunun tutarının 11 milyon 101 bin 197 euro olduğunu açıkladı.

Yapılan dört askeri ihracat başvurusunun da reddedildiği, bunların da toplam değerinin 349 bin 375 euro olduğu belirtildi, ancak reddedilenlerin hangi ürünleri kapsadığına dair detay verilmedi.

Alman hükümetinin geçen yıl Türkiye'ye yönelik verilen askeri ihracat izinlerinden yedisinin denizaltı veya denizaltı teknolojileri alanında olduğu, Türkiye'ye satışına izin verilen toplam 11 milyon 101 bin 197 euroluk malzemenin 6 milyon euroluk bölümünün de denizcilik alanında olduğu dikkat çekti.

2017-2021 arasında iktidarda olan Hristiyan Birlik (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) koalisyonundan oluşan son Merkel hükümeti döneminde Almanya'dan toplam 4,5 milyar euroluk silah ve askeri teçhizat ihracatı yapılmıştı. Türkiye'nin de o dönem alıcı ülkeler arasında ilk sıralarda bulunduğu ortaya çıkmıştı.

 Federal Ekonomi Bakanlığı'nın "gizli" ibareli bir belgesine göre, Türkiye'nin 2018 ve 2019'da toplam 587 milyon 400 bin euro ile Almanya'nın askeri ihracatında birinci sırada yer aldığı görülmüştü. En çok satışı yapılan askeri ihracat malzemelerinin de deniz kuvvetlerine ve denizaltı alanında olduğu belgelenmişti.

2019 yılında Türk ordusunun Suriye'ye yönelik operasyonları üzerine Almanya NATO ülkesi olmasına rağmen Türkiye'ye yönelik askeri ihracatında sıkı kontrole gitmiş, ihracat izinlerini radikal biçimde azaltmıştı. Dönemin başbakanı Angela Merkel, Ekim 2019'da yaptığı bir hükümet açıklamasında Türk Silahlı Kuvvetlerinin YPG'ye yönelik operasyonlarını "büyük jeopolitik sonuçları olan bir insanlık dramı" olarak nitelemiş, "Bu koşullar altında Alman hükümeti Türkiye'ye silah satmayacaktır" diye konuşmuştu.

Alman hükümeti, 15 Temmuz 2016'dan sonra insan hakları ve demokrasi alanındaki gelişmeleri gerekçe göstererek, Türkiye'ye askeri ihracat için yapılan başvuruları sıkı denetime tabi tutmaya başlamıştı.

Örtülü ambargo iddiası
Almanya'nın Türkiye'ye askeri teçhizat satışında kısıtlamalar getirmesi Ankara'da rahatsızlık yaratıyor. Almanya'nın Türkiye'ye "örtülü ambargo" uyguladığı iddiasını 2017 yılında ilk olarak dönemin Savunma Bakanı Nurettin Canikli dile getirmişti. Canikli, "Birçok Amerikan ve Alman firması savunma ürünlerinde kullanılan yedek parçaları örtülü bir şekilde ambargo uygulayarak Türkiye'ye vermiyor, geciktiriyorlar. Şu anda içinde yaşadığımız durum, tablo bu" diye konuşmuştu.

Eylül 2021'de de Savunma Bakanı Hulusi Akar Almanya ile "ambargo" meselesini konuşmuş, Türkiye'nin istediği bazı askeri malzemelerin ihraç izinlerinde sorun yaşandığını dile getirmişti. Bahsi geçen alanda yüzlerce askeri malzemenin söz konusu olduğunu, tank motorlarından obüs bataryalarının motorlarına pek çok ürünü kapsayan bir listeyi Almanya tarafına ilettiklerini, alımı konusunda umutlu olduklarını da aktarmıştı.

Son olarak 24 Mart'ta Brüksel'de düzenlenen NATO olağanüstü zirvesinden dönerken konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bir kez daha bu konuya değindi ve "Savunma sanayimizin önüne bizzat bazı müttefiklerimiz tarafından konan kısıtlamaların artık kaldırılması ortak menfaatimizedir. Müttefikler arasında gizli-açık ambargoların bırakın uygulanmasını, gündeme dahi gelmemesi gerekir" dedi.

Konu Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un 14 Mart'ta düzenlediği ilk Türkiye ziyaretinin basın toplantısında da gündemdeydi. Scholz, Türkiye'ye "örtülü ambargo mu uygulanıyor?" şeklindeki bir soru üzerine, Türkiye'ye yönelik "ambargo" uygulanmadığını, ancak Almanya'nın son senelerde sıkı kontrollere tabi bir askeri ihracat politikası izlediğini belirterek iddiaları geri çevirdi.

Kaynak:DW
Fotoğraf:Unsplash

HABERE YORUM KAT
1 Yorum