Almanya’da yemek sektöründe KDV oranı artırılıyor

Almanya’da yemek sektöründe KDV oranı artırılıyor

Yiyecek içecek sektöründe KDV oranı 2024 yılında yeniden yüzde 19'a yükselecek.

Almanya'da Koronavirüs salgını sırasında restoranlar için KDV yüzde yediye düşürülmüştü. Bu oran 2024 yılında yeniden yüzde 19'a yükselecek. Bu artışla birlikte restoranlar, barlar ve fast food mekanları daha pahalı hale gelebilir.

2021’DEN BU YANA YAKLAŞIK YÜZDE 20 ARTIŞ

KDV'nin yüzde yediye düşürülmesine rağmen, son yıllarda yiyecek içecek sektöründeki birçok fiyat yükseldi. Buna rağmen Federal Hükümet 1 Ocak 2024'ten itibaren yemek sektöründe KDV'yi yüzde 19'a yükseltmeyi kabul etti. Otel ve restoran birliği Dehoga, yaklaşan değişikliklere şimdiden tepki gösterdi ve restoran sektöründeki çok sayıda kişinin risk altında olduğunu söyledi.

Dehoga Başkanı Guido Zollick, "Bu durum özellikle normal ve düşük gelirlileri zorlayacak" dedi. İndirimli KDV, koronavirüs krizinden sonra bile defalarca uzatılmıştı. Bunun nedenleri arasında enerji krizi ve zaman zaman yüksek gıda enflasyonu yer alıyordu. Bununla birlikte, Ocak 2021'den bu yana yiyecek içecek sektöründeki fiyatlar yaklaşık yüzde 20 arttı.

YEMEK FİYATLARI ARTACAK

Restoran işletmecilerinin KDV artışını kendileri telafi etmeyeceği, ancak müşterilere yansıtacağı düşünülebilir. Şu anda 10,70 Euro olan bir salata, KDV artışından sonra yakında 11,90 Euro’ya mal olacaktır. Şu anda yaklaşık 15 Euro olan bir makarna 2024'te 16,68 Euro olacak; bir biftek ise 25 Euro'dan 27,80 Euro'ya yükselecek.

ARTI49

FOTOĞRAF: Unsplash

HABERE YORUM KAT