Almanya'da hükümete "vatandaşlık geliri" tepkisi: Kesenin ağzını zenginler açsın

Almanya'da hükümete "vatandaşlık geliri" tepkisi: Kesenin ağzını zenginler açsın

Koalisyon ortağı FDP'nin lideri Christian Lindner'in vatandaşlık gelirinin düşürülmesine yönelik beklentisi, kamuoyunda tepki topladı.

Almanya'da hükümetin, ekonomik krizin faturasını halka çıkarma eğilimi her geçen gün daha da güçleniyor ancak kitle ve emek örgütleri, iktidarın attığı ve atması olası adımların "yanlış" ve "kamucu ilkelere aykırı" olduğunu düşünüyor.

Alman Sosyal Birliği (SoVD), aynı zamanda koalisyon ortağı FPD'nin de lideri olan Maliye Bakanı Christian Lindner'i, vatandaşlık gelirine dair önerileri nedeniyle sert bir dille eleştirdi. Dernek Başkanı Michaela Engelmeier, "Standart oranların gerçekten de gözden geçirilmesi gerekiyor, çünkü hala çok düşükler" diye konuştu.

"ŞİRKETLERİN VERGİLERİ ARTIRILSIN" ÖNERİSİ

Hükümetin vatandaşlık gelirinin ve sosyal yardımların gereğinden fazla olduğuna işaret eden açıklamalarına karşı çıkan Engelmeier, "Kesinti yapılacaksa buna servetlerini arttırabilenleri dahil etmemiz gerekiyor" diyerek başka bir noktaya dikkat çekti.

SoVD lideri, "Kriz sırasında ve sonucunda büyük karlar elde eden şirketler için bir aşırı kar vergisine ve süper zenginler için bir varlık vergisine ihtiyacımız var" dedi.

"HESAPLAMA YÖNTEMİ GÖZDEN GEÇİRİLSİN"

İroni yapar bir dille, hükümete tek bir noktada katıldıklarını, bunun da "hesaplama yönteminin gözden geçirilmesi" olduğunu dile getiren dernek başkanı, sonucun planlananın aksine yurttaşların aleyhine değil, büyük sermaye sahiplerinin aleyhine olması gerektiğini savundu.

YÜZDE 12 ARTTI

Yılbaşı itibariyle vatandaşlık geliri yüzde 12 oranında artış gösterdi. Bekarlar için rakamlar aylık 61 ila 563 Euro arasında artış gösterirken, birlikte yaşayan yetişkinler için 506 Euro alacak. Çocuklar ve gençler için oranlar yaşa bağlı olarak 357 ila 471 Euro arasında değişiyor.

Ancak bu rakamlar SoVD tarafından "oldukça düşük" görülüyor. Dernek, gelirlerde artış talep ediyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT