Almanya'da uçak bileti olanları tedirgin edecek haber: Her an uçuşunuz iptal olabilir

Almanya'da uçak bileti olanları tedirgin edecek haber: Her an uçuşunuz iptal olabilir

Almanya'da grevler bitmiyor. Lufthansa'da uçuş görevlilerinin ardından yer personeli de ücret anlaşmazlığı nedeniyle greve gitme kararlarını açıkladı. Önümüzdeki günlerde bileti olanlar dikkatli olmak zorunda, iptaller ve gecikmeler yaşanması muhtemel...

Almanya'nın ulusal havayolu şirketi Lufthansa yolcuları önümüzdeki haftalarda muhtemelen çok sabırlı olmak zorunda kalacaklar. Uçuş görevlilerinin ardından yer personeli de ücret anlaşmazlığı nedeniyle greve gitme kararlarını açıkladı. Grevin ne zaman yapılacağı ise henüz belli değil.

Almanya'nın çeşitli havalimanlarındaki grevin ardından, Lufthansa yolcuları yakın gelecekte başka uçuş iptalleri de bekleyebilirler. Alman sendikası "Verdi"nin müzakerecisi Marvin Reschinsky, Verdi sendikası ile Lufthansa arasındaki toplu iş sözleşmesi anlaşmazlığında yer personelinin greve gidebileceğini açıkladı ve "Grev olasılığı çok yüksek. Tek soru bunun 12 Şubat'ta yapılması planlanan üçüncü tur görüşmelerden önce mi yoksa sonra mı gerçekleşeceği" diye belirtti.

FELÇ ETMİŞTİ

Lufthansa'nın son teklifine ilişkin işgücünden gelen geri bildirimler olumsuz oldu. Yaklaşık 200 Verdi toplu iş sözleşmesi elçisi bugünlerde meslektaşlarıyla görüşmelerini sürdürüyor. Grev kararı Pazartesi günü verilecek. Yer personelinin grevleri, toplu iş sözleşmelerinin son turunda uçuş operasyonları üzerinde büyük bir etkiye sahipti. Temmuz 2022'de yer personelinin grevi Lufthansa'nın Frankfurt ve Münih'teki merkezlerinde hava trafiğini büyük ölçüde felç etmişti.

Verdi, Lufthansa AG, Lufthansa Technik ve Lufthansa Cargo'nun yaklaşık 25.000 çalışanı için on iki aylık bir süre içinde ayda en az 500 Euro olmak üzere yüzde 12,5 daha fazla ücret talep ediyor. Sendikanın argümanları arasında hayat pahalılığının daha da artmasının yanı sıra, şirketin iyi kazanç durumu ve personel eksikliğinden kaynaklanan yüksek iş yükü de yer alıyor.

Reschinsky, Lufthansa'nın teklifinin 2024 yılı için yüzde ikiden daha az bir maaş artışı anlamına geldiğini ve bunun kabul edilemez olduğunu açıkladı. Lufthansa, 3.000 ve 2.000 Euro'luk enflasyon telafisi ikramiyelerine ek olarak teklifini üç yıllık bir süre için yüzde 13'ün üzerinde tutuyor.

"GERÇEKÇİ DEĞİL" DEMİŞLERDİ

Lufthansa'nın 19,000 uçuş görevlisi arasında da grev eylemi gündemde. Kabin ekibi sendikası UFO, çok düşük ve yılda yaklaşık yüzde üç daha fazla ücret öngören bir teklif nedeniyle bu hafta görüşmeleri durdurdu. Bir Lufthansa sözcüsü bunun sadece ilk teklif olduğunu ve önemli ölçüde iyileştirildiğini söyleyerek, "Bu nedenle şu anda iptal konusunda herhangi bir anlayışa sahip değiliz" dedi. Sözcü, sendikanın müzakere masasına geri dönmesi gerektiğini savundu.

Lufthansa İnsan Kaynakları Başkanı Michael Niggemann geçen hafta Handelsblatt'a yaptığı açıklamada Verdi ve kabin sendikası UFO'nun çift haneli maaş taleplerinin gerçekçi olmadığını söylemişti:

"Lufthansa Grubu olarak müşterilerimiz ve çalışanlarımız için iyi bir gelişim sürdürmek istiyorsak, rekabet karşısında ayakta kalabilecek anlaşmalara ihtiyacımız var."

Havaalanı derneğine göre, Verdi tarafından Almanya'nın on bir havaalanındaki güvenlik personeli için bugün yapılan bir günlük grev şimdiden 1.100'den fazla uçuşun iptal edilmesine ve gecikmelere neden olarak yaklaşık 200.000 yolcuyu etkiledi.

ARTI49

HABERE YORUM KAT