Almanya’da yüksek KDV nedeniyle her üç işletme sahibinden biri korkuyor

Almanya’da yüksek KDV nedeniyle her üç işletme sahibinden biri korkuyor

Almanya’da yapılan bir ankete göre, yemek sektöründe artan KDV oranları nedeniyle her üç işletme sahibinden biri endişeli.

Catering derneği Dehoga tarafından yapılan yeni bir ankete göre, Almanya’da yemek sektöründe KDV'nin %7'den %19'a çıkarılması şimdiden büyük bir etki yaratmış durumda.

Derneğe göre, "büyük ölçüde artan maliyetlerle birleşen artış, girişimciler için en büyük zorlukları oluşturuyor".

HER ÜÇ İŞLETMECİDEN BİRİ ENDİŞELİ

Her üç işletmeden biri (%33,3) 2024 yılında iflas yaşamaktan korkuyor. Sadece yüzde 30'u şu anda piyasada tutunabilmeyi bekliyor.

Dernek başkanı Guido Zöllick yaptığı açıklamada, "Bu dönemde siyasetçilerden, vergi ve harçları arttırarak ve daha fazla düzenleme getirerek işletmelerimizi zayıflatmak yerine güçlendirmeleri bekleniyor” dedi.

MALİYETLER BURADA ARTTI

İşletmeciler açıkça KDV'yi misafirlerine yansıtmak zorunda kalıyor. Dehoga'ya göre işletmeler üzerindeki maliyet baskısı artmaya devam ediyor. Ankete katılanların yüzde 75'i en büyük etkenler olarak yiyecek içecek sektöründeki yüksek KDV'yi, personel, yiyecek ve enerji maliyetlerindeki artışı gösterdi.

Ankete göre, enerji maliyetleri de Aralık ayında bir önceki yıla kıyasla ortalama yüzde 32,6 oranında arttı.

Yiyecek maliyetleri Aralık 2022'ye kıyasla ortalama yüzde 20,3, içecek maliyetleri ise yüzde 13,7 daha yüksek. Personel maliyetleri ise yüzde 16 oranında arttı.

ARTI49

HABERE YORUM KAT