Almanya'da hırsızlık vakaları tavan yaptı

Almanya'da hırsızlık vakaları tavan yaptı

Almanya'daki mağaza hırsızlarının sayısı geçen yıl yine önemli ölçüde arttı.

Köln perakende araştırma enstitüsü EHI 2022 tarafından Salı günü yayınlanan bir araştırmaya göre, hırsızlar nedeniyle perakende ticaretindeki kayıplar, bir önceki yıla göre yüzde 15 artışla yaklaşık 3,7 milyar Euro buldu.

Ayrıca araştırmaya göre, perakende sektöründe son birkaç aydaki önemli fiyat artışlarının bazı insanları yanlarında bir şeyler almaya daha istekli hale getirebileceğine dair artan bir endişe var. «Özellikle güçlü fiyat gelişmesinde, artan bir hırsızlık riski görülüyor. Daha yüksek fiyatlar ve değerler hırsızlığı daha cazip hale getiriyor », EHI uzmanı Frank Horst sektördeki durumu anlattı. Pek çok perakendeci bu nedenle kendi çalışanlarından daha fazla hırsızlık bekliyor.

Ancak perakende sektöründeki herkes bu değerlendirmeyi paylaşmıyor. Alman Ticaret Birliği (HDE) genel müdürü Stefan Genth, şunları söyledi: "Enflasyon nedeniyle artan fiyatlar ile mağaza hırsızlığındaki artış arasında bazen şüphelenilen bağlantıya dair hiçbir kanıt yok."

Sadece ilk bakışta dramatik
Köln perakende uzmanına göre, son zamanlarda hırsızlık olaylarındaki artış aslında böyle bir tez için bir kanıt değil. «İlk bakışta dramatik bir gelişme gibi görünen şey, daha yakından incelendiğinde, önceki yılların normalliğine dönüş. Temelde Corona öncesi dönemin değerlerine artık yeniden ulaşıldı” dedi Horst. Çünkü iki Korona yılı olan 2020 ve 2021'de, özellikle pandeminin neden olduğu mağaza kapanışları nedeniyle, mağaza hırsızlarının sayısı önemli ölçüde azalmıştı.

Araştırmaya göre hırsızlıklarda aslan payı müşteriler tarafından işleniyor. 2022'de 2,4 milyar Euro değerinde mal çaldılar. Çalışanlar tarafından yapılan hırsızlıkların toplamı 920 milyon Euro buldu. Ayrıca servis personeli ve tedarikçiler tarafından 370 milyon Euro değerinde hırsızlık yaşandı.

Genellikle suç başına 1.000 ila 2.000 Euro veya daha fazla değere sahip malları çalan profesyonel hırsız çeteleri, perakendeciler için hâlâ en büyük endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Genellikle, bireysel üyelere kesin olarak tanımlanmış görevlerin verildiği ustaca bir iş bölümü ile çalıştılar: satış personelini gözlemlemek ve dikkatini dağıtmak, çalınan malları "depolara" ayırmak veya malları mağazadan çıkarmak ve kaçışı sağlamak gib Perakende tahminlerine göre, toplam hasarın yaklaşık dörtte birini tek başına oluşturuyorlar.

Küçük ve pahalı şeyler özellikle popüler
Araştırmaya göre alkollü içecekler, yüksek kaliteli markalı giysiler, elektrikli ürünler, tütün ürünleri ve kozmetik ürünleri özellikle popüler. Çalışma, "Genel olarak, iyi satan şey genellikle çalınır" diyor. Bunlar genellikle küçük, nispeten pahalı olan ve yanınızda getirdiğiniz giysilere veya kaplara kolayca gizlenebilen öğelerdir. EHI, "Envanter farklılıkları 2023" araştırması için 100'den fazla şirket ve yaklaşık 17.000 satış noktası ve 84 milyar Euroluk iyi bir toplam cirosu olan satış kanallarını inceledi.

Polis suç istatistiklerine göre, bildirilen hırsızlık vakalarının sayısı geçen yıl yüzde 34,3 artarak yaklaşık 345.000 vakaya ulaştı. Hatta rapor sayısı Corona öncesi seviyenin yüzde 5,8 üzerindeydi. Ancak, suç istatistiklerinin anlamlılığı sınırlıdır. Çünkü bu alanda bildirilmeyen vaka sayısı oldukça fazla. “Suçların yüzde 90 kadarı polise bile bildirilmiyor. Çünkü birçok perakendeci, şikayet edilen mağaza hırsızlarının genellikle büyük sonuçlara yol açmadan kurtulduğu deneyimini yaşadı," dedi HDE Genel Müdürü Genth.

Araştırmaya göre, perakende şirketleri malları hırsızlardan korumak için geçen yıl yaklaşık 1,45 milyar Euro harcadı - güvenlik ve eşya güvenliği, kameralı izleme veya dedektiflik gibi önleyici tedbirler için. Öte yandan, araştırmaya göre mağazalardaki yetersiz personel ve bunun sonucunda alışveriş alanlarının gözetlenmemesi hırsızların işini kolaylaştırıyor.

HABERE YORUM KAT