Almanya'daki marketlerde büyük zam... İşte bu ürünün fiyatı rekor seviyeye ulaştı!

Almanya'daki marketlerde büyük zam... İşte bu ürünün fiyatı rekor seviyeye ulaştı!

Nisan ayında kilosu 67,3 sent olan süt fiyatı rekorlar başladığından beri en yüksek piyasa değerine ulaştı. Bir uzmana göre, süpermarketlerdeki fiyatlar daha da yükselebilir.

Şu sıralar, süpermarket kasalarına yavaş yavaş yansıyan süt piyasasında benzeri görülmemiş bir fiyat rallisi gözlemlenebilir. Avrupa Komisyonu'nun hesaplamalarına göre, Almanya'daki süt üreticileri bu yılın şubat ayında bir litre çiğ sütü 43 sentten aldı. Bu bir yıl öncesine göre 8 sent fazla.

Özellikle Asya'da popüler olan yağsız süt tozunun uluslararası ticaretinin yapıldığı Leipzig'deki vadeli işlem piyasasındaki tablo daha da etkileyici. Kiel'deki IFE Gıda Ekonomisi Enstitüsü tarafından hesaplanan piyasa süt değeri, çarşamba günü Nisan ayında sözleşmeler için kilogram başına 67,3 sent oldu. Bu, kayıtlar başladığından beri en yüksek fiyat.

“Süt fiyatı şu anda tarihsel olarak benzersiz bir aralıkta. Ancak bu, fiyat artışının sonu değil” diyor Kiel Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve IFE'de araştırma yürüten tarım ekonomisti Holger Thiele. Fiyatlardaki sıçramaya rağmen, küresel talep aynı anda küresel arz sıkıntısı ile kırılmaz. Hava koşulları ve gübre, yem ve enerji için artan maliyetler bu nedenle genel olarak pazara daha az süt getirilmesini sağlar. Yüksek enerji fiyatları ayrıca sütün zaten çok enerji yoğun işlenmesini daha pahalı hale getirdi. Ukrayna'daki savaş durumu daha da kötüleştirdi.

Daha fazla fiyat artışı mümkün
Şu ana kadar süt piyasasındaki fiyat artışı süpermarketlere çok az yansıdı. Tarım ekonomisti Thiele, geçen yıl üzerinde anlaşmaya varılan fiyatların genellikle hala düşük seviyede olduğuna dikkat çekiyor. Gıda perakende ticaretinde alım fiyatları sürekli artış gösterdi. Şu sıralar birçok ürünün fiyatını artıran Aldi ilk adımı attı. Orada, en düşük fiyat aralığında bir litre uzun ömürlü tam yağlı sütün fiyatı şimdi 88 sent, bu da 2021'den 9 sent daha fazla.

Artı49
Fotoğraf:Unsplash

HABERE YORUM KAT