Almanya'daki seçmenler neden yine Erdoğan'a oy verdi ?

Almanya'daki seçmenler neden yine Erdoğan'a oy verdi ?

Almanya'da 14 Mayıs'ta yapılan seçimlerde sandıktan Erdoğan'ın birinci çıkmasının sebebi ne ?

14 Mayıs tarihinde Türkiye'de yapılan cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerinde Almanya'da oy kullanan seçmenlerin tercihleri yine Cumhurbaşkanı ve Cumhur İttifakı'nın adayı Recep Tayyip Erdoğan ve partisi AK Parti oldu. Resmi olmayan sonuçlara göre Almanya'daki seçmenlerin %65,49'u Erdoğan'ı tercih etti ve %50,52'si de AK Parti'ye oy verdi.

DW Türkçe'de yer alan habere göre; Duisburg-Essen Üniversitesi'ne bağlı Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi Vakfı'ndan Caner Aver, Almanya'daki seçmenlerin Erdoğan'ı ve AK Parti'yi tercih etmelerinde "sosyal yapının" etkili olduğunu ifade etti

Almanya'daki seçmenlerin önemli bir bölümünü "misafir işçi" olarak ülkeye gelen göçmenlerin ve onların çocuklarının oluşturduğuna dikkat çeken Aver, şu ifadeleri kullandı:

"Anadolu'dan, eğitimden uzak çevrelerden, kırsal bölgeden geliyorlar. Oldukça muhafazakârlar. Yönelimleri geleneksel, dindar ve milliyetçi. Geldikleri siyasi ortam böyle. Almanya'da bu değerleri yaşatmayı sürdürürken, kendilerinden sonraki kuşaklara da aktardılar."

Göç konusunda çalışmalar yapan Aver, AK Parti'nin Almanya'da yaşayan Türklere yönelik faaliyetlerinin de seçmenin tercihinde rol oynadığına işaret ediyor. Aver, AK Parti'nin Almanya'da faaliyet gösteren Türk devletine bağlı kurumların yanı sıra kültürel ve dini oluşumlar, partiye yakın örgütler aracılığı ile ülkede yaşayan Türkler ile yakınlık kurduğunu, diyalog içine girdiğini anlatıyor.

Almanya'daki Türklerin seçmen davranışları üzerine çalışmalar yapan İnci Öykü Yener-Roderburg ise Almanya'daki Türk seçmenlerin AK Parti'yi tercih etmesindeki en önemli nedenlerden birinin Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin (DİTİB) ülkedeki Türklere yönelik çalışmaları olduğunu söylüyor.

1984 yılında kurulan DİTİB'in Almanya'da, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından gönderilen imam ve din görevlilerinin çalıştığı 960 camisi bulunuyor.

Duisburg-Essen Üniversitesi Türk Çalışmaları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Yener-Roderburg, bu camilerde Türklerin "sosyalleştiğini ve kendi kimliklerini bulduklarını" belirtiyor. Yener-Roderburg DİTİB'in "inançla" ilgili hizmetlerin yanı sıra farklı ihtiyaçları karşıladığını, örneğin aile danışmanlığı, psikolojik danışmanlık gibi hizmetler verdiğini, Almanca dil kursları düzenlediğini, kadınlara, çocuklara alan sunduğunu anlatıyor.

Alman basınında yer alan habere göre; Almanya'da oy kullanan Türklerin yaklaşık üçte ikisi geçen hafta Erdoğan'ın yeniden seçilmesi için oy kullandı. Siyaset bilimci Burak Copur'a  göre, Türk cumhurbaşkanı destekçileri arasında "bir tür 'lider kültü' yaşıyor. Ona göre, Alman entegrasyon politikasındaki başarısızlıklar da buna katkıda bulunuyor. “Destekçilerinin çoğu bu ülkede ayrımcılığa uğradığını ve tanınmadığını düşünüyor. Bu nedenle, onları 'yabancı ülkede' duygusal olarak kucaklayan ve onlara birlik duygusu veren sözde güçlü başkanlarına daha fazla sarılıyorlar." ifadelerini kullanıyor.

 

HABERE YORUM KAT