Almanya Ukrayna'ya desteğini iki katına çıkarıyor

Almanya Ukrayna'ya desteğini iki katına çıkarıyor

Almanya, Ukrayna'ya askeri yardımı iki katına çıkarma kararı aldı.

Almanya, 2024'te Ukrayna'ya sağlayacağı askeri yardım miktarını iki katına çıkarma kararı aldı.

Euronews'in haberine göre Almanya Savunma Bakanlığı'ndan bir sözcü, Federal Meclis komitesinin henüz müzakereleri tamamlamadığını belirtti ancak ayrıntı vermedi. Ancak Alman medyası, Meclis Komisyonu'nun ek 4 milyar euroyu onaylayacağını bildirdi.

Ukrayna'ya yapılan askeri yardımın 2024'te 8 milyar euroya çıkarılması konusunda prensip anlaşmasına varan koalisyon, Berlin'deki bir siyasi kaynak tarafından Reuters ile paylaşıldı.

Aynı kaynak, bu artışın Almanya'nın NATO üyesi ülkelerin savunma harcamalarını gayri safi yurtiçi hasılaların yüzde 2 seviyesine çıkarma hedefini aşarak yüzde 2,1'e yükselteceğini belirtti. Bu kararın parlamento tarafından onaylanması durumunda, artışın Meclis'ten zorlanmadan geçmesi bekleniyor; çünkü üçlü koalisyonun meclisteki sandalye sayısı muhalefeti geride bırakıyor.

Adı açıklanmayan kaynak, Sosyal Demokrat, Hür Demokrat ve Yeşiller Partili koalisyon vekillerin, 2024 federal bütçe önerisi üzerinde anlaşmaya vardıklarını 16 Kasım Perşembe günü Federal Meclis'te yapılacak bütçe komitesi resmi toplantısı öncesinde dile getirdi.

Alman Bild gazetesi de, komisyonun ek 4 milyar euroyu onaylamayı planladığını bildirdi. SPD askeri bütçe sorumlusu Milletvekili Andreas Schwarz ise, "Askeri harcamaların iki katına çıkarılması hem doğru hem de önemli. Bu hamle ile hem Ukrayna'ya verdiğimiz sözün altını gerekli fonlarla doldurmuş olacağız. Hem de NATO yükümlülüğümüzü yerine getirebileceğiz ki bu da koalisyonun büyük bir başarısıdır" şeklinde konuştu.

Hafta içinde Avrupalı diplomatlar, Avrupa Birliği'nin Ukrayna'ya askeri yardım için 20 milyar euroya kadar harcama yapma planının bazı AB ülkelerinin muhalefeti ile karşılaştığını açıklamışlardı.

Fotoğraf: Unsplash

HABERE YORUM KAT